Εθισμός στην καφεΐνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η συνήθεια της καφεΐνης επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας; Η καφεΐνη είναι σήμερα, πιθανώς, η πιο διαδεδομένη ουσία στη δυτική κοινωνία.

Στην πραγματικότητα, όταν η καφεΐνη καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να προκαλέσει εθισμό και να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Μπορεί η καφεΐνη να μην είναι τόσο καταστροφική όσο οι εξαρτησιογόνες ουσίες όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αλλά παρ’ όλα αυτά, είναι ωφέλιμο να εξετάσετε τις επιδράσεις της – θετικές και αρνητικές – και να αξιολογήσετε πώς μπορεί να σας επηρεάζει.

Τι είναι ο εθισμός στην καφεΐνη; Είναι αληθινός;

Αν και η καφεΐνη δεν είναι εθιστική με τον τρόπο που είναι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και άλλες ουσίες, μπορεί κανείς να αναπτύξει μια ανθυγιεινή εξάρτηση από αυτήν, όπως ακριβώς ένας εθισμένος αναπτύσσει εξάρτηση από την επιθυμητή του ουσία. Όπως και άλλα ναρκωτικά ή ουσίες, όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κάποιος την καφεΐνη, τόσο λιγότερο αποτελεσματική γίνεται. Τελικά, το άτομο αναπτύσσει ανοχή και πρέπει να καταναλώνει περισσότερο για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η καφεΐνη είναι περισσότερο γνωστή για την ικανότητά της να “ξυπνάει” ένα άτομο το πρωί. Ενώ η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αισθάνεται πιο προσεκτικό, δεν ξυπνάει κάποιον με τον τρόπο που μπορεί να νομίζει κανείς ότι κάνει. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που, κατά την κατανάλωση, απορροφάται γρήγορα από τον εγκέφαλο και προάγει το αίσθημα εγρήγορσης.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ουσία μπλοκάρει τους υποδοχείς του εγκεφάλου που προάγουν τον ύπνο, γνωστούς ως υποδοχείς αδενοσίνης. Η καφεΐνη μπορεί να το κάνει αυτό επειδή, σε μοριακό επίπεδο, μοιάζει με την αδενοσίνη, ένα μόριο στο σώμα που συνήθως συνδέεται με αυτούς τους υποδοχείς για να βοηθήσει στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τον καφέ όταν σκέφτονται την καφεΐνη, η ουσία βρίσκεται σε πολλά άλλα προϊόντα. Άλλες κοινές πηγές είναι η σόδα, το τσάι, η σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και ορισμένα φάρμακα κατά του πόνου, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Όταν καταναλώνεται με σύνεση, η καφεΐνη μπορεί να εξακολουθεί να είναι απολαυστική και ακόμη και ευεργετική. Ο FDA συνιστά να περιορίζεται η κατανάλωση καφεΐνης σε περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Εθισμός στην καφεΐνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πώς η καφεΐνη επηρεάζει την υγεία, το σώμα και τον εγκέφαλό σας

Η καφεΐνη δεν είναι μόνο κακή. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που προωθούν τόσο τις ευεργετικές όσο και τις επιβλαβείς επιδράσεις της καφεΐνης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς όταν καταναλώνει οποιαδήποτε ουσία.

Πρώτον, η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι έχει επίδραση στην εγκυμοσύνη. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της αποβολής και της ποσότητας καφεΐνης που καταναλώνει η έγκυος- ωστόσο, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα.

Επιπλέον, η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να βρεθεί και σε άλλες ψυχικές ασθένειες, όπως η διπολική διαταραχή, η κατάθλιψη, οι διαταραχές ύπνου, οι διατροφικές διαταραχές και η σχιζοφρένεια.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να προκαλέσει την παράλειψη χτύπων στους κάτω θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες). Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι η καφεΐνη δεν προκαλεί ανωμαλίες στους άνω θαλάμους της καρδιάς (κόλπους).

Συμβουλές για να κόψετε την καφεΐνη

Για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα στέρησης, ο καλύτερος τρόπος για να κόψετε την καφεΐνη είναι να την κόψετε σταδιακά. Η απότομη διακοπή της κατανάλωσης θα επιδεινώσει τα συμπτώματα στέρησης, οδηγώντας το άτομο να αρχίσει να χρησιμοποιεί ξανά καφεΐνη για να τα αποφύγει, και ο κύκλος συνεχίζεται. Αυτό το άρθρο προτείνει να μειώνεται σιγά-σιγά ο αριθμός των καφέδων, τσαγιών, ενεργειακών ποτών κ.λπ. που καταναλώνει κανείς μέσα στην ημέρα.

Στη συνέχεια, αρχίστε να τα αντικαθιστάτε με αντίστοιχα χωρίς καφεΐνη. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να εναλλάσσει τον κανονικό και τον ντεκαφεϊνέ καφέ κάθε δεύτερη μέρα μέχρι να είναι σε θέση να στραφεί πλήρως στον ντεκαφεϊνέ. Αν γίνει με επιτυχία, η καφεΐνη θα πρέπει να πάρει μόνο περίπου 2 έως 3 εβδομάδες.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.