Εθισμός στην ψηφιακή ζωή

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Ο εθισμός μας με το κινητό και κατ’ επέκταση με τα κοινωνικά δίκτυα είναι τρομακτικός. Ένας ψεύτικος – εικονικός κόσμος, μέσα σε μια μικρή οθόνη έχει γίνει εμμονή στην σημερινή νεολαία. Πλέον θεωρείται μέρος του σώματός μας και σε περίπτωση που δεν το έχουμε μαζί μας πανικοβαλλόμαστε. Ο εθισμένος όμως άνθρωπος κατά πόσο αντιλαμβάνεται το πρόβλημά του;

Ας το πάρουμε από την αρχή. Παλαιότερα όταν είχαν πρωτοεμφανιστεί τα κινητά η μόνη χρησιμότητα τους ήταν η επικοινωνία. Με τον καιρό η τεχνολογία όμως εξελίχθηκε και μαζί με αυτήν και εμείς. Τώρα το φλερτ, η φιλία, η σχέση κρύβονται μέσα σε μία οθόνη. Η χρήση αυτή επηρεάζει την ψυχολογική μας κατάσταση, δημιουργεί το άγχος, την ανασφάλεια, την ανησυχία κ.λπ. Χάνονται οι σχέσεις των ανθρώπων λόγω της κακής διαχείρισης.

Αυτό που παρατηρείται όταν βρίσκεται κάποιος σε εξωτερικούς χώρους είναι οι άνθρωποι “ζόμπι” που κάθονται σε καφετέριες κολλημένοι στο κινητό, τους βλέπεις ακόμη να περπατάνε με αυτό. Όσο θλιβερό και αν ακούγεται είναι η αλήθεια, δεν υπάρχουν ενδιαφέροντα, ούτε πραγματική ζωή. Ακόμη και οι αναμνήσεις που χτίζαμε καταστρέφονται. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός πολύ πιθανόν να χάσουμε κάθε αξία της ζωής.

Οι ενήλικες θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα στους μικρότερους θέτοντάς τους κάποια όρια. Ο χρόνος τρέχει γρήγορα για να κρυβόμαστε πίσω από μια οθόνη.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr