Εθισμός, παρορμητικότητα, άνοια και απώλεια μνήμης: Τα δεινά της παχυσαρκίας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Εθισμός, παρορμητικότητα, άνοια και απώλεια μνήμης: Τα δεινά της παχυσαρκίαςΜια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι τα περιττά κιλά μεταμορφώνουν όχι μόνο την κοιλιά σας, αλλά και τον εγκέφαλό σας. Αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορούν με τη σειρά τους να εθίσουν στην υπερκατανάλωση τροφής οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο που θέτει την απώλεια βάρους άπιαστο όνειρο. Με ποιον τρόπο, λοιπόν, η παχυσαρκία επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Η παχυσαρκία προκαλεί «εθισμό»

Το βάρος μπορεί να απευαισθητοποιήσει τον εγκέφαλο στην ευχαρίστηση που αντλούμε από τα ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα, μας προτρέπει να τρώμε περισσότερα μπισκότα και κέικ από ό, τι όταν ήμασταν πιο λεπτοί. Ένα παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται σε χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο την κοκαΐνη ή την ηρωίνη.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Journal of Neuroscience, οι ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά τον εγκέφαλο των γυναικών που έπιναν μιλκ σέικ. Διαπίστωσαν ότι το ζαχαρούχο ποτό ενεργοποιεί μια περιοχή που είναι γνωστή ως το ραβδωτό σώμα. Μισό χρόνο αργότερα, οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα με τις ίδιες τις γυναίκες ορισμένες από τις οποίες είχαν πάρει βάρος. Όσο μεγαλύτερο ήταν το βάρος, τόσο λιγότερο το μυαλό τους ανταποκρίνονταν στο μιλκ σέικ.

Η παχυσαρκία μας κάνει πιο παρορμητικούς

Σε παχύσαρκα παιδιά μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της παρορμητικότητας φαίνεται να είναι συρρικνωμένη σε σχέση με εκείνη των κανονικών παιδιών, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε φέτος στην American Academy of Child and Adolescent Psychiatry στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, βρέθηκε ότι όσο μικρότερη ήταν αυτή η περιοχή του εγκεφάλου, τόσο πιο πιθανό ήταν οι έφηβοι να τρώνε παρορμητικά, είπαν οι ερευνητές.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος, είναι πιθανό ότι η παιδική παχυσαρκία μείωσε το μέγεθος της περιοχής αυτής. Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας τη φλεγμονή στο σώμα. Αυτή η αυξημένη φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και να «οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η παχυσαρκία οδηγεί σε φλεγμονή, που βλάπτει ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην απώλεια αναστολών του φαγητού και περισσότερο στην παχυσαρκία» δήλωσε ο δρ Antonio Convit, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Το περίσσιο λίπος στην κοιλιά συνδέεται με τη μείωση του συνολικού όγκου του εγκεφάλου σε μεσήλικες ενήλικες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, στο περιοδικό Annals of Neurology. Είναι πιθανό ότι το επιπλέον λίπος προκαλεί φλεγμονή, η οποία δημιουργεί στρες στο σώμα και ίσως επιπτώσεις στον εγκέφαλο, αναφέρουν οι ερευνητές. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει κάτι συγκεκριμένο για το λίπος της κοιλιάς, επίσης γνωστό ως σπλαχνικό λίπος. Εθισμός, παρορμητικότητα, άνοια και απώλεια μνήμης: Τα δεινά της παχυσαρκίαςΤο λίπος που βρίσκεται μεταξύ των οργάνων στην κοιλιακή κοιλότητα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου. Το σπλαχνικό λίπος απελευθερώνει ένα μοναδικό προφίλ ορμονών, που μπορεί να επηρεάσουν το σώμα με έναν τρόπο διαφορετικό από τις ορμόνες που απελευθερώνονται από το υποδόριο λίπος ή το λίπος κάτω από το δέρμα, είπαν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με μικρότερο όγκο εγκεφάλου βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για άνοια, ενώ οι επιδόσεις τους σε γνωστικά τεστ είναι φτωχές.

Η παχυσαρκία βλάπτει τη μνήμη

Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, τουλάχιστον τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου στο περιοδικό American Geriatric Society μελέτησε τα τεστ μνήμης 8.745 γυναικών ηλικίας 65 έως 79 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος μιας γυναίκας (BMI) συνδέεται με προβλήματα μνήμης.

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται από το λίπος βλάπτουν τη μνήμη. Αυτές οι ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…