Ο εθελοντισμός βοηθάει την ψυχική υγεία και την καλή μας διάθεση

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες, δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε κάθε τόσο, γιατί μας έχει γίνει βίωμα, το αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Ίσως παλιότερα ο εθελοντισμός να ήταν χόμπι, μια πράξη που κάναμε για να καλύψουμε τον ελεύθερο χρόνο μας και να ελαφρύνουμε λίγο τις τύψεις μας για την καλή ποιότητα ζωής που είχαμε. Αυτές οι εποχές όμως πέρασαν ανεπιστρεπτί και τώρα ο εθελοντισμός είναι ανάγκη και μάλιστα από τις πιο βασικές. Όσο χρόνο και να έχουμε μπορούμε να βρούμε μια δομή που να μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε τη βοήθειά μας.

Ακούω συχνά πως οι καιροί είναι πονηροί, πως οι άνθρωποι έχουν πονηρέψει και πως μέσα στα χρόνια της κρίσης πολλοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία μας για ίδιον όφελος. Συμβαίνουν κι αυτά, δεν αντιλέγω, έχουμε δει πολλά τα τελευταία χρόνια για οργανώσεις που έχουν καταχραστεί τον χρόνο και τα χρήματα μας ή ακόμη που έχουν βλάψει την ανιδιοτελή μας επιθυμία να προσφέρουμε.

Σε πείσμα όμως των καιρών και τον συνθηκών, οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσφέρουν. Ο καθένας με όποιο τρόπο μπορεί και ανάλογα με την ενημέρωση που έχει. Κάποιοι γίνονται εθελοντές σε ιδρύματα που φιλοξενούνται εγκαταλελειμμένα παιδιά, κάποιοι κάνουν μαθήματα σε παιδιά που βρίσκονται μέσα στα νοσοκομεία, κάποιοι μαθαίνουν ελληνικά σε παιδιά πρόσφυγες, άλλοι κρατάνε συντροφιά σε μοναχικούς ηλικιωμένους και κάποιοι που αγαπούν τα ζώα, πηγαίνουν δύο φορές την εβδομάδα σε κάποια φιλοζωική και βγάζουν βόλτα τα σκυλάκια.

Υπάρχουν κυρίες που μαγειρεύουν στην εκκλησία και προσφέρουν φαγητό σε άστεγους, υπάρχουν άλλοι που πηγαίνουν τρόφιμα και ρούχα σε καταυλισμούς προσφύγων και κάποιοι που έχουν τη δυνατότητα ακόμη και να συντηρούν ολόκληρες οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Σίγουρα υπάρχουν και τόσες άλλες δράσεις και ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε που δεν πάει το μυαλό μας. Το μόνο που αρκεί είναι να έχουμε τη διάθεση να προσφέρουμε, κι όχι χρήματα, αλλά λίγο από το χρόνο μας, την καλή μας διάθεση και την θετική μας ενέργεια. Είναι σημαντικό για την ψυχική μας υγεία και ισορροπία να προσφέρουμε, να νιώθουμε χρήσιμοι και ενεργά μέλη της κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Μελέτες έχουν δείξει πως άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, νιώθουν καλύτερα όταν προσφέρουν την βοήθειά τους σε τρίτους, γιατί νιώθουν χρήσιμοι και ψυχικά υγιείς. Ακόμη είναι σημαντικό να βάλουμε και τα παιδιά μας στο κλίμα του εθελοντισμού. Από μικρή ηλικία ακόμη, αθλητισμός και εθελοντισμός για ψυχικά ισορροπημένα παιδιά, με όρεξη για ζωή.

Επομένως, ας μην είμαστε καχύποπτοι, ας είμαστε προσεκτικοί, ας βρούμε μετά από έρευνα μια εθελοντική δράση που μας ενδιαφέρει κι ας αφιερώσουμε λόγο από το χρόνο μας. Ας γίνουμε ενεργά μέλη κι ας διαμορφώσουμε την κοινωνία που θέλουμε και μας αξίζει.

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Influence:

Η Νίνα Καραμολέγκου ειδικεύεται στον τομέα της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων…