Εθελοντισμός, μια επαγγελματική εμπειρία

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Οι εμπειρίες στη ζωή διαμορφώνουν για πολλούς την ευτυχία. Αν και δεν είναι ακριβώς έτσι, κάθε εμπειρία μας πλουτίζει και μας ωριμάζει. Ο εθελοντισμός αποτελεί μια δραστηριότητα που τονώνει το ηθικό και τον επαγγελματισμό μας. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, θα πειστείτε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία που θα σας βοηθήσει σημαντικά και στην καριέρα σας.

Η διάθεση προσφοράς

Όλα ξεκινούν από την εσωτερική επιθυμία να βοηθήσουμε το κοινωνικό σύνολο και να διαθέσουμε λίγο χρόνο για εθελοντική προσφορά. Αυτό το κίνητρο είναι εξαιρετικό και από μόνο του τονώνει τα θετικά μας στοιχεία και καταστέλλει τις όποιες αθέμιτες επιδιώξεις μας. Ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη πρωταγωνιστούν σε μια δράση που είναι συλλογική και αποσκοπεί σε κάποιον πρακτικό σκοπό. Έτσι μαθαίνουμε να βρίσκουμε νόημα στα απλά πράγματα και να δίνουμε πολύ περισσότερο από ό,τι παίρνουμε σε αντίθεση με την οικονομική συναλλαγή που μας διδάσκει ότι τελικά χρειάζεται να ισχύει το αντίστροφο για να είμαστε βιώσιμοι.

Εθελοντισμός, μια επαγγελματική εμπειρία

Οι δυνατότητες

Υπάρχουν πάρα πολλά πρότζεκτς για να ασχοληθείτε και να δείξετε πόσο γρήγορα προσαρμόζεστε σε οποιαδήποτε θεματική ενότητα. Μπορείτε να ασχοληθείτε με κάτι με το οποίο έχετε εξοικείωση ή να δοκιμάσετε κάτι τελείως διαφορετικό. Ό,τι και να κάνετε είναι μια μικρή πρόκληση και έχει απτούς στόχους. Μπορείτε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό ή να πάτε σε κάποιο camp εντός συνόρων. Υπάρχει και η επιλογή να εργάζεστε στα γραφεία ή να έχετε περιστασιακή ενασχόληση. Σε κάθε περίπτωση δοκιμάζετε τις ψυχολογικές σας ικανότητες και βελτιώνετε τη διαχείριση του χρόνου σας, σημαντική παρακαταθήκη και για κάθε επάγγελμα.

Οι οργανώσεις

Η οργάνωση που διοργανώνει τη δράση καθορίζει πολλά από τις διαδικασίες και τις ευκαιρίες που θα έχετε για να κάνετε κάτι δημιουργικό και οργανωμένο. Πλέον με τη διάδοση του εθελοντισμού, με κομβική αφετηρία τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και συνεχή εξάπλωση έκτοτε, όλες οι οργανώσεις έχουν εκτεταμένη εμπειρία και ξέρουν να αντιμετωπίζουν διαφορετικούς χαρακτήρες και ανθρώπους με ποικίλα προφίλ. Αυτό θα το μεταδώσουν και σε εσάς που θα πάψετε να είστε μονοδιάστατοι και στερεότυποι σε πολλά. Αν σας συναρπάζει ο σκοπός της οργάνωσης, θα κερδίσετε και σε ενδιαφέροντα και συναισθήματα, ενώ μπορείτε εύκολα να εξελιχθείτε σε συντονιστή και να διοικείτε ομάδες εθελοντών, βασικό για θέσεις προϊσταμένων σε εταιρίες.

Αλλαγή καριέρας

Η συμμετοχή σε κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις είναι αφορμή για να δείτε αλλιώς ό,τι ξέρατε και να αναθεωρήσετε απόψεις και αντιλήψεις. Όσο αποκτάτε όλο και μεγαλύτερη εμπειρία, θα γίνεστε πιο αποτελεσματικοί, πρωτοπόροι και διεισδυτικοί. Η όλη κατάσταση θα σας ωριμάσει κοινωνικά και επαγγελματικά και μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερα τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας και πώς θα σχεδιάσετε το επαγγελματικό σας μέλλον.

Κοινωνικοποίηση

Περιττό να πούμε ότι η κοινωνικοποίηση μέσα από τον εθελοντισμό είναι αναντικατάστατη και πολυδιάστατη. Δε σας συνδέει το κέρδος, η φιλία υπό τη στενή έννοια, η συγγένεια ή κάποιο συμφέρον. Είστε ελεύθεροι να κρίνετε και να κρίνεστε. Καλλιεργείτε τη συμπεριφορά και τα αντανακλαστικά σας σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Έρχεστε σε επαφή με διάφορες ηλικίες και κοινωνικές ομάδες. Καταλαβαίνετε πως τελικά και η καριέρα δεν είναι τίποτα άλλο από κοινωνικοποίηση της γνώσης, του πλούτου και της προσωπικής σας αξίας και ο καλύτερος κερδίζει τα περισσότερα σε μια υγιή κοινωνία.

Βελτίωση soft skills

Είναι πασίγνωστο ότι ασκείτε πολλές ικανότητες που είναι χρήσιμες σε οποιοδήποτε επαγγελματικό περιβάλλον. Αυξάνετε τη συγκέντρωση σας, την ομαδικότητα σας, την επιμονή και την υπομονή σας, τις οργανωτικές σας ικανότητες, τη συνέπεια και τον αυθορμητισμό σας. Γίνεστε καλύτεροι άνθρωποι μα παράλληλα και πιο υποσχόμενοι επαγγελματίες.

Εθελοντισμός, μια επαγγελματική εμπειρία

Επαγγελματική ανάπτυξη

Όποιος αγαπάει την κοινωνία και βρίσκει χρήσιμους σκοπούς, βάζει ένα γερό θεμέλιο για να αναπτύξει επιχειρήσεις ή να γίνει εξέχον στέλεχος. Η αγορά είναι ενιαία για όλους και προϋποθέτει διευρυμένες γνώσεις και ικανότητες. Τα εθελοντικά πρότζεκτς χρησιμοποιούν μοντέρνα εργαλεία όπως τα social media, τις εφαρμογές της google, γραφιστικά προγράμματα, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και βίντεο, κ.ά. Δυναμώστε λοιπόν τον κοινωνικό σας εαυτό και περιεργαστείτε τον κόσμο μας με πιο πολλή θέληση και κίνητρα που ξεφεύγουν από το εγώ και το όποιο υπερεγώ. Οι ανάγκες είναι πολλές και οι εθελοντές ποτέ δεν είναι αρκετοί. Όπως και να αφιερώσετε το χρόνο σας θα διδαχτείτε πολλά και θα αποκτήσετε μια αξιολάτρευτη ανάμνηση που θα σας δανείσει πολλά θετικά στοιχεία για όλη σας τη ζωή!

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…