Εθελοντισμός: Μεταδοτικότητα χαράς και γνώσης

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη

Αγαπάω, βοηθώ, μοιράζομαι, νοιάζομαι, προσφέρω, μεταδίδω, αγωνίζομαι, μαθαίνω, πραγματοποιώ, ονειρεύομαι. Όλα αυτά τα ρήματα, όλες αυτές οι λέξεις που κρύβουν μέσα τους χιλιάδες συναισθήματα εκφράζονται με τη λέξη: «Εθελοντισμός». Γίνομαι εθελοντής σημαίνει προσπαθώ να αλλάξω τον κόσμο, να κάνω την αλλαγή που θέλω να δω να συμβαίνει. Ίσως αυτή είναι από τις λίγες αλλαγές, για τις οποίες δε χρειάζεται να δαπανήσει κανείς χρήματα, να «καταναλωθεί». Το μόνο που απαιτείται είναι αγάπη, ενέργεια, όρεξη και φυσικά φαντασία. Με αυτά τα συστατικά και πάντοτε με τη βοήθεια της δύναμης που προσφέρει η ομαδική συνεργασία είναι αδύνατον να μην υλοποιηθεί ακόμη και η πιο ανέφικτη για το ανθρώπινο μυαλό ευχή.

Ακροβατώντας λοιπόν μεταξύ ενός ιδεατού κόσμου και της σκληρής συχνά πραγματικότητας οι εθελοντές προσπαθούν να συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο στη δημιουργία ενός κόσμου διαφορετικού.

Αυτό προσπαθεί και η εθελοντική ομάδα «Contagiousness». Το «Contagiousness» αποτελεί το όχημα, με το οποίο ο Νίκος, ο ηθικός αυτουργός του όμορφου αυτού «εγκλήματος», με τη βοήθεια των συνεργατών του προσπαθεί να μεταδώσει το όραμά του. Όλα άρχισαν με μια ταινία (Last Minutes with ODEN), σύμβολο μιας γενιάς που δημιουργεί και αγωνίζεται, που προσπαθεί να αφήσει πίσω της τις κακές στιγμές και να αλλάξει. Αυτό το μήνυμα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Νίκο, ο οποίος άρχισε να γράφει ένα σενάριο ταινίας μικρού μήκους για τους ήρωες της καθημερινότητας, για εκείνους που δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να προσπαθούν. Το σενάριο αυτό δεν ολοκληρώθηκε ακόμη, προβάλλεται όμως καθημερινά μέσα από την ύπαρξη της εθελοντικής ομάδας.

Η ελληνική μετάφραση της ομάδας είναι «Μεταδοτικότητα». Αυτός είναι και ο σκοπός της ομάδας ∙ να μεταδώσει οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, χαράς και γνώσης για τους ανθρώπους. Όπως άλλωστε μου αναφέρει ο Νίκος «η δημιουργία της ομάδας είναι η προσπάθεια νέων ανθρώπων, η προσπάθεια μου να αλλάξουμε τον κόσμο. Και αυτή η αλλαγή θα είναι αποτελεσματική, μόνο όταν θα ξεκινήσουμε πρώτα να αλλάζουμε το δικό μας προσωπικό μικρόκοσμο». Γι’ αυτό το «Contagiousness» προσπαθεί καθημερινά να μεταδίδει συναισθήματα, βοήθεια, δύναμη και αισιοδοξία. Αυτή η κίνηση εκφράζεται μέσα από διάφορα άρθρα, φωτογραφίες ή ολιγόλεπτα βιντεάκια, τα οποία αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ομάδας και από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά καιρούς.

Αυτή η αμοιβαία ανταλλαγή ενέργειας, η άνευ όρων προσφορά θωρακίζει τον εθελοντή. Του δίνει δύναμη όχι μόνο να συνεχίσει το έργο του, αλλά και να αντιστέκεται στις δυσκολίες της ζωής. «Μας κάνει να νιώθουμε όπως οι ήρωες των παραμυθιών, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι συμβεί. Η ενασχόλησή μου με τον εθελοντισμό μου δίδαξε ακριβώς αυτό ∙ ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Το συναίσθημα αυτό μετά από κάθε εκδήλωση, για την πραγματοποίηση της οποίας απαιτείται η συνεργασία με μουσικούς, άλλους μη κερδοσκοπικούς φορείς και το κοινό, σε συνδυασμό με το γλυκό αίσθημα της πληρότητας που ακολουθεί κάθε προσφορά είναι απερίγραπτο», επισημαίνει ο Νίκος.

Σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι έχουν πάψει να πιστεύουν στα θαύματα και καταθέτουν τα όπλα, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που με τη σκέψη τους, το πάθος τους για τη ζωή και το θάρρος τους συνεχίζουν να υπερασπίζονται όχι μόνο το δικό τους οχυρό, αλλά και το οχυρό όσων έχουν ανάγκη. Σε αυτούς τους ανθρώπους ανήκουν και οι εθελοντές.

Λέμε ΝΑΙ στον εθελοντισμό, γιατί αξίζει.

* Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ομάδα και να συμβάλλετε με το δικό σας τρόπο στο έργο της μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της (contagiousness.gr)

Συντάκτης: Μαρία Μαθιουδάκη,

Influence:

Γεννήθηκα στο Ηράκλειο Κρήτης το 1996. Σπουδάζω στο 4ο έτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην πόλη του Ρεθύμνου…