Εθελοντισμός: Η ανιδιοτελής συνεισφορά μας στην κοινωνία

Συντάκτης: Νεφέλη Παπαδοπούλου

Η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Πως βοηθάει σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο η ένδειξη αλληλεγγύης μέσα από τον εθελοντισμό; 

Μέσα από την εικόνα της κοινωνικής προσφοράς, πολλές φορές, σκιαγραφείται το πολιτισμικό επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει μια κοινωνία. Όταν με τη δική του βούληση κάποιος επιλέγει, συνειδητά, το να προσφέρει με όποιον τρόπο μπορεί και σε όποιο βαθμό μπορεί, καταφέρνει, κυριολεκτικά, να ξεπεράσει τον εαυτό του. 

Αυτό το καταφέρνει, γιατί, εστιάζει στην παροχή βοήθειας. Παρέχει βοήθεια σε μία κατάσταση ή ένα πρόσωπο το οποίο την έχει πραγματικά ανάγκη. Είναι ένας τρόπος να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς να περιμένει ανταπόδοση κανενός τύπου. Αποτελεί μία αγνή, ανθρώπινη κίνηση, η οποία αμβλύνει τις δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο εθελοντισμός όπως θα έπρεπε να είναι!


Τα οφέλη 

Μέσα από την αλληλεγγύη, καταφέρνει να γίνεται μέρος μιας ομάδας στην οποία τα μέλη συνεργάζονται αρμονικά για έναν κοινό στόχο: την καλυτέρευση της κοινωνίας μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά των μελών της. 

Πόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα λυνόντουσαν προβλήματα και θα θεραπευόντουσαν καταστάσεις μέσα από τον εθελοντισμό; Η ευαισθητοποίηση του πολίτη είναι η κινητήριος δύναμη. Είναι αυτό που τον ενεργοποιεί εσωτερικά και του δίνει την ώθηση να βοηθήσει. 

Ένα στοιχείο πολύ σημαντικό στον εθελοντισμό, είναι ότι δεν απαιτείται η προσφορά σε τεράστιο βαθμό. Όσο και να προσφέρει κάποιος είναι αρκετό για να επιφέρει την αλλαγή. Η αλλαγή αυτή μπορεί να μη φαίνεται μεγάλη, είναι όμως σημαντική. Αν γινόταν, μάλιστα, σε ευρύτερη κλίμακα, θα επέφερε δυνατές διαφοροποιήσεις κοινωνικά.  

Η επίτευξη του στόχου είναι η ανταμοιβή

Η ανταμοιβή του εθελοντή είναι η πραγματοποίηση του στόχου που έχει θέσει κάθε φορά, είτε αυτός είναι να βοηθήσει έναν άλλον άνθρωπο, είτε να φυτέψει ένα δεντράκι.

Συντάκτης: Νεφέλη Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.