Εθελοντισμός: ένα δώρο στον εαυτό μας

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη αγάπης, κυρίως, προς τον εαυτό μας και, έπειτα, στον κόσμο  που ζούμε. 

«Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει».

Μαχάτμα Γκάντι 1869 -1948

Καθώς κάποιος εμπλέκεται σε μια εθελοντική δράση και προσφέρει βοήθεια, νιώθει ακόμα περισσότερη χαρά, ικανοποίηση και αυτοεκτίμηση απ’ ότι πριν. Κάποιοι άνθρωποι λένε ότι ο εθελοντισμός τους άλλαξε τη ζωή. Μπορεί να μην αμείβεται με χρήματα, αμείβεται, όμως, με θετικά συναισθήματα και αυτό είναι σπουδαίο. Και παρόλο που δε θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αν ο καθένας μας βάλει ένα μικρό λιθαράκι, όλοι μαζί θα χτίσουμε ένα καινούριο αύριο.

Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε με μορφές εθελοντισμού, ανάλογα με αυτό που είναι πιο εύκολο για μας, μας προβληματίζει και νιώθουμε ότι, πραγματικά, θα βοηθήσουμε. Ας δούμε μερικούς, ποικίλους τρόπους να προσφέρουμε και να κάνουμε τη διαφορά σε ετούτο τον κόσμο:

Φροντίδα αδέσποτων ζώων

Ζωάκια εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα που, αν είναι τυχερά, ζουν σε κάποιο κλουβί σε καταφύγιο ζώων. Σίγουρα, σε κάθε νομό υπάρχει, τουλάχιστον, ένα καταφύγιο όπου μπορεί να πάει κανείς για να προσφέρει λίγη τροφή και ένα χάδι που τόσο ανάγκη τα έχουν. Ακόμα και να υιοθετήσει, γιατί όχι;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έχοντας ως χόμπι τη φροντίδα αδέσποτων ζώων


Δενδροφύτευση

Με πρόσφατο το παράδειγμα της ολικής καταστροφής στην Αττική, πριν από μερικά χρόνια και δεδομένου ότι το πράσινο χρειάζεται στη ζωή μας, γιατί βοηθάει εμάς τους ίδιους, γίνονται πολλές δράσεις, έτσι ώστε να ξαναφυτευτούν τα δέντρα που κάηκαν από φωτιές.

Δράσεις για χώρες του Τρίτου Κόσμου

Μέσα από τον εθελοντισμό, δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουμε σε διάφορες χώρες που χρειάζονται βοήθεια, έτσι ώστε να λάβουμε μέρος σε δράσεις που γίνονται εκεί. Μπορεί να είναι δράσεις οικολογικού τύπου, πολιτιστικού ή ακόμα και δράσεις που βοηθούν στο χτίσιμο ενός χωριού. Όσοι έχουν πάει υποστηρίζουν ότι η εμπειρία είναι μοναδική, καθώς έρχονται σε επαφή με πρωτόγνωρες εικόνες.

Φροντίδα παιδιών

Τα παιδιά είναι το μέλλον και η ελπίδα του κόσμου μας. Υπάρχουν πολλές δράσεις όπου μπορούμε να βοηθήσουμε. Μια από αυτές είναι η αναδοχή ενός παιδιού σε μία χώρα της Αφρικής, προσφέροντας οικονομικά. Στη χώρα μας, επίσης, σε κάποιο ξενώνα φιλοξενίας παιδιών, μπορούμε να προσφέρουμε έμπρακτα μια αγκαλιά, ένα χάδι και ένα τραγούδι για όλα αυτά τα παιδιά που η ζωή τους στέρησε τη γονική αγάπη.

Αιμοδοσία

Είναι από τις πιο απλές και σημαντικές πράξεις αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας, ακόμα και προς ένα δικό μας άνθρωπο, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος, ή εμείς οι ίδιοι, να χρειαστούμε αίμα. Η αιμοδοσία είναι απλή, κρατάει 10 λεπτά και μπορεί να σώσει πολλές ζωές, ακόμα και τη δική μας. Δράσεις αιμοδοσίας γίνονται πάρα πολύ συχνά στο πλαίσιο δράσεων, αλλά  και σε νοσοκομεία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιμοδοσία – μία πράξη πίστης στον άνθρωπο


Ο προσκοπισμός

Ένας όμορφος τρόπος  να μπει, από νωρίς, ένα παιδί  στην έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Οι πρόσκοποι είναι ένα σώμα που, πολύ συχνά, κάνουν διάφορες εθελοντικές δράσεις. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν, από μικρή ηλικία, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, νιώθοντας και τα ίδια χρήσιμα μέσα σε αυτό.

 Ηλικιωμένοι

Θα μπορούσε να ήταν παππούς ή γιαγιά μας, κάποιος ηλικιωμένος που βρίσκεται σε ένα γηροκομείο. Όμως, πολλοί δεν περιμένουν επίσκεψη από κανέναν. Ο εθελοντισμός, λοιπόν, βοηθάει, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν μία συντροφιά, κάποιον να τους δώσει λίγη αγάπη κι αυτοί θα τον ανταμείψουν με την πείρα τους από τη ζωή και τις όμορφες ιστορίες που θα έχουν να διηγηθούν.

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Πολύ μεγάλοι οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που συνεισφέρουν στην παγκόσμια ειρήνη και πρόοδο, αναζητούν, συνεχώς, εθελοντές για διάφορες δράσεις. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται είτε στο εξωτερικό είτε στη χώρα που διαμένει κάποιος, ακόμα και διαδικτυακά. Ακόμα, λοιπόν, κι από το σπίτι μας, μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και δράση ενός κοινωνικού δικτύου που στόχο έχει την πρόοδο και την ανάπτυξη  του κόσμου.

Ας μη σκεφτόμαστε να κάνουμε καλές πράξεις μόνο τις γιορτινές μέρες, αλλά ας κάνουμε όλο τον χρόνο, σαν ένα δώρο στον ίδιο τον εαυτό μας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξι τρόποι για να γίνουμε καλύτεροι εθελοντές και γιατί

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Influence:

Το βιογραφικό μου περιλαμβάνει σπουδές στην Ελληνική φιλολογία, μεταπτυχιακά στους τομείς της Ιστορίας και της Ειδικής Αγωγής…