Εθελοντισμός-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Συντάκτης: Σοφία Παπαδάκη

Εθελοντισμός-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγεςΣτην εποχή του ευτελισμού και της αβεβαιότητας, πολλοί-ευτυχώς-συμπολίτες μας κρατούν βαθιά χαραγμένο μέσα τους το στοιχείο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, προσφέροντας βοήθεια, στην προσπάθειά τους να απαλύνουν με τον τρόπο τους, τον πόνο των εκπατρισμένων και ταλαιπωρημένων προσφύγων, που περνούν δύσκολες ώρες στη χώρα μας.

Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, δημιουργήθηκε το Πανελλήνιο Δίκτυο Δικηγόρων Εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, παρέχοντας δωρεάν νομική βοήθεια σε πρόσφυγες, προκειμένου να εξομαλύνουν την κατάσταση και να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά και πρωτοφανή προβλήματα που επιφέρει η μεταναστευτική κρίση. Όσοι δικηγόροι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση dsanel@ath.forthnet.gr, επισημαίνοντας, εφόσον επιθυμούν, τυχόν σπουδές ή προηγούμενη εμπειρία στα θέματα αυτά.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες έχει παράδοση στο να στηρίζει ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του στον εθελοντισμό. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης , παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, όπως και ιδιώτες και πολλοί άλλοι επαγγελματίες ή φοιτητές που βοηθούν αφιλοκερδώς σε διάφορα κομμάτια υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες. Η Εθελοντική ή Πρακτική Άσκηση στο ΕΣΠ διαρκεί 3 έως 6 μήνες, με δυνατότητα πλήρους ή μερικής απασχόλησης, δυστυχώς, όμως, το Συμβούλιο δεν είναι ικανό να παράσχει κάποιους είδους αμοιβή στους ασκούμενους ή οικονομική βοήθεια στους εθελοντές. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής ή εθελοντικής εργασίας, δίνεται σχετική βεβαίωση και συστατική επιστολή. Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα gcr.gr και να συμπληρώσετε την σχετική πλατφόρμα, επισυνάπτοντας και το βιογραφικό σας.

Το AVAAZ σε συνεργασία με τη ΜΕΤΑδραση και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες που παρέχουν βοήθεια και στήριξη σε πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, ζητούν εθελοντές στα προγράμματα των παραπάνω οργανισμών. Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, θα μεταβιβαστεί η αίτησή τους στη ΜΕΤΑδραση και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και αν γίνει δεκτή, θα γίνουν εθελοντές σε μία απ’ τις δύο αυτές οργανώσεις. Το πόσος χρόνος θα χρειαστεί να αφιερωθεί στον εθελοντισμό, εξαρτάται απ’ τη θέση, για την οποία θα επιλεχθεί ο καθένας και τις ανάγκες του οργανισμού. Επομένως, μπορεί να είναι από μερικές ώρες την εβδομάδα ή μερικές γεμάτες εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται:

  • Εθελοντισμός-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγεςΆτομα με εμπειρία με παιδιά ή ευάλωτες ομάδες (κοινωνικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι)
  • Πτυχιούχοι ανθρωπιστικών επιστημών
  • Δάσκαλοι/ες ελληνικής γλώσσας
  • Δάσκαλοι/ες πληροφορικής
  • Πτυχιούχοι νομικής
  • Ασκούμενοι/φοιτητές νομικής
  • Πολιτικοί επιστήμονες (προσφυγικό δίκαιο)
  • Λογιστές / Φοροτεχνικοί (και βοηθοί)
  • Συντονιστές εθελοντών / Ανθρώπινο δυναμικό
  • Μεταφραστές

Οι εθελοντές θα εκπαιδευθούν από μέλη της ΜΕΤΑδραση και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες που έχουν δεχτεί να παρέχουν εκπαίδευση, καθοδήγησης και διευκρινίσεις, κατά τη διάρκεια του εθελοντισμού.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχει άμεση ανάγκη στήριξης προσφύγων και μεταναστών που συνεχίζουν να καταφτάνουν κάθε μέρα στην Ελλάδα. Το Avaaz θα μεταβιβάσει αμέσως την αίτησή σας στη ΜΕΤΑδραση και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και αν πληροίτε τα κριτήρια θα επικοινωνήσουν απευθείας μαζί σας για να σας δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες, ώστε να ξεκινήσετε. Μερικές αιτήσεις μπορεί να πάρουν κάποιο χρόνο για να απαντηθούν. Μπορείτε να αποσύρετε την αίτησή σας ανά πάσα στιγμή.

Αν επιθυμείτε να συμπληρώσετε την πλατφόρμα συμμετοχής «Γίνε Εθελοντής» επισκεφθείτε την ιστοσελίδα secure.avaaz.org , για περαιτέρω διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στο e-mail: sanctuary@avaaz.org

Θυμηθείτε πως όλοι είναι συνάνθρωποί μας και αξίζουν την στήριξη μας στις δύσκολες στιγμές. Ο εθελοντισμός είναι μια απ τις πιο ανιδιοτελείς και θαρραλέες πράξεις αγάπης.

Συντάκτης: Σοφία Παπαδάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.