Εθελοντής σε φεστιβάλ: ένας νέος πολιτισμός

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα φεστιβάλ είναι ένα βασικό εργαλείο κοινωνικοποίησης των καλλιτεχνών και ανάδειξης νέων και εναλλακτικών ρευμάτων σε όλες τις μορφές τέχνης. Η συμμετοχή με τη μορφή εθελοντικής προσφοράς είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία που αξιοποιεί την κοινωνική μας συνείδηση, τις γνώσεις μας και την αγάπη μας για την τέχνη που εκπροσωπείται. Μαθαίνουμε να δίνουμε και όχι να παίρνουμε, μια αρχή που δε γίνεται πάντα σεβαστή σε όσες δράσεις έχουν αποκλειστικά ως στόχο το κέρδος.

Τα καλλιτεχνικά φεστιβάλ

Στη χώρα μας διεξάγονται σε ετήσια βάση πολλά μικρά και μεγάλα καλλιτεχνικά φεστιβάλ. Ο κινηματογράφος, η φωτογραφία, το θέατρο, το τραγούδι και η συγγραφή είμαι μερικές από τις τέχνες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε αυτά. Κάθε φεστιβάλ είναι ξεχωριστό και η επιτυχία του εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους διοργανωτές και την ομάδα επαγγελματιών και εθελοντών που εξασφαλίζουν για την προετοιμασία αλλά και τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

Ο εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα και στην Ελλάδα. Οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες και οι ΜΚΟ βασίζονται σχεδόν εξολοκλήρου σε εθελοντές. Ακόμη και θέσεις που απαιτούν κατάρτιση ή επαγγελματική εμπειρία ανατίθενται συχνά σε εθελοντές με ανάλογο προφίλ. Αξίζει επίσης να πούμε ότι και στην επιχειρηματικότητα ο εθελοντισμός παίζει κάποιο ρόλο. Υπάρχουν για παράδειγμα αρκετά διαδικτυακά media που απασχολούν εθελοντές ως αρθρογράφους. Στις startups είναι σύνηθες να χρησιμοποιούνται κάποιοι εθελοντικά με προοπτική συμμετοχής μελλοντικά στο κεφάλαιο της επιχείρησης. Οι δήμοι επίσης χρησιμοποιούν εθελοντές σε πολλές δράσεις.

Η συμμετοχή

Η συμμετοχή σε ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ είναι από μόνο του μια σημαντική πρωτοβουλία που βοηθά έναν φορέα και παύει να προσεγγίζει την τέχνη ως μέσο πλουτισμού ή βιοπορισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρόλος της τέχνης είναι να κινητοποιεί σκέψεις και συναισθήματα, να ψυχαγωγεί, να ευαισθητοποιεί και να μεταφέρει μηνύματα. Η υπερβολική επαγγελματικοποίηση έχει αφαιρέσει το στοιχείο της φιλοτιμίας και το μεράκι του ερασιτέχνη από τα τελικά παραδοτέα. Τα φεστιβάλ ανατρέπουν την απόλυτα ορθολογική προσέγγιση βάζοντας στο παιχνίδι και τους εθελοντές που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν σχέση με το καλλιτεχνικό τους είδος. Σε κάθε περίπτωση η ενεργή συμμετοχή και η όποια εκπαίδευση δίνουν έναν άλλο αέρα κοινωνικότητας και επικοινωνιακού πλούτου φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες και θεατές.

Τα κέρδη

Είναι άλλο πράγμα να παρακολουθείς ένα φεστιβάλ ως θεατής-επισκέπτης και άλλο πράγμα να είσαι συμμέτοχος στην όλη διαδικασία. Καταλαβαίνεις πολύ καλά τα άγχη και τα προβλήματα της διοργάνωσης. Γνωρίζεις πολύ κόσμο και αφουγκράζεσαι τα προφίλ πολύ διαφορετικών ατόμων. Αποκτάς υπευθυνότητα και συνέπεια. Αναπτύσσεις την κριτική σου σκέψη και τις επικοινωνιακές σου ικανότητες. Συμβάλλεις σε έναν κοινωνικό στόχο και καλλιεργείς την κοινωνική σου συνείδηση. Παύεις να είσαι γκρινιάρης και ισοπεδωτικός και ενεργείς υπέρ ενός συλλογικού σκοπού. Γνωρίζεις από κοντά καλλιτέχνες και καλλιτεχνήματα. Χτίζεις ήθος, αυτοπεποίθηση και κουλτούρα. Αν δε σας πείσαμε, θα πειστείτε και μόνοι μόλις αναζητήστε στις πηγές του διαδικτύου όλα τα σχετικά φεστιβάλ και δηλώσετε πρόθυμοι να γίνετε εθελοντές. Ο κόσμος της τέχνης έχει ανοιχτές αγκαλιές και χρειάζεται την ενεργοποίηση όσων περισσότερων ανθρώπων σε μια εποχή που η οικονομική κρίση την έχει πλήξει. Γίνετε μπροστάρηδες και πρωτοπόροι. Βγάλτε τον καλό σας εαυτό και θα κερδίσετε σίγουρα σε εμπειρίες!

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…