Εθελοντικές οργανώσεις και προγράμματα από την Έλιξ

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Influence:

Ο εθελοντισμός γνωρίζει διαρκώς αυξανόμενη εκτίμηση στη κοινή γνώμη και δημιουργούνται ολοένα και περισσότερα κινήματα και οργανώσεις εθελοντικού περιεχομένου. Ωστόσο, δυστυχώς η Ελλάδα στον καιρό της κρίσης βρίσκεται στην τελευταία θέση σχετικά με την εθελοντική κινητοποίηση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο εθελοντισμός έχει προσλάβει ποικιλία εννοιών. Υποδηλώνει την οικονομική, υλική και ψυχολογική προσφορά προς τους πάσχοντες συνανθρώπους, με συνέπεια και υπευθυνότητα, και με μοναδική ανταμοιβή αυτή της ηθικής ικανοποίησης. Σήμερα η ανάγκη για εθελοντική προσφορά είναι εμφανέστερη από ποτέ. Εξού και στη χώρα μας γίνονται προσπάθειες δραστηριοποίησης των πολιτών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η οργάνωση έλιξ οργανώνει  εθελοντικά προγράμματα εργασίας με προσφερόμενους από Ελλάδα και Κύπρο και δράσεις προς όλο τον κόσμο. Εδώ και δεκαετίες έχει οργανώσει εκατοντάδες εθελοντικές δράσεις με χιλιάδες εθελοντές, που πραγματοποιώντας τα προγράμματα που διοργανώνει η ελιξ κατόρθωσαν να γίνουν πολίτες του κόσμου, να γνωρίσουν πολιτισμούς και ιδέες και να προσφέρουν ό,τι δύνανται με την εθελοντική τους δράση.

Εθελοντικές οργανώσεις και προγράμματα από την Έλιξ

Η ελιξ πραγματοποιεί εθελοντικές δράσεις σε εθνική και διεθνή βάση και τα προγράμματά της χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

  • WorkCamps στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς με διάρκεια από 15 ημέρες μέχρι ένα χρόνο.
  • EVS- Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία: πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιείται κυρίως σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε όλο τον κόσμο και έχουν διάρκεια 2 μήνες έως ένα χρόνο.
  • Εθελοντικές δράσεις στην Ελλάδα με διάρκεια λίγων ημερών και ελεύθερη συμμετοχή.

WORKCAMPS:

  • Καλοκαιρινά εθελοντικά πρόγραμμα στην Γερμανία: δίνει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 30 προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση, φεστιβάλ καλλιτεχνικού περιεχομένου, το περιβάλλον, την στήριξη παιδιών με αναπηρία, την κατασκευή και αποκατάσταση εγκαταστάσεων και ποίκιλα άλλα θέματα.
  • Καλοκαιρινά εθελοντικά προγράμματα στην Γαλλία: με 20 προγράμματα για εθελοντική εργασία με περιεχόμενο πολιτιστικό- καλλιτεχνικό, κοινωνικό, περιβαλλοντολογικό, αθλητικό και πολλά άλλα.
  • Καλοκαιρινά εθελοντικά προγράμματα στην Ιταλία: προσφέρεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 22 προγράμματα εθελοντισμού και αφορούν την αγροτική εργασία, την συντήρηση αρχαιολογικών μνημείων, το περιβάλλον και προγράμματα ειδικά διαμορφωμένα για εφήβους.

Εθελοντικές οργανώσεις και προγράμματα από την Έλιξ

EVS:

  • EVS στην Καταλονία της Ισπανίας: το πρόγραμμα έχει εκκίνηση στις 28 Μαίου και λήγει στις 28 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε παιδιά από το ιστορικό κέντρο της Lleida, όπου πραγματοποιείται το πρόγραμμα,  εθελοντική υποβοήθηση παιδιών που δυσκολεύονται να ακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου τους και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οι εθελοντές θα διαμείνουν ενοικιαζόμενα, πληρωμένα, διαμερίσματα και δίνεται παροχή 170 ευρώ για τη διατροφή τους.
  • EVS στο Βερολίνο: 3 προγράμματα διαρκείας 12 μηνών που ξεκινούν στη 1η Σεπτεμβρίου και λήγουν στις 31 Αυγούστου 2019 και αφορούν τη στήριξη παιδιών που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και την βοήθεια παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Οι εθελοντικές δράσεις στην Ελλάδα δεν είναι προγραμματισμένες, αφορούν ολιγοήμερη εθελοντική προσφορά και πραγματοποιούνται με καθοδήγηση των οργανωτών.
Οποιοδήποτε  πρόγραμμα κι αν επιλέξετε η εθελοντική προσφορά είναι κάτι που αξίζει τον χρόνο σας και έχει να προσφέρει πολλά σε εσάς και στον κόσμο γύρω σας.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα της ελιξ.

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr