Εθελοντές πυροφύλακες

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα δάση είναι πνεύμονας ζωής και παγκόσμια κληρονομιά. Η φύλαξη και η προστασία τους περνάει σε σημαντικό πλέον βαθμό και από τους εθελοντές πυροφύλακες που αφιερώνουν τον λίγο ελεύθερο χρόνο τους σε τακτικές πυροφυλάξεις.

Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς

Η πυρκαγιά είναι η σύγχρονη μάστιγα των δασών σε πολλές χώρες. Καταστρέφουν σε λίγες ώρες ένα οικοσύστημα που χρειάστηκε δεκαετίες για να μεγαλώσει και αιώνες για να φτάσει στο επίπεδο που το ξέρουμε σήμερα. Μια επιπόλαιη πράξη ή ένας παράλογος εμπρησμός θέτει σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις το δάσος δεν επανέρχεται και οι τεχνητές αναδασώσεις αποτυγχάνουν ή δεν αρκούν.

Οι επαγγελματίες

Ασφαλώς τον πρώτο λόγο στην κατάσβεση των πυρκαγιών τον έχουν οι πυροσβέστες και οι δασικές υπηρεσίες που ασχολούνται με μέτρα πρόνοιας όπως οι αντιπυρικές ζώνες, ο καθαρισμός του δάσους, η μερική υλοτόμηση, η κατασκευή πυροφυλακίων και η διάνοιξη δασικών δρόμων για να μπορούν να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Τα εναέρια μέσα βοηθούν πολύ στην κατάσβεση ιδιαίτερα σε απρόσιτες ζώνες και σε σποραδικές αναζωπυρώσεις.

Οι εθελοντές των δήμων

Για λόγους κοινωνικής ευσυνειδησίας και ευαισθητοποίησης, αλλά και για να υπάρχει μια βοήθεια προς την πολιτεία, πολλοί δήμοι έχουν δημιουργήσει εθελοντικές ομάδες πυροφύλαξης. Συνήθως τις συντονίζουν υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας, οι οποίοι ορίζουν τις βάρδιες και τα σημεία φύλαξης. Είναι μια εξαιρετική δράση που έχει αγκαλιαστεί από πολλούς δημότες. Πέρα από το πρακτικό όφελος, που είναι η έγκαιρη ειδοποίηση των αρχών για εστίες φωτιάς και η αποτροπή τυχόν εμπρηστών από την ανθρώπινη παρουσία, η δράση αυτή είναι μια ευκαιρία να είναι κανείς συμμέτοχος στα προβλήματα και στις λύσεις τους. Το να είσαι απαθής ή να εξοργίζεσαι με τα λάθη και τις υστερήσεις της πολιτικής εξουσίας είναι μια πολύ κακή συνήθεια. Ο εθελοντισμός σε βοηθά να κατανοήσεις τις πρακτικές δυσκολίες και να αγαπήσεις τον δασικό πλούτο, συμβάλλοντας προσωπικά στη διαφύλαξη των ευαίσθητων δασικών πόρων.

ΕΔΑΣΑ

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνουμε στους Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής (Ε.ΔΑΣ.Α.) έναν φορέα με πλούσια δράση και πολλές περιπτώσεις επιτυχούς ανίχνευσης πυρκαγιών. Βασίζεται σε εθελοντές οι οποίοι περνάνε ολόκληρα απογεύματα ή και βράδια σε πυροφυλάκια σε απομακρυσμένα σημεία μέσα στο δάσος. Με κυάλια και χρήση κινητών ειδοποιούν άμεσα για ό,τι υποπέσει στην αντίληψή τους. Είναι επίσης μια πολύ όμορφη κοινωνική εμπειρία, αφού η φύλαξη γίνεται κατά ομάδες, οπότε γνωρίζετε ενδιαφέροντα άτομα με παρόμοιες ανησυχίες.

Αυτενέργεια
Το βασικό μάθημα της εθελοντικής πυροφύλαξης είναι ότι μαθαίνεις να αυτενεργείς σε κόσμια πλαίσια και με συλλογικότητα. Πονάς πιο πολύ τα δάση, αγαπάς ακόμη περισσότερο τα πλάσματα που κατοικούν μέσα σε αυτά και εκτιμάς τις προσπάθειες πολιτών, επιχειρήσεων και υπηρεσιών. Παύεις να είσαι ο γραφικός παραπονούμενος ή ο αμέτοχος παρατηρητής και παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου.

Δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα και πόσες πυρκαγιές θα καταφέρεις να αποτρέψεις εν γνώση σου ή ως μέσο εκφοβισμού για κακεντρεχείς εμπρηστές.Το πιο ουσιώδες είναι ότι συμμετέχεις σε μια συντονισμένη προσπάθεια διάσωσης των δασών και έτσι αποκτάς πιο καθαρή και σωστή κρίση για πολλά πράγματα.

Μην καθυστερείτε και αναζητήστε στο διαδίκτυο όλες τις σχετικές πηγές. Το δάσος περιμένει από τους ανθρώπους να το παραδώσουν ακέραιο και ζωντανό στις επόμενες γενιές!

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…