Εθελοντές για την καταγραφή πουλιών

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Εθελοντές για την καταγραφή πουλιώνΣτη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται από τον Απρίλιο, πρόγραμμα για την καταγραφή πουλιών μέσω εθελοντών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τέλη Ιουνίου και η εποχή επιλέχθηκε λόγω αναπαραγωγικής περιόδου των πτηνών.

Μέρος στη συγκεκριμένη δράση μπορεί να πάρει ο καθένας, ανεξαρτήτου ηλικίας φύλου ή ιδιότητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καταγράψετε τα διαφορετικά είδη πουλιών και την περιοχή όπου φωλιάζουν στη Θεσσαλονίκη και τους γύρω δήμους. Με τον τρόπο αυτό, θα βάλετε το λιθαράκι σας για τη διαμόρφωση του Χάρτη των πουλιών της πόλης, αλλά και θα γνωρίσετε τον αστικό ιστό της πόλης. Μικροί και μεγάλοι λοιπόν θα μπορούν να μάθουν για τα διαφορετικά είδη πουλιών, να εκτιμήσουν τον περιβάλλοντα χώρο και τη φύση στην πόλη. Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε εθελοντές, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όσους αγαπούν τα πουλιά. Η παρατήρηση μπορεί να γίνει σε πάρκα, άλση, ρεματιές και ακάλυπτους χώρους, όπως επίσης και τείχη, παλιά κτίρια, στέγες, εκκλησίες, σχολεία, σχολικές αυλές, σπίτια, όπου αναζητούνται χώροι και σημεία φωλιάσματος των πουλιών.

Οι ενδιαφερόμενοι οποιασδήποτε ηλικίας καλούνται να συμπληρώσουν αίτηση, για να έρθουν σε επαφή με τους ειδικούς της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη και να λάβουν οδηγίες. Το αρχείο της αίτησης μπορείτε να το βρείτε στη σελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν σε έναν χάρτη των πουλιών της Θεσσαλονίκης που θα απεικονίζονται μέσω Google Earth. Ως κίνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι εθελοντές θα μπορέσουν να συμβάλλουν σε μια εθελοντική προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και 5 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.


Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε:
Λένα Βορδογιάννη (γραφεία Ορνιθολογικής, Θεσσαλονίκη): 2310 244245, thess@ornithologiki.gr, και Δημήτρης Μπούσμπουρας: bous@kat.forthnet.gr

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr