Εσύ πότε έκανες τελευταία επίσκεψη στον γυναικολόγο σου;

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου

Η γυναικεία υγεία είναι πολύ σημαντική και καλό είναι να την έχουμε ως βασική μας προτεραιότητα και να μην την αμελούμε. Από τη στιγμή που μια γυναίκα ξεκινήσει να έχει ερωτικές επαφές είναι απαραίτητο να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Πολλές από εσάς ενδεχομένως να φοβάστε στη σκέψη μιας τέτοιου είδους εξέτασης και να την αναβάλετε συνεχώς. Αρκετές ακόμη, μπορεί να πιστεύετε ότι αφού δεν έχετε ιατρικά κάτι, δεν χρειάζεται η ετήσια γυναικολογική επίσκεψη. Ας είμαστε ειλικρινείς! Όλες αυτές οι σκέψεις δεν καταλήγουν σε θετικά αποτελέσματα και πρώτα απ’ όλα για εμάς τις ίδιες!

Δεν μπορούμε να είμαστε πάντα οι σοφότεροι γιατροί του εαυτού μας ειδικά σε ότι αφορά στα ζητήματα γυναικολογικής φύσεως. Η επιστήμη είναι εδώ και είναι έτοιμη να μας βοηθήσει! Όλες μας ψάχνουμε πάντα τον καλύτερο κομμωτή ή αισθητικό και δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον γυναικολόγο. Χρειάζεται να αναζητήσουμε, να ρωτήσουμε, ώστε να βρούμε τον κατάλληλο για εμάς επαγγελματία. Η επαφή με τον γυναικολόγο μας είναι πολύ σημαντική, αρχικά για την δική μας ψυχολογία. Καθορίζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την γυναικολογική παρακολούθηση και τον τακτικό έλεγχο. Κατά κύριο λόγο, έχουμε να κάνουμε με το ‘χτίσιμο’ μιας σχέσης εμπιστοσύνης, που θα μας ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μας.

Ρωτάμε και ενημερωνόμαστε

Είναι υποχρέωσή μας, όπως είπαμε και παραπάνω, να προστατεύουμε την υγεία μας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό είναι να ρωτάμε. Να μοιραζόμαστε τις απορίες μας μαζί του και να επικοινωνούμε. Μια σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας χρειάζεται να έχει γερές βάσεις και με αυτόν τον τρόπο οδηγούμαστε στην επιτυχία και στην ισορροπία. Νιώθουμε άνετες και ήρεμες να συζητήσουμε για γυναικολογικά ζητήματα που μας ανησυχούν ή τυχόν μας αγχώνουν.

Δεν χωράνε ταμπού και ντροπές σε αυτού του είδους τη σχέση. Πολλές από εμάς πιθανόν να μην έχουμε πολλές γνώσεις σχετικά με την αναπαραγωγική μας υγεία. Γι’ αυτό τον λόγο ακριβώς δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι θα ρωτήσουμε κάτι ακατάλληλο ή ότι θα μας κοροϊδέψει ο γιατρός μας και θα μας κάνει κριτική. Ένα χρήσιμο tip ειδικά για πρώτες επισκέψεις στον γυναικολόγο που πιθανόν να είμαστε λιγάκι παραπάνω αγχωμένες είναι να έχουμε καταγράψει στο σημειωματάριό μας τις ερωτήσεις και τις απορίες μας. Έτσι, θα είμαστε πιο άνετες και έτοιμες να τις μοιραστούμε.

Πρόληψη και ετήσιος έλεγχος

Δεν ξεχνάμε ποτέ να οχυρώνουμε την αναπαραγωγική μας υγεία. Είναι πολύ σημαντικό για μια γυναίκα σε διάστημα 8 με 12 μηνών από την πρώτη της σεξουαλική δραστηριότητα να κάνει το γνωστό σε όλους μας τεστ Παπανικολάου. Είναι μια ανώδυνη, σύντομη και χαμηλού κόστους εξέταση. Πρόκειται για τον έλεγχο των κυττάρων στη γενετική περιοχή. Προλαμβάνει όλες τις μορφές καρκίνου του τραχήλου και του κόλπου της μήτρας και επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση κατα κύριο λόγο. Αν υπάρχουν όμως, διαφορετικές γυναικολογικού τύπου ανάγκες, είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε έξι μήνες.

Στο ετήσιο γυναικολογικό τσεκ απ, περιέχεται ακόμη η λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού. Η ψηλάφηση της κοιλιάς και του θυρεοειδούς αδένα. Ακολουθεί έλεγχος των έξω γεννητικών οργάνων και το διακολπικό υπερηχογράφημα, το οποίο απεικονίζει την εσωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων της γυναίκας, με τον πιο εξελιγμένο, τεχνολογικά τρόπο. Ακόμη, στις διαδικασίες της ετήσιας προληπτικής εξέτασης, ελέγχεται ο μαστός με την ψηλάφηση, αλλά και με πιο σύγχρονη μέθοδο, το υπερηχογράφημα μαστών.

Κρατάμε ημερολόγιο

Όπως κρατάμε σημειώσεις για τα ψώνια, υποχρεώσεις ημέρας ή λογαριασμούς, είναι απαραίτητο να έχουμε και το δικό μας ημερολόγιο έμμηνου κύκλου. Η καταγραφή της περιόδου βοηθάει πρώτα εμάς τις ίδιες. Γνωρίζουμε καλύτερα και πιο ουσιαστικά το σώμα μας, την διάρκεια του κύκλου μας. Ακόμη, μαθαίνουμε καλύτερα πώς μπορεί να επηρεάσει η σωματική και ψυχική μας υγεία την αναπαραγωγική. Δεν είναι πάντα όλα τα συμπτώματα της περιόδου μας τα ίδια, μπορεί ακόμη να υπάρξει καθυστέρηση.

Αρχίζουμε επίσης, με αυτόν τον τρόπο, να υπολογίζουμε πιο εύκολα τις γόνιμες μέρες. Όλα αυτά τα στοιχεία των προσωπικών μας καταγραφών μπορούν να διευκολύνουν την επικοινωνία με τον γυναικολόγο μας και να κατευθύνουν πιο εύκολα και γρήγορα τις δικές του διαγνώσεις. Δείχνει και πρακτικά ότι είμαστε συνεργάσιμες και δεν ντρεπόμαστε να επικοινωνήσουμε αυτές τις απόρρητες πληροφορίες. Υπάρχουν έξυπνες εφαρμογές στο κινητό μας που αποτελούν ηλεκτρονικά ημερολόγια περιόδου και μας εξυπηρετούν με τον πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο. Μπορούμε να καταγράφουμε καθημερινά σε αυτό, όπου και να είμαστε. Μας λύνει άψογα τα χέρια!

Ας μην ξεχνάμε την αυτοεξέταση!

Η επιτυχία στην γνώση της αναπαραγωγικής μας υγείας επέρχεται όταν ακολουθούμε τους κανόνες του γυναικολόγου μας και ελέγχουμε και εμείς πιστά το σώμα μας. Ο γιατρός μας, μπορεί να μας δώσει τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές και προσωπικές συμβουλές για να κάνουμε την κατάλληλη για εμάς αυτοεξέταση του μαστού.

Τρία πολύ γενικά, αλλά σημαντικά βήματα σε αυτού του είδους ιδιωτική, κατα κύριο λόγο, διαδικασία είναι: Ο οπτικός έλεγχος αρχικά στον καθρέφτη. Η εξέταση με την αφή όταν βρισκόμαστε σε όρθια στάση. Τέλος, η ψηλάφηση ενώ είμαστε σε οριζόντια στάση.

Είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τον γιατρό μας, να εφαρμόζουμε τις οδηγίες του και φυσικά να είμαστε αισιόδοξες. Γιατί επιτυγχάνοντας το σύνολο αυτών των προληπτικών μεθόδων, είμαστε σωματικά ασφαλείς και ψυχικά άνετες και ήρεμες!

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπουδάστρια του τμήματος ‘Δημοσιογραφίας-Συντακτών και Ρεπόρτερ’…