Εσύ μπορείς να φανταστείς πως θα ήταν η ζωή σου χωρίς τα social media;

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εδραιωθεί στις ζωές μας για τα καλά, απορροφώντας πολύτιμο χρόνο από την καθημερινότητά μας. Ναι, πλέον είναι μέρος της ρουτίνας μας να scrollάρουμε ασταμάτητα στις αρχικές μας χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να έχουμε το κινητό σαν προέκταση του χεριού μας, να γνωστοποιούμε στους άλλους ό,τι κάνουμε και ίσως παραπάνω από όσα θα έπρεπε. Εσύ άραγε έχεις αναρωτηθεί πως θα κυλούσε η καθημερινότητά σου, αν απομακρυνόσουν από αυτόν τον γοητευτικό εικονικό κόσμο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι σπαταλούν αρκετές ώρες στο διαδίκτυο και τα social media, ανεξαρτήτως του που βρίσκονται ή τι κάνουν, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μία σχέση εξάρτησης από αυτά. Αυτός ο εμμονικός δεσμός που διαμορφώνεται, καθιστά δύσκολο να φανταστεί κάποιος τη ζωή του αποσυνδεδεμένη από τις διαδικτυακές εφαρμογές.


Διαβάστε επίσης: 6 σατιρικά σκίτσα που απεικονίζουν τον εθισμό μας με τα smartphone και τα social media


Πώς επιδρούν τα social media στη ψυχολογία μας

Αδιαμφισβήτητα τα social media έχουν συμβάλλει σημαντικά στη διεξαγωγή μίας εύκολης επικοινωνίας των ανθρώπων μεταξύ τους, καθώς και στην καλή ψυχοσωματική τους κατάσταση. Ο άνθρωπος βρίσκει νέους φίλους, συμμετέχει σε κοινότητες, συνδέεται με άτομα από όλο τον κόσμο και όλα αυτά χάρη στη δυνατότητα του διαδικτύου να καταρρίπτει τους περιορισμούς που αφορούν την απόσταση, προσφέροντας έτσι πολλές δυνατότητες στο άτομο.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με μελέτες, η εκτεταμένη χρήση τους συσχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση κατάθλιψης, άγχους, καθώς και την αίσθηση μοναξιάς και απομόνωσης. Τι θα συνέβαινε ωστόσο αν αποφασίζαμε να αποκοπούμε από αυτόν τον απατηλό τρόπο ζωής; Αν είσαι έτοιμος να κάνεις ένα διάλειμμα από τα social media εδώ θα βρεις κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη που θα σου προσφέρει αυτήν η απομάκρυνση.


Διαβάστε επίσης: Θετικά vs. αρνητικά των social media


Την πρώτη περίοδο ίσως προκληθούν συναισθήματα άγχους.
Εάν χρησιμοποιείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε έντονο βαθμό, είναι πιθανό να αισθανθείς συναισθήματα άγχους, πίεσης και ανησυχίας. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την διάρκεια χρήσης τους, αυξάνονται τα επίπεδα ντοπαμίνης, μίας ουσίας η οποία ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης. Έτσι, όταν ένα άτομο παύει να βρίσκεται σε μία συνεχή σύνδεση, αρχίζει να επηρεάζεται η ψυχική του κατάσταση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιου είδους συναισθήματα διαρκούν λίγες μόνο ημέρες.

Μελλοντικά θα περιοριστεί το άγχος σου
Η εύκολη πρόσβαση στα social media μας οδηγεί πολλές φορές να αισθανόμαστε ότι έχουμε την “υποχρέωση” να ενημερωνόμαστε για κάθε γεγονός που πραγματοποιείται. Η ιδέα δηλαδή ότι μπορεί να μην ενημερωθούμε για ένα συμβάν (γνωστή ως FOMO), επηρεάζει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, με αποτέλεσμα αυτή να αυξάνεται σημαντικά. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όταν αποφασίζεις να απομακρυνθείς από τα social media, τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται και εσύ είσαι περισσότερο ήρεμος και συγκεντρωμένος.

Αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σου
Όταν κάποιος χρησιμοποιεί έντονα τα κοινωνικά μέσα είναι πιθανό να αισθανθεί ότι η ζωή του ή η εμφάνιση του υπολείπεται των διαδικτυακών του φίλων. Αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι τείνουν να αναρτούν μόνο τις καλές και ευχάριστες στιγμές τους, με αποτέλεσμα να υποβάλλουν συχνά τον εαυτό τους σε μία κοινωνική σύγκριση, η οποία μειώνει την αυτοεκτίμησή τους και εντείνει τυχόν ανασφάλειες. Ακόμη και όταν γνωρίζει κάποιος ότι οι άνθρωποι δεν χαρακτηρίζονται μόνο από τις καλές στιγμές που κοινοποιούν, δεν αρκεί για να μειωθούν τα συναισθήματα της ζήλιας και του ανικανοποίητου. Σύμφωνα με μία έρευνα, άτομα που χρησιμοποιούν τακτικά τα social media, βιώνουν πιο έντονα την κοινωνική σύγκριση, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με συμπτώματα κατάθλιψης. Η αποσύνδεση από τους online λογαριασμούς μειώνει αυτή την κοινωνική σύγκριση και αυξάνει την αυτοπεποίθηση σου.

Θα βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου σου
Πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι αφιερώνουμε πολύτιμο χρόνο στα κοινωνικά μέσα λίγο πριν κοιμηθούμε. Το “θα χαζέψω για 5 λεπτά στο Instagram”, μετατρέπεται σε δύο ώρες, χωρίς καν να το έχουμε αντιληφθεί. Χάνουμε σημαντικές ώρες ύπνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή μας την επόμενη ημέρα. Είναι ιδανικό να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης πριν τον βραδινό μας ύπνο, με τους οποίους δεν καταναλώνουμε τόσο χρόνο. Έτσι, η απομάκρυνση από το internet, μας χαρίζει περισσότερες και πιο ποιοτικές ώρες ύπνου.

Θα ευνοηθούν οι διαπροσωπικές σου σχέσεις
Οι διαπροσωπικές σχέσεις επιδρούν πολύ πιο θετικά στην ψυχική υγεία ενός ατόμου. Η φυσική επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη διάθεσή μας και εξαλείφει σημαντικά αισθήματα μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους. Έτσι, παραμερίζοντας την online επικοινωνία, ενδυναμώνεις τις σχέσεις σου με τα κοντινά πρόσωπα. Ακόμη αναπτύσσεται η συναισθηματική σου νοημοσύνη και αποκτάς την επίγνωση, τον έλεγχο και την κατανόηση των συναισθημάτων και σκέψεων του άλλου, ενώ αντιμετωπίζεις τις διαπροσωπικές σχέσεις με περισσότερη ενσυναίσθηση.

Θα αναζητήσεις εξωτερικές δραστηριότητες
Θα απομακρυνθείς από μία καθιστική ζωή και θα στραφείς σε χόμπι που ευνοούν την υγεία σου, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο, το περπάτημα κ.α.

Θα επικεντρωθείς στον εαυτό σου
Είναι η στιγμή που σταματάς να ενημερώνεσαι για την καθημερινότητα των άλλων, συγκεντρώνεσαι στον εαυτό σου και έχεις τη δυνατότητα να ανακαλύψεις πράγματα που σε ενδιαφέρουν και νέα κίνητρα που αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό σου είναι.

Θα βελτιωθεί η ικανότητά σου να παίρνεις αποφάσεις
Πλέον είναι εύκολο να επηρεαστείς από πεποιθήσεις και αξίες που κυριαρχούν στα social media. Με την απομάκρυνση από τα τελευταία, οξύνεται η κρίση σου και η σκέψη σου, αποκτάς δική σου βούληση και έχεις την ικανότητα να αποφασίζεις σωστά.

Θα συγκεντρωθείς στην εργασία σου
Χωρίς τα social media δεν θα αποσπάται η προσοχή σου από ανούσιες καταστάσεις και θα έχεις τη δυνατότητα να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στη δουλειά σου, με αποτέλεσμα να φέρνεις εις πέρας περισσότερα καθήκοντα και πολύ πιο γρήγορα.

Τα κοινωνικά μέσα μας προσφέρουν αρκετά οφέλη, ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την πραγματική μας ζωή. Στην ουσία, αποτελούν ένα χώρο “πραγματικό”, ενεργό και διαφορετικό που βρίσκεται μέσα στον κόσμο που ήδη βιώνουμε. Είναι η στιγμή να πάρεις μία απόσταση από αυτόν τον χώρο που πολλές φορές ασκεί επιδράσεις χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι, να αλλάξεις τρόπο ζωής και να δώσεις προτεραιότητα σε εσένα.


Διαβάστε επίσης: Τι θα κερδίσεις αν αφήσεις για λίγο τα social media

Συντάκτης: Στεφανία Αποστόλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.