Εσύ είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Άραγε ξέρουμε να αναγνωρίζουμε και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τις όμορφες στιγμές της ζωής; Διαβάστε πρακτικούς τρόπους που βοηθάνε στο να τονώνουν μέσα μας το αίσθημα ευγνωμοσύνης.

Η ζωή είναι γεμάτη από όμορφες στιγμές. Η ευγνωμοσύνη μας βοηθά να καταλάβουμε την αξία των πραγμάτων.  Μια απλή, αλλά αποτελεσματική μέθοδος, με την οποία μπορείς να αντιληφθείς τη σημασία της ευγνωμοσύνης είναι η εξής: Ξεκινώντας το βράδυ να γράφεις τις σκέψεις σου σε ένα σημειωματάριο, που θα έχεις δίπλα στο κρεβάτι σου, μπορείς να εκφράσεις στο χαρτί όλα αυτά που σε έκαναν να νιώσεις ευγνωμοσύνη εκείνη την ημέρα.

Έναν χρόνο μετά, μπορείς να αθροίσεις όλα όσα έχεις σημειώσει.

Επίσης, μπορείς να προχωρήσεις σε σύγκριση των καταγραφών του δεύτερου έτους έναντι του πρώτου. Έτσι, θα αντιληφθείς την έννοια της ευγνωμοσύνης και θα μάθεις να είσαι ευγνώμων, χωρίς να ξεχνάς τους ανθρώπους που σε έκαναν να νιώσεις και να εξακολουθείς να είσαι ευγνώμων.

Τα βάζα με στιγμές ευτυχίας: Η πρωτοποριακή ιδέα που διαδόθηκε από την συγγραφέα Elizabeth Gilbert

Η συγγραφέας του «Eat, Pray, Love», Elizabeth Gilbert, είναι η εμπνεύστρια της ιδέας ενός διαφορετικού “ημερολογίου ευγνωμοσύνης”, βασισμένη σε βάζα, που το καθένα περιέχει διαφορετικές στιγμές ευτυχίας. Αρχικά, γράφεις σε ένα χαρτί ποια ήταν η πιο χαρούμενη στιγμή της ημέρας σου. Έπειτα, ρίχνεις το χαρτί σε ένα βάζο. Σε στιγμές που θα νιώθεις δυστυχής, πιάνοντας το βάζο, θα βλέπεις αυτά που σε έκαναν να νιώσεις όμορφα κατά την διάρκειά της ζωής σου.

Εσύ είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις;


Διαβάστε επίσης: Journaling 101: πώς να κρατήσεις ημερολόγιο σε καθημερινή βάση


Αποτέλεσμα του εντυπωσιασμού “πειράματος”

Ένα μεγάλο ποσοστό από τους θαυμαστές της Gilbert μοιράστηκαν φωτογραφίες από αντίστοιχα διακοσμημένα βάζα. Αυτό ήταν κάτι που εντυπωσίασε την Gilbert. Οι συμμετέχοντες είχαν βοηθηθεί μέσω αυτής της εντυπωσιακής ιδέας, ώστε να νιώθουν και να δείχνουν ευγνωμοσύνη.


Διαβάστε επίσης: Μολύβι και χαρτί αλλάζουν τη ζωή σου


Εναλλακτικοί τρόποι με τους οποίους θα βοηθηθείς για να νιώσεις ευγνωμοσύνη

  1. Ξυπνητήρια ή ορισμός υπενθυμίσεων στο κινητό

Με τον εναλλακτικό αυτόν τρόπο, θα μπορείς πιο εύκολα να συνδυάσεις στο μυαλό σου πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Μπορείς να τα ρυθμίσεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

  1. Μη διστάζεις να λες “ευχαριστώ”, αλλά και να το εννοείς

Είναι σημαντικό όχι μόνο να αναγνωρίσεις πόσο σημαντική είναι μια κίνηση ή μια χειρονομία ενός ανθρώπου για σένα, αλλά και να μπορείς να το εκφράζεις στον ίδιο. Όσο πιο συχνά το κάνεις, τόσο το καλύτερο.

Εσύ είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις;

  1. Αν δεν μπορείς να το εκφράσεις προφορικά, δοκίμασε να γράψεις ευχαριστήριο γράμμα

Η προφορική έκφραση είναι για αρκετούς ανθρώπους λόγος για να αισθάνονται άβολα και αμήχανα.Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει τρόπος: Τα ευχαριστήρια γράμματα ή η σύνταξη ενός σύντομου ευχαριστηρίου μηνύματος μέσω email, προκειμένου να εκφραστούν ευχαριστίες στα άτομα τα οποία σε βοήθησαν να νιώσεις ευγνώμων.

  1. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να εκφραστεί με δώρα και λουλούδια

Ένας άλλος τρόπος να δείξεις σε κάποιον ότι είσαι ευγνώμων και να το εκφράσεις, είναι η σκέψη μιας ευγενικής χειρονομίας, όπως ένα συμβολικό δώρο ή μια ανθοδέσμη. Ο αποδέκτης του δώρου, θα νιώσει την ευγνωμοσύνη σου και θα μπορέσεις μέσα από αυτή την κίνηση να δείξεις την εκτίμηση σου στο πρόσωπό του/της και το πόση χαρά σου έδωσε η βοήθεια που σου προσέφερε το άτομο αυτό.

  1. Δημιουργία λίστας με όσα θεωρείς δεδομένα και δεν είναι

Μπορείς να κάνεις μια λίστα με όλα όσα θεωρείς δεδομένα, αλλά στην πραγματικότητα δεν ειναι. Είναι καλό να ανατρέχεις στην τρέχουσα λίστα ανά βδομάδα.

Στο τέλος, θα δεις ότι είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα, θα νιώσεις ευγνωμοσύνη μόνο και μόνο  που έκανες την προσπάθεια.

Εσύ είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις;


Διαβάστε επίσης: Λέγοντας “ευχαριστώ”


Νιώσε ευγνωμοσύνη για ό,τι σου χάρισε και ό,τι σου στέρησε η ζωή. Έτσι μαθαίνεις να εκτιμάς

Η αγχωτική και άφταστη  τελειότητα, όσο ουτοπική και αν είναι, είναι φορές που μας εμποδίζει να αφεθούμε στο να ζήσουμε τη μαγεία και τη μοναδικότητα της κάθε στιγμής που κρύβει η ζωή. Στην διάρκεια της ζωής μας, αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να μην έγιναν όλα όπως ακριβώς θα θέλαμε ή όπως τα περιμέναμε. Ίσως αργότερα αποδειχτεί όμως, ότι ήταν καλύτερο που εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα. Μάθαμε από αυτή την διαδικασία να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις. Η ζωή δεν είναι ρόδινη.

Η ζωή έχει την τάση να “επιστρέφει” συμπεριφορές, δικαιώνοντας στο τέλος όσους έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν άδικα. Είναι καλό να μην ξεχνάμε ό,τι καλό μας έχει δώσει η ζωή. Η ευγνωμοσύνη μάς βοηθά να έχουμε κοντά μας τους ανθρώπους που αξίζουν πραγματικά. Συνεπώς, το αίσθημα ευγνωμοσύνης αποδίδει καρπούς: η αβίαστη έκφραση και εφαρμογή της ευγνωμοσύνης στους γύρω μας, όχι μόνο είναι αποτελεσματική, αλλά βελτιώνει και εμάς τους ίδιους.

Πηγή 1, Πηγή 2

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.