“Έστω μια φορά”

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Ένα βιβλίο που μας φανερώνει τον πλούτο της γλώσσας της συγγραφέως, Πασχαλιας Τραυλού, από τις πρώτες σελίδες αλλά και μια δομή στην ιστορία του. Θα το κατατάσσαμε στα ψυχικά επίπονα βιβλία. Αλλά ίσως αυτό επειδή η αλήθεια μας πονάει, και αυτό το βιβλίο περιγράφει πολλές αλήθειες, όπως τη μοναξιά που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του.

Η συγγραφέας εξετάζει εξονυχιστικά τις διαδρομές της ανθρώπινης ψυχής όταν την βγάζουν έξω από τα προσωπικά της όρια. Περιγράφουν την ανάγκη του ανθρώπου για την μύηση στον έρωτα, έστω για μια φορά… Στις πρώτες σελίδες ίσως νομίσετε ότι κρατάτε στα χέρια σας ένα αστυνομικό βιβλίο, λάθος! Το «Έστω μια φορά» από τις εκδόσεις Ψυχογιός δεν κατατάσσεται σε αυτό το είδος.

Η ιστορία ξεδιπλώνεται με τον πρώτο ήρωα, τον Άνθιμο Αργυρίου, «μπάτσος» στο επάγγελμα, όπως τον λέει ο έφηβος γιος του Ορέστης, χήρος, αδελφός της παντοτινά πιστής του Καλλιόπης και χρόνια ερωτευμένος με την Περσεφόνη. Στην συνέχεια η Μαργαρίτα, ο έρωτας του έφηβου Ορέστη, φιγούρα δραματική, ζει την σεξουαλική κακοποίηση από τον ίδιο της τον πατέρα, με μια μάνα που ξέρει αλλά σιωπά.

Η Ευριδίκη Καρατζόγλου, κόρη της Περσεφόνης και του Στέφανου Καρατζόγλου, φτάνει βράδυ στο τμήμα θέλοντας να ομολογήσει έναν φόνο. Οδηγείται στο κελί και κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Οδηγείται στο νοσοκομείο και ο Άνθιμος θα συναντήσει τον ανεκπλήρωτο έρωτα του, την Περσεφόνη.

Η απόλυτη προστατευτικότητα, στην πραγματικότητα καταπίεση, που ασκεί η Περσεφόνη την Ευριδίκη κάνουν την δεύτερη να πνίγεται σε μια ζωή που δεν είναι στα μέτρα της. Πρέπει να μην ερωτευτεί γιατί ο έρωτας πονάει, πρέπει να σπουδάσει και να γίνει Πανεπιστημιακός και όχι μια …καθηγητριούλα, πρέπει να κάνει έναν καλό γάμο με έναν άντρα πλούσιο που θα της παρέχει σιγουριά, πρέπει να μην κάνει λάθη, πρέπει να είναι ηθική, πρέπει να ακούει τη μητέρα της γιατί θέλει το καλό της. Πρέπει να είναι η σωστή και ηθική σύζυγος.

Μια ζωή γεμάτη «πρέπει» με πολλά καταπιεσμένα θέλω. Μια ζωή γεμάτη τύψεις πόνο και μίσος για την μάνα της για τον δειλό εαυτό της. Μια ζωή μοναξιάς. Μέχρι που αποφασίζει να κάνει το μεγαλύτερο αμάρτημα…να ερωτευτεί. Να γευτεί τα δώρα του μικρού αυτού φτερωτού θεού. Με κάθε τίμημα, έστω για μια φορά!

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…