Εσείς πώς χρησιμοποιείτε τα αντιβιοτικά;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η επιστήμη όσον αφορά την αντιμετώπιση λοιμώξεων έχει προχωρήσει αρκετά και συχνά εφευρίσκονται νέα αντιβιοτικά. Είναι όμως η χρήση τους σωστή;

Ο άνθρωπος, τον 21ο αιώνα, έχει αυξήσει σε σχέση με όλες τις άλλες περιόδους του το προσδόκιμο όριο ζωής. Οι εποχές που μια απλή ίωση μπορούσε να είναι μεγάλο πρόβλημα υγείας έχει παρέλθει προ πολλού και ανεπίστρεπτα. Σήμερα πολλές ασθένειες αντιμετωπίζονται από τα αντιβιοτικά τα οποία αποτελούν και το πιο συνηθισμένο προϊόν των φαρμακευτικών εταιριών. Πότε όμως πρέπει να παίρνουμε ένα αντιβιοτικό και γιατί;

Τι είναι τα αντιβιοτικά;

Είναι κυριολεκτικά μικροοργανισμοί οι οποίοι εκκρίνουν ουσίες στον οργανισμό μας, που μπορούν να φονεύσουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς όπως βακτήρια και μύκητες. Ο σκοπός είναι ότι οι ουσίες αυτές έχουν δράση μόνον απέναντι στα παθογόνα μικρόβια και όχι απέναντι στα δικά μας κύτταρα. Έτσι για τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως δράση απέναντι σε μια ίωση μια και ο ιός χρησιμοποιεί τα δικά μας κύτταρα ως ξενιστή.

Γιατί δεν πρέπει να καταναλώνουμε πολλά αντιβιοτικά χωρίς λόγο

Είναι εύλογο κάποιος να αναρωτηθεί το εξής: Αν τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα παθογόνα μικρόβια γιατί να μην χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά συνέχεια; Αρχικά κάθε αντιβιοτικό έχει συγκεκριμένο τρόπο δράσης και άρα και συγκεκριμένους οργανισμούς τους οποίους αντιμετωπίζει. Όμως δεν εμποδίζουν μόνο τα αντιβιοτικά την εξάπλωση των μικροοργανισμών αλλά την εμποδίζουν και οι σχέσεις ανταγωνισμού μεταξύ των μικροοργανισμών. Αυτό σημαίνει ότι αν εξολοθρεύσουμε έναν παράγοντα του ανταγωνισμού ευνοούμε την ανάπτυξη ενός άλλου παράγοντα ακόμα πιο ισχυρού και ακόμα μια επικίνδυνου.

Από την άλλη ο οργανισμός μας πρέπει να χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό του σύστημα εναντίων των παθογόνων μικροοργανισμών μια και διαθέτει σύστημα μνήμης. Το ανοσοποιητικό μας θυμάται τον μικροοργανισμό που αντιμετώπισε και ενεργοποιεί ποιο γρήγορα την  διαδικασία της αντίδρασης του για να το αντιμετωπίσει από μόνο του. Αν εμείς δεν το αφήνουμε να έρθει σε επαφή με τον αντίστοιχο μικροοργανισμό τότε αυτό τεμπελιάζει, υπολειτουργεί και μερικές φορές  δεν ενεργοποιείται και η διαδικασία της απόκρισης.

Τι λένε οι αριθμοί

Η κατανάλωση αντιβιοτικών έχει αυξηθεί αρκετά την τελευταία 20ετία. Από το 2000- 2018 η κατανάλωση παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 48% και μαζί με αυτήν και η κατά κεφαλήν κατανάλωση την ημέρα από  8-9 δόσεις σε 13,4. Εντούτοις όμως οι έρευνες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής συμβαίνει στις χώρες κυρίως της Αφρικής και της Ασίας και μάλιστα στις λιγότερο ανεπτυγμένες σε ποσοστά που αγγίζουν το 72%. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται σημαντικά βήματα παγκοσμίως για να αντιμετωπιστούν αρκετές ασθένειες και να εξαλείψουμε ακόμα και σε χώρες του τρίτου κόσμου, νόσους που στην ανεπτυγμένη Ευρώπη και Αμερική δεν υφίστανται. Έτσι λοιπόν φαίνεται πως, παρ’όλη την αύξηση, η χρήση πηγαίνει σε αυτούς που όντως την χρειάζονται μια και στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο τα ποσοστά κατανάλωσης παρέμειναν σταθερά.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.