Εσείς κυνηγάτε ακόμα την ευτυχία;

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Η ευτυχία αποτελεί μία έννοια τελείως διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι μεταφράζεται με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα.

Συγκεκριμένα, κάθε ένας από εμάς την αντιλαμβάνεται αλλιώς.  Για κάποιον ευτυχία μπορεί να είναι μια απλή οικογενειακή στιγμή ενώ για κάποιον άλλον μια βόλτα με το σκύλο του. Δεν υπάρχουν καθορισμένα πρότυπα ευτυχίας, είναι απλά όλα εκείνα που μπορούν να μας προκαλέσουν ικανοποίηση. Είναι η εκπλήρωση των επιθυμιών και των απώτερων σκοπών μας.

Είναι, όμως, και μια κατάσταση η οποία σπανίως έχει συνεχόμενη διάρκεια. Λέγεται γενικότερα, ότι υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας και όχι μόνιμη ευτυχία. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε γύρω μας ή μέσα μας θα δούμε ότι συνεχώς την ψάχνουμε. Είναι απόλυτα λογικό να θέλουμε να νιώθουμε συνέχεια ευτυχισμένοι, καθώς απελευθερώνει όμορφα συναισθήματα και αντανακλά το καλό κομμάτι του εαυτού μας, όμως μήπως προσπαθώντας τόσο έντονα καταφέρνουμε τελικά το αντίθετο;

Μια ιστορία έρχεται να δώσει ένα δυνατό ηθικό δίδαγμα ως απάντηση στην παραπάνω ερώτηση.

«Σε ένα χωριό ζούσε ένα γέρος, ο οποίος φαινόταν πάντα μίζερος και συμπεριφερόταν ανάλογα. Όλοι είχαν κουραστεί από τη συμπεριφορά του και από το πόσο δύστυχος και άκεφος ήταν.  Όσο γερνούσε τόσο πιο δύστροπος γινόταν και ακόμα πιο πικρόχολα γίνονταν τα λόγια του.

Οι άνθρωποι του χωριού προσπαθούσαν να τον αποφεύγουν γιατί πίστευαν ότι η συμπεριφορά του ήταν εύκολο να μεταδοθεί και σε αυτούς. Ήταν δύσκολο να είναι κάποιος κοντά του και να είναι ταυτόχρονα χαρούμενος. Ουσιαστικά, δημιουργούσε το αίσθημα της δυστυχίας και στους άλλους.

Ξαφνικά μια μέρα, όταν έγινε 80 χρονών, συνέβη κάτι απρόσμενο. ‘Ο γέρος είναι χαρούμενος σήμερα, δεν παραπονιέται πια, χαμογελάει συνεχώς και ακόμα και το πρόσωπό του φαίνεται φρέσκο.’, έλεγαν οι άνθρωποι του χωριού μεταξύ τους. Και εκεί που ήταν όλοι μαζεμένοι, αποφάσισαν να τον ρωτήσουν τι έπαθε.

Εκείνος τότε τους είπε: «Δεν έπαθα κάτι ιδιαίτερο. 80 χρόνια τώρα κυνηγώ την ευτυχία και ήταν άδικος κόπος. Έτσι, αποφάσισα να ζήσω χωρίς αυτήν και απλά να απολαμβάνω τη ζωή. Για αυτό είμαι χαρούμενος τώρα.»

Μπορεί να άργησε λίγο… τελικά όμως,  το βρήκε το νόημα.

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…