Έρχεται το αυτοκίνητο που θα λατρέψουν όσοι δεν οδηγούν

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη

Αυτοκίνητο χωρίς οδηγό; Αν και είμαι λάτρης του αυτοκινήτου, η συγκεκριμένη εξέλιξη στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας προσωπικά με αφήνει ασυγκίνητη. Όμως, έρχονται στο μυαλό μου περιπτώσεις φίλων και γνωστών που δεν αντέχουν ούτε στην ιδέα να πιάσουν το τιμόνι. Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα λόγω υγείας ή λόγω ηλικίας, που μια τέτοια προοπτική θα έλυνε το πρόβλημα της μετακίνησής τους, ακόμα και για μακρινές αποστάσεις και ταξίδια.

Εκτός από τη διευκόλυνση που θα προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη, ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό ευνοεί τόσο την επιστημονική τεχνολογική έρευνα όσο και τη βιομηχανική ανάπτυξη και οικονομία των χωρών που θα προχωρήσουν στην ευρεία παραγωγή και διάθεσή του στην αγορά.

Οι μηχανικοί που έχουν πειραματιστεί με τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό εκδηλώνουν κάποιες ανησυχίες κυρίως για θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με την ελεύθερη κυκλοφορία τους, τα οποία αναμένεται να επιλυθούν με τις δοκιμές βελτίωσης των οχημάτων εφόσον ξεκινήσει η κίνησή τους στις δημόσιες οδούς.

Η δοκιμαστική κυκλοφορία του νέου τύπου οχημάτων αναμένεται να επιτραπεί πολύ σύντομα στην Αγγλία. Μετά την έλευση του νέου χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία διαμόρφωση του αγγλικού Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Συνεπώς, μετά τον Ιανουάριο του 2015 δεν υπάρχει άλλο εμπόδιο στο να φιλοξενηθούν αυτές οι δοκιμές στους δρόμους της και οι οποίες θα διαρκέσουν 2 έως 3 χρόνια.

Και σε πολιτείες των ΗΠΑ έχει εγκριθεί η δοκιμή των εν λόγω οχημάτων σε δημόσιους δρόμους αν και το FBI, επίσης, διακρίνει μια αρνητική πλευρά στα χωρίς οδηγό αυτοκίνητα, την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ως προειδοποίηση, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως φονικά όπλα.

Οι περισσότερες γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, άλλες σε στενή συνεργασία με την google και άλλες μόνες τους, προχωρούν χωρίς δισταγμούς στη δημιουργία και ανάπτυξη ανάλογων οχημάτων. Συνεπώς, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, όπως διαφαίνεται, θα αποτελέσουν τη νέα εποχή στον χώρο των αυτοκινήτων, αλλά και όσων ανθρώπων δεν οδηγούν!

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.