Ερωτήματα που απασχολούν κάποιον που θέλει να ξεκινήσει διατροφή

Συντάκτης: Flowmagazine

Σκέφτεστε να ξεκινήσετε διατροφή; Συγχαρητήρια! Η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για να βελτιώσετε την υγεία σας και να αυξήσετε τα επίπεδα της ευεξίας σας με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Αν όμως είναι η πρώτη φορά που μπαίνετε σε αυτή τη διαδικασία, είναι πολύ πιθανό να έχετε πολλά ερωτήματα στο μυαλό σας. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν απαντάμε στα συχνότερα ερωτήματα που έχει κάποιος που σκέφτεται να ξεκινήσει διατροφή. Πάμε να τα δούμε!

Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώω την ημέρα;

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που απασχολούν όποιον ξεκινάει το ταξίδι του προς την υγιεινή διατροφή είναι το ‘Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω;’. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα όμως εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, η φυσική σας κατάσταση, αλλά και ο στόχος απώλειας βάρους που έχετε.

Σε γενικές γραμμές, οι ενήλικες με χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας πρέπει να καταναλώνουν 25-30 θερμίδες ανά κιλό βάρους, οι ενήλικες με μέτριο επίπεδο δραστηριότητας 30-35 και αυτοί με υψηλό επίπεδο δραστηριότητας 35-40. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να καταναλώνουν 20-25 θερμίδες ανά κιλό βάρους, ενώ οι αθλητές 30-40.

Από τί αποτελείται ένα ισορροπημένο γεύμα;

Πολλές φορές, μπορεί κάποιος να θέλει να κάνει τα γεύματά του πιο υγιεινά, αλλά να μην ξέρει τί ακριβώς πρέπει να περιλαμβάνει το πιάτο του, ώστε να είναι υγιεινό και ισορροπημένο. Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο απλά από όσο μπορεί να φαντάζεστε. Για να είναι ένα γεύμα πλήρες και θρεπτικό, θα πρέπει να αποτελείται από μία πηγή άπαχης πρωτεΐνης (ψάρι, κοτόπουλο, όσπρια), μία πηγή καλών λιπαρών (ξηροί καρποί, αβοκάντο, ελαιόλαδο), δημητριακά ολικής άλεσης (κινόα, καστανό ρύζι, ψωμί ή ζυμαρικά ολικής άλεσης) και άφθονα πολύχρωμα λαχανικά.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω διατροφή;

Όπως και σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στην υγιεινή διατροφή, κάθε αρχή είναι και δύσκολη, οπότε πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται πώς μπορούν να ξεκινήσουν. Αν έχετε κι εσείς την ίδια απορία, η απάντηση είναι απλή -ένα βήμα τη φορά! Αρχικά ξεκινήστε αξιολογώντας την τωρινή σας διατροφή και εντοπίζοντας τα σημεία που μπορείτε να βελτιώσετε.

Έπειτα, καλό είναι να θέσετε ρεαλιστικούς και εύκολα επιτεύξιμους στόχους -αποφύγετε τους μεγάλους στόχους που απέχουν πολύ από το σημείο όπου βρίσκεστε, γιατί μπορεί να απογοητευτείτε! Τέλος, ξεκινήστε να κάνετε μικρές αλλαγές σταδιακά, παρατηρώντας την επίδραση που έχει κάθε μία από αυτές στο σώμα και την ευεξία σας!

Μπορώ να τρώω έξω ενώ κάνω διατροφή;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι: φυσικά και ναι! Το γεγονός ότι έχετε αποφασίσει να ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή δεν θα πρέπει να σας σταθεί εμπόδιο στο να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας εξόδους σε εστιατόρια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε λίγο παραπάνω προσεκτικοί και να κάνετε τις σωστές επιλογές από το μενού. Όταν τρώτε έξω λοιπόν, φροντίστε να αποφεύγετε το ψωμί και άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, να γεμίζετε το πιάτο σας με σαλάτα και άπαχη πρωτεΐνη και να αποφεύγετε τα αναψυκτικά. Έτσι, θα μπορέσετε να απολαύσετε τις εξόδους σας, χωρίς τύψεις!

Ποιές είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγω;

Όταν κάνετε διατροφή, ειδικά στην αρχή, είναι πολύ εύκολο να πέσετε σε παγίδες που μπορούν να σας πάνε πίσω και να ακυρώσουν την προσπάθεια που έχετε κάνει. Ποιές είναι όμως αυτές και τί πρέπει να προσέχετε; Ένα από τα συχνότερα λάθη που μπορεί να κάνετε είναι να παραλείπετε γεύματα, με τη λογική ότι έτσι θα γλυτώσετε θερμίδες. Το αποτέλεσμα όμως είναι το αντίθετο -πεινάτε περισσότερο και έτσι τρώτε περισσότερο στο επόμενο γεύμα ή κάνετε λάθος διατροφικές επιλογές.

Ακόμη μία παγίδα στην οποία μπορεί να πέσετε είναι να πιστεύετε ότι αν πρόκειται για ένα υγιεινό φαγητό, μπορείτε να φάτε τεράστια ποσότητα. Αυτό είναι λάθος, καθώς ακόμα και τα υγιεινά φαγητά έχουν θερμίδες. Γι’ αυτό, καλό είναι να είστε προσεκτικοί με το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνετε και να κρατάτε ισορροπία!

Η στροφή προς την υγιεινή διατροφή είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας και να νιώσετε ευεξία. Κρατώντας στο μυαλό σας τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, μπορείτε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, ώστε να αποφύγετε τις διατροφικές κακοτοπιές!

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…