Erin Brockovich: Η πραγματική ιστορία πίσω από την ταινία σταθμό στην καριέρα της Julia Roberts

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Η Julia Roberts κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ αφού υποδύθηκε την ηρωίδα πραγματικής ζωής, Erin Brockovich, στην ομώνυμη ταινία, όπου ανακαλύπτει ένα σκάνδαλο δηλητηρίασης από μια μεγάλη και ισχυρή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Erin Brockovich είναι μια από τις ταινίες που βλέπεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου, ειδικά αν είσαι γυναίκα. Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και πιο συγκεκριμένα σε μια γυναίκα που έκανε τα πάντα για να σταματήσει η αδικία εις βάρος πολλών μη προνομιούχων οικογενειών. Η προσπάθειά της απέδωσε καρπούς και μάλιστα κατέληξε στον μεγαλύτερο διακανονισμό που είχε πληρωθεί ποτέ σε δίκη στην Αμερική.

Χάρη στην ιστορία της που έγινε ταινία σε σκηνοθεσία Steven Soderbergh, η Julia Roberts κέρδισε τον υψηλότερο μισθό που είχε πάρει γυναίκα ηθοποιός εκείνη την εποχή και η ταινία έλαβε πέντε υποψηφιότητες στα 73α Όσκαρ.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Δύο φορές χωρισμένη και μεγαλώνοντας μόνη της τα τρία παιδιά της, η Erin Brockovich δυσκολεύεται να βρει δουλειά. Πρώην βασίλισσα ομορφιάς καταλήγει να γίνεται χαμηλόμισθη υπάλληλος σε μια μικρή δικηγορική εταιρεία, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Πιο συγκεκριμένα, όταν κάποια στιγμή την τράκαρε ένας απερίσκεπτος οδηγός και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο για το ατύχημα, η Brockovich έχασε την υπόθεση, παρ’ότι το συμβάν τής άφησε μυϊκά προβλήματα. Μετά από αυτό, οριακά εκβιάζει τον δικηγόρο της, Ed Masry, να την προσλάβει στο δικηγορικό του γραφείο στο ΛοςΆντζελες.

O Masry πράγματι την προσλαμβάνει ως υπάλληλο γραφείου. Αυτή δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τους υπόλοιπους συναδέλφους της, καθώς την κάνουν να νιώθει άβολα για τον τρόπο που ντύνεται (με τα ψηλά τακούνια και τις μίνι φούστες) και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Παρ’ όλα αυτά, η Erin γίνεται πολύ καλή στη δουλειά της.

Erin Brockovich: Η πραγματική ιστορία πίσω από την ταινία σταθμό στην καριέρα της Julia Roberts

Η ανακάλυψη της πρώτης ύποπτης υπόθεσης

Κάποια στιγμή, ενώ καλείται να οργανώσει τα στοιχεία ενός φακέλου, συναντά κάποια ιατρικά αρχεία που της κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα, αποκαλύπτει μια δηλητηρίαση από την παροχή νερού στην έρημο Mojave της California και μια συγκάλυψη από την Pacific Gas and Electric (PG&E). Παρατηρεί περίεργα πράγματα στις προσφορές της Pacific Gas and Electric στους ιδιοκτήτες σπιτιών στο Hinkley. Έτσι, ξεκινά την έρευνα και επισκέπτεται τα αρχεία της πολιτείας για να διαπιστώσει αν τα υπόγεια ύδατα της περιοχής μπορεί να έχουν μολυνθεί με εξασθενές χρώμιο. Η λογική της τής λέει πως αυτή η ουσία λογικά σχετίζεται με τις φρικτές ασθένειες από τις οποίες υποφέρουν οι κάτοικοι του Hinkley.

Το πάθος για τη δικαίωση

Αφήνοντας τα παιδιά της υπό τη φροντίδα του φίλου της, ενός μοτοσικλετιστή που ονομάζεται George, η Brockovich ταξιδεύει εκατοντάδες μίλια με το ξεχαρβαλωμένο αυτοκίνητό της για να επισκεφτεί πιθανά θύματα. Συνδέεται συναισθηματικά με πολλούς από τους ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ταπεινοί, ευάλωτοι και ανησυχούν για τις οικογένειές τους. Από την αρχή, είναι ευγενικοί με την Erin και της εμπιστεύονται τις προσωπικές τους ιστορίες.

Erin Brockovich: Η πραγματική ιστορία πίσω από την ταινία σταθμό στην καριέρα της Julia Roberts

H Brockovich κατάφερε να δημιουργήσει μια τεράστια νομική υπόθεση για το μολυσμένο νερό στο Hinkley. Ο διακανονισμός της τάξης των 333 εκατομμυρίων δολαρίων που κλήθηκε να πληρώσει η Pacific Gas & Electric ήταν ο μεγαλύτερος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν η πραγματική Erin Brockovich είδε την ταινία, είπε πώς είναι κατά 98% ακριβής με την ιστορία της. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως, αν και δεν το έδειξαν στην ταινία, στην πραγματική ζωή η ίδια η Brockovich αρρώστησε από το εξασθενές χρώμιο και νοσηλεύτηκε αφού το κατάπιε. Τώρα, 23 χρόνια μετά, εξακολουθεί να παραμένει στο πλευρό των αδικημένων, έχοντας δουλέψει ως σύμβουλος καταναλωτών για δεκαετίες.

Πρέπει να είμαστε οι υπερήρωες του εαυτού μας. ~ Erin Brockovich

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…