Eric Clapton, ένας κιθαρίστας θρύλος

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Δύσκολα συναντάς παιδί να αποβάλλεται από την τάξη επειδή έπαιζε κιθάρα. Αυτό φανερώνει το πάθος που είχε ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Eric Clapton. Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του καλλιτέχνη από το ψευδώνυμο «Θεός» που του αποδόθηκε. Εκτός λοιπόν από τεράστια απήχηση στον κόσμο, ο Clapton είχε έμφυτο χάρισμα. Ο ήχος της μπλουζ τον συνάρπαζε. Παρότι έζησε και μεγάλωσε στη Βρετανία, η αμερικάνικη R&B και η μπλουζ ήταν το είδος μουσικής που ο Eric Clapton αγαπούσε.

Για τη συμμετοχή του σε συγκροτήματα έχει δηλώσει “You were at school and you were pimply and no one wanted to know you. You get into a group and you've got thousands of chicks there.” («Είσαι στο σχολείο, σπυριάρης και δεν σε θέλει κανείς. Μπαίνεις σε μια μπάντα και έχεις χιλιάδες κοπέλες».) Αυτό δικαιολογεί μερικώς και την αρχή της καριέρας του κατά την οποία πέρασε από διάφορα συγκροτήματα. Το όνομα της πρώτης μπάντας στην οποία έπαιξε, σε ηλικία 17 ετών ήταν οι “The Roosters” ενώ έκανε ένα μικρό πέρασμα και από το συγκρότημα του Casey Jones. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος των Yardbirds, συγκρότημα του οποίου μέλη ήταν κι άλλοι διακεκριμένοι κιθαρίστες, όπως ο Jimmy Page και ο Jeff Beck. Στο συγκρότημα αυτό του δόθηκε το προσωνύμιο “Slowhand” και ηχογράφησε τους πρώτους του δίσκους. Όταν το συγκρότημα άρχισε να κινείται σε πιο εμπορικούς δρόμους ο Clapton αποχώρησε, καθώς αυτό που πραγματικά προτιμούσε ήταν η μπλουζ.

Το 1965 ενσωματώθηκε στους Blues breakers στους οποίους του δόθηκε το ψευδώνυμο «Θεός». Μετά από 3 επιτυχημένα χρόνια στο συγκρότημα αυτό σχημάτισε με τους Jack Bruce και Ginger Baker τους Creamμε τους οποίους έβγαλε τρείς δίσκους που του προσέφεραν παγκόσμια αναγνώριση. Το 1969 ιδρύει το πρώτο “supergroup”, τους Blind Faith, ενώ το 1970 αποτελεί σταθμό στην καριέρα του καθώς τότε έβγαλε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο αλλά δημιούργησε και τους Derekand the Dominos. Εκεί έγραψε και ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια Laylaτο οποίο μιλούσε για τον ανεκπλήρωτό του έρωτα με τη σύντροφο ενός μέλους του συγκροτήματος και την ίδια χρονιά το συγκρότημα διαλύθηκε λόγω της μη επιτυχίας του δίσκου που είχαν βγάλει.

Νέα αρχή στην καριέρα του Eric Clapton σηματοδότησε το 1974 όταν επανεμφανίστηκε με νέο στυλ στη μουσική, όντας πλέον εκτός από εξαιρετικός κιθαρίστας, διακεκριμένος συνθέτης και τραγουδιστής. Τη χρονιά εκείνη έβγαλε το δίσκο “461 Ocean Boulevard” και συνέχισε την πορεία του με αρκετούς επιτυχημένους σόλο δίσκους

Ο Eric Clapton γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1945 και μεγάλωσε με τους παππούδες του. Την πρώτη του ακουστική κιθάρα την πήρε σε ηλικία 13 ετών. Για δύο χρόνια δεν τη χρησιμοποιούσε όμως στα 15 έπαιζε ασταμάτητα και έκτοτε δημιουργήθηκε ένας σημαντικός δεσμός μεταξύ του καλλιτέχνη και του μουσικού οργάνου. Στη διάρκεια των χρόνων εξελισσόταν σημαντικά και ο ίδιος εκτός από τη μουσική του. Μετά από τη διάλυση των Derekand the Dominosκαι της μη επιτυχίας του δίσκου τους, ο Clapton εθίστηκε για τρία χρόνια στην ηρωίνη. Στην επαναφορά του στη μουσική σκηνή τον βοήθησε ο Pete Townshend από τους “The Who”. Γνωρίζοντας την κατάσταση των ναρκομανών έχει δημιουργήσει στην Antigua της Καραϊβικής το Crossroads Center, ένα κέντρο αποτοξίνωσης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά

Παντρεύτηκε για πρώτη φορά το 1979 την Pattie Boyd Harrison για την οποία έγραψε το πασίγνωστο Layla όμως χώρισαν 10 χρόνια αργότερα. Η δεύτερή του γυναίκα ήταν η Lori del Santo με την οποία απέκτησαν τον Conorτο 1986. Ο γιός του, πέθανε 5 χρόνια αργότερα όταν έπεσε από παράθυρο του διαμερίσματος της μητέρας του. Το γεγονός αυτό τον στιγμάτισε καθώς όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ένιωθε ενοχές επειδή ήταν ασυνεπής πατέρας. Το 2002 παντρεύτηκε με τη Melia με την οποία έχει τρείς κόρες, Julie Rose(2001), Ella Mae(2003) και Sophie(2005). Τα βραβεία που έχει πάρει είναι πολλά. Στα 40 χρόνια καριέρας του, έχει μπει τρείς φορές στο “Rock & Roll Hall Of Fame”με τους Yardbirdsκαι τους Cream αλλά και ως σόλο καλλιτέχνης ενώ έχει κερδίσει (είτε σε συγκρότημα είτε μόνος) 18 βραβεία Grammy. Το 2004 του απονεμήθηκε Βρετανικό παράσημο (CBE) για την προσφορά του στη μουσική.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr