Εργονομία: Πως να κάνετε το σπίτι σας λειτουργικό και άνετο

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Ο τρόπος που ζούμε και νιώθουμε σε ένα σπίτι επηρεάζεται σημαντικά από την εργονομική διάταξη χώρων, επίπλων, μηχανημάτων και αντικειμένων. Η βασική αρχή της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων είναι να βοηθάει στο να κάνει τη ζωή μας εύκολη, όμορφη και άνετη.

Το πρόβλημα

Σε κάθε σπίτι, λόγω του περιορισμένου χώρου, καλούμαστε να κάνουμε έξυπνες επιλογές στη διαχείριση των χώρων και στην τοποθέτηση εξοπλισμού και αντικειμένων, προκειμένου να γίνονται όλα γρήγορα, ευχάριστα και χωρίς κούραση. Πέραν της αισθητικής, ο τρόπος που χωροθετούμε καθετί παίζει ρόλο σε μια καλή ποιότητα ζωής, που δε μας δυσκολεύει και δε δοκιμάζει τις αντοχές μας.

Οι αρχιτέκτονες ακολουθούν σαφείς κανόνες στα απαιτούμενα μεγέθη κάθε δωματίου και στην τοποθέτηση των βασικών επίπλων, στοιχεία που είναι ευδιάκριτα και καταγεγραμμένα σε κάθε αρχιτεκτονική κάτοψη. Στην πράξη, όμως, πέρα από τη δομική διαμόρφωση του διαμερίσματος, συνήθως, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης έχει την αποστολή να βρει τι έπιπλα θα βάλει και πού και να επιλέξει τις επιθυμητές διαστάσεις.

Η λειτουργικότητα

Ένα λειτουργικό σπίτι έχει, πρώτα απ’ όλα, έναν μελετημένο και άρτιο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, εξωτερικά και εσωτερικά. Έναν σχεδιασμό που επιτρέπει τη μετακίνηση των ανθρώπων και τη χρήση μηχανημάτων και εξοπλισμού, χωρίς προβλήματα. Κλασσική αστοχία είναι στα μπάνια και στις τουαλέτες που, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι πολύ μικρά ή και πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι χρειάζεται. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείτε πώς μπορείτε να δώσετε μίνιμαλ νότα στο μπάνιο σας!


Επίσης, οι πολύ μεγάλοι διάδρομοι χάνουν πολύτιμα τετραγωνικά από τα υπόλοιπα δωμάτια και κουράζουν στη μετακίνηση από δωμάτιο σε δωμάτιο. Ελλείψει διακοσμητή, ο ιδιοκτήτης καλείται να διαμορφώσει το χώρο του όπως εκείνος κρίνει, κάνοντας και αυτός κλασσικά λάθη, όπως τα πολύ χαμηλά τραπέζια ή οι πολύ μεγάλοι καναπέδες, σπαταλώντας το χώρο και δυσκολεύοντας τη ζωή εκείνου και των επισκεπτών του.

Το ποθητό αποτέλεσμα

Ο στόχος πρέπει να είναι να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του σπιτιού με ευελιξία και σεβόμενοι τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά. Ασφαλώς, είμαστε ελεύθεροι να διαλέξουμε ό,τι θέλουμε, αλλά καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη αν έχουμε παιδιά ή μωρά στο σπίτι και να προσαρμόζουμε τη διακόσμηση και τα έπιπλα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο γι’ αυτά. 

Η διάταξη κάθε δωματίου είναι αντικείμενο έρευνας και, αν δεν είμαστε σίγουροι, μπορούμε να δοκιμάσουμε 2-3 λύσεις στη διάταξη των επίπλων και να ακολουθήσουμε, τελικά, αυτή που μας φαίνεται καλύτερη.

Οι συμβουλές

Μερικές απλές συμβουλές είναι:

Καθιστικό: Να αγοράζουμε αναπαυτικούς καναπέδες και πολυθρόνες που να ταιριάζουν στο δικό μας ύψος και στις σωματικές μας ιδιαιτερότητες. Ο καλύτερος τρόπος είναι να πάμε σε μια έκθεση επίπλου και να δοκιμάσουμε διαφορετικά υλικά και μάρκες, μέχρι να βρούμε αυτό που μας κάνει στο δικό μας σωματότυπο. 

Η τραπεζαρία αρκεί να είναι τεσσάρων καθισμάτων και, αν καλούμε συχνά φίλους, να είναι ανοιγόμενη. Το ύψος της πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε, όταν καθόμαστε, να ακουμπάμε με ευκολία τους αγκώνες στο τραπέζι. Η τηλεόραση -εφόσον δεν είναι από τις θηριώδεις παλιές τηλεοράσεις- θα πρέπει να τοποθετείται σε επιτοίχια βάση, κολλητά στον τοίχο, σε ένα ύψος λίγο πιο πάνω από το επίπεδο των ματιών μας, όταν καθόμαστε. 

Ο φωτισμός πρέπει να είναι δυνατός, ώστε να βλέπουμε καλά τις βραδινές ώρες και καλό είναι να υπάρχει και ένας δεύτερος απαλός φωτισμός για βράδια που θέλουμε να είμαστε πιο χαλαροί.

Υπνοδωμάτια: Το μέγεθος του γραφείου πρέπει να χωράει, εύκολα, στο δωμάτιο και να είναι τοποθετημένο προς τον τοίχο, με την καρέκλα από την έξω μεριά, ώστε το γραφείο όντας κολλητά στον τοίχο να μη στερεί πολύτιμη επιφάνεια από το δωμάτιο. Το κρεβάτι μπορεί κι αυτό να είναι κολλημένο στον τοίχο, εκτός, αν θέλουμε μια καλύτερη άνεση και χωράει να είναι πιο κεντρικά. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να κάνεις το υπνοδωμάτιό σου το πιο χαρούμενο δωμάτιο του σπιτιού!


Η καρέκλα προφανώς πρέπει να είναι καρέκλα γραφείου με ροδούλες και να χωράει κάτω από το γραφείο. Οι βιβλιοθήκες, τα εξωτερικά ράφια και τα σύνθετα προτιμότερο είναι να έχουν ένα μέσο μέγεθος, να μην μπλοκάρουν τη δίοδο των ανθρώπων στο δωμάτιο και να μην επικαλύπτουν τα ανοίγματα των μπαλκονόπορτων.

Κουζίνα: Έχει καθορισμένη διάταξη. Προσοχή θέλει το μέγεθος και οι διαστάσεις του τραπεζιού ή του πάσου, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φαγητό ή μαγειρική, χωρίς να κλείνει ασφυκτικά τον χώρο. Ακόμα, στην επιλογή των ντουλαπιών της κουζίνας, όταν πρόκειται για νεόδμητη κατοικία, πέρα από την αισθητική, μπορεί να ληφθεί υπόψη το πόσο εύκολα φτάνουμε στα πάνω και στα κάτω ντουλάπια για να βάλουμε πράγματα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βήματα για να αναδιαμορφώσετε την κουζίνα σας


Γενικά, ο εργονομικός σχεδιασμός στη χωροθέτηση, στα έπιπλα και στα αντικείμενα που κάνουμε συχνά χρήση, είναι το κλειδί για μια ωραία και χαρούμενη καθημερινότητα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς βάζουμε τα έπιπλα στο σαλόνι μας

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…