Τι είναι τα κίνητρα για τον άνθρωπο; Κινητήριος δύναμη! Ώθηση για συμπεριφορά. Τρόπος επηρεασμού των αποφάσεών του και της συμπεριφοράς …
Εργασία με νόημα ή καταναγκαστικά έργα;
Διαλέγουμε τη δουλειά μας με λάθος κριτήρια και με τον καιρό μαθαίνουμε να συμβιβαζόμαστε. Αρχίζουμε να αποδεχόμαστε ότι είναι ρεαλιστικό να εργαζόμαστε σε κάποιο αντικείμενο που δεν αγαπάμε. Στ’ αλήθεια όμως έτσι θέλουμε να είναι ή φανταζόμαστε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή;
Ο άνθρωπος θα πρέπει να θυμάται ότι ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ. Εκεί που νομίζει ότι δεν έχει, είναι απλώς εκεί που δεν αναγνωρίζει ότι ήδη έχει επιλέξει ή που δεν είναι έχει κάνει συνειδητή την επιλογή του ή που θα ήθελε να έχει άλλες επιλογές. Ωστόσο πάντα έχει επιλογή και κάθε επιλογή έχει συνέπειες. Σημαντικό λοιπόν για την ευτυχία μας είναι να επιλέγουμε την εργασία μας με βάση τα σημαντικότερα κίνητρα για εμάς.
Τα κίνητρα δεν έχουν να κάνουν τόσο με εξωτερικούς παράγοντες ώθησης ή ερεθίσματα, αλλά με αυτό που νιώθεις μέσα σου και το τι περιλαμβάνει η δουλειά σου. Στα κίνητρα περιλαμβάνονται οι προκλήσεις, η αναγνώριση, η ευθύνη και η προσωπική εξέλιξη σε μία δουλειά, το αίσθημα της επίτευξης και της μάθησης, το να είσαι μέλος μίας ομάδας που έχει σκοπό να πετύχει κάτι ουσιαστικό.
Οι άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν αυτό που κάνουν και που πιστεύουν ότι η δουλειά τους έχει νόημα αποκτούν μεγάλο πλεονέκτημα. Δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και γίνονται εξαιρετικοί σε αυτό που κάνουν.
Αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο “Ζωή με αποτέλεσμα: Εξισορρόπηση εργασιακής και προσωπικής ζωής” παραθέτω χρήσιμες συμβουλές για να τα κατανοήσουμε τα κίνητρα για εργασία και πώς να επιλέξουμε την κατάλληλη εργασία με βάση τα δικά μας κίνητρα.
Ζωή με αποτέλεσμα: Εξισορρόπηση εργασιακής και προσωπικής ζωής
Αναζητώντας τις κατάλληλες ευκαιρίες
Στρατηγικές του Henry Mintzberg: Η πρώτη είναι οι αναμενόμενες ευκαιρίες, οι ευκαιρίες που μπορείς να διακρίνεις και να αποφασίσεις ότι αυτή είναι που θα κυνηγήσεις. Η δεύτερη αφορά στο αναπάντεχο- συνήθως πρόκειται για ένα κοκτέιλ προβλημάτων και ευκαιριών που προκύπτουν κατά την προσπάθεια εφαρμογής ενός προμελετημένου σχεδίου ή προμελετημένης στρατηγικής.
Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη εργασία για εσάς
-Πειραματιστείτε στη ζωή σας, καθώς θα συγκεντρώνετε εμπειρίες, παράλληλα θα προσαρμόζεστε.
-Είναι σημαντικό να βγείτε έξω και να κάνετε τη δική σας προσπάθεια μέχρι να μάθετε ποιο είναι το ταλέντο, τα ενδιαφέροντα και οι προτεραιότητές σας. Όταν βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, τότε θα είστε στη φάση που πρέπει να αλλάξετε την προσέγγισή σας από αναδυόμενη σε προμελετημένη.
-Πριν δεχθείτε την οποιαδήποτε δουλειά, κάντε πρώτα μία λίστα με όλες τις απαιτήσεις που έχετε για να μπορέσετε να πετύχετε αυτό που εσείς ελπίζετε ότι θα σας παρέχει η θέση αυτή. Αναρωτηθείτε «Ποιες είναι οι υποθέσεις που πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι εφικτές για να μπορέσω να πετύχω;» Μπορείτε να τις φέρετε εις πέρας;
-Επίσης, ποιες είναι οι υποθέσεις που πρέπει να αποδειχθούν εφικτές για να είστε ευτυχισμένοι με την επιλογή σας; Βασίζεστε σε εξωγενείς ή ενδογενείς παράγοντες; Γιατί πιστεύετε ότι αυτή η θέση θα σας δώσει ικανοποίηση; Ποια είναι τα δεδομένα που έχετε στη διάθεσή σας; Πρέπει να μπορείτε να ελέγξετε γρήγορα και ανέξοδα αν όντως είναι.
Οι πόροι που διαθέτουμε είναι ο προσωπικός χρόνος, η ενέργεια, το ταλέντο και η υγεία.
Αν δεν το κάνετε συνειδητά τότε η διαδικασία κατανομής των πόρων σας γίνεται σύμφωνα με τα πρωταρχικά σας κριτήρια, που είναι εδραιωμένα στο μυαλό και στην καρδιά σας. Ο κίνδυνος για εκείνους που θέτουν υψηλούς στόχους είναι ότι ασυναίσθητα κατανέμουν τους πόρους σε δραστηριότητες που προσανατολίζονται προς τα πιο άμεσα και απτά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, ο τρόπος που κατανέμετε τους πόρους σας μπορεί να οδηγήσει τη ζωή σας στο δρόμο που επιθυμούσατε ή σε μία τελείως διαφορετική κατεύθυνση.
-Κάθε στιγμή, κάθε απόφαση για το πώς θα διαθέσετε αυτούς τους πόρους συνιστά μία δήλωση για τι είναι αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο.
-Στο τέλος, μία στρατηγική που δεν εφαρμόζεται, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία σειρά καλών προθέσεων.
Η εργασία μπορεί να σου δώσει μία αίσθηση ολοκλήρωσης, αλλά είναι πραγματικά υποδεέστερη από τη διαρκή ευτυχία που μπορεί ν’αντλήσει κανείς από τις σχέσεις που καλλιεργεί με τους κοντινούς του ανθρώπους, την οικογένεια και τους φίλους.
Bio Εύη Ξυραφά
Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051
Website: http://www.believeinyou.gr/
Email: info@believeinyou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr
Skype: evi_xyrafa
Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”
Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!