Έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον Σαίξπηρ

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Η επιρροή του Σαίξπηρ στη λογοτεχνία είναι απαράμιλλη. Διαμόρφωσε λέξεις και φράσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, καθημερινά, από αγγλόφωνους, μέχρι και σήμερα. Ο αντίκτυπος που είχε, όμως, δε σταμάτησε εκεί. Τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί, επίσης, από πολλούς καλλιτέχνες, ως βασικό υλικό και θεματολογία για τους πίνακές τους. Πάμε να δούμε τους πιο σημαντικούς πίνακες, εμπνευσμένους από έργα του Σαίξπηρ:

  • Oφηλία – Sir John Everett Millais

Σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακες, την εποχή των «Προραφαηλιτών», η Οφηλία του Millais απεικονίζει τη σκηνή, στην οποία η Οφηλία -ερωμένη του Άμλετ– πνίγεται, μετά την παράνοια και τη θλίψη που της προκάλεσε ο θάνατος του πατέρα της. Πολλά από τα λουλούδια που απεικονίζονται, λέγεται ότι έχουν συμβολική σημασία. Οι παπαρούνες συμβολίζουν τον θάνατο, οι βιολέτες την αγνότητα, την αφοσίωση, τον θάνατο της νιότης κ.ά. Το μοντέλο που πόζαρε ως Οφηλία, για να δημιουργηθεί ο πίνακας, έπρεπε να βρίσκεται μέσα σε ένα λουτρό, γεμάτο νερό, για 4 μήνες.  

  • Ο David Garrick ως Ριχάρδος Γ΄ – William Hogarth

Ο τίτλος αυτού του πίνακα είναι, σχετικά, αυτονόητος. Ο David Garrett ήταν ένας διάσημος και με σημαντική επιρροή ηθοποιός και σκηνοθέτης, του 18ου αιώνα, και ο ρόλος του ως Ριχάρδος Γ΄ συγκέντρωσε πολλούς επαίνους και προσοχή από κριτικούς και κοινό. Ο πίνακας δείχνει τη δραματική στιγμή που ο Ριχάρδος Γ’ ξυπνά, ξαφνικά, από έναν εφιάλτη, στον οποίο τα φαντάσματα των εχθρών του (τους οποίους δολοφόνησε) ήρθαν να τον στοιχειώσουν.

  • O Ρωμαίος και η Ιουλιέτα – Frank Dicksee

Ο Σαίξπηρ ήταν δημοφιλής στους Βικτωριανούς και παρά τον «καθωσπρεπισμό» τους, ήταν δεκτικοί με την απεικόνιση των πιο ερωτικών σκηνών των έργων του. Ο Dicksee ήταν γνωστός καλλιτέχνης της εποχής, που ζωγράφισε πολλά πορτρέτα βασισμένα σε θεατρικά έργα, τη λογοτεχνία και ιστορικές στιγμές. Εδώ, ζωγραφίζει τη σκηνή, μετά το βράδυ του γάμου των ερωτευμένων, οι οποίοι, χωρίς να το γνωρίζουν, αγκαλιάζονται και φιλιούνται για τελευταία φορά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Romeo & Juliet


  • Σκηνή από το Όνειρο Θερινής Νυκτός – Edwin Landseer

Στην εποχή του, ο Βρετανός καλλιτέχνης, Edwin Landseer, ήταν διάσημος για τα πορτρέτα ζώων, και σήμερα, ίσως να τον γνωρίζουμε ως τον άνθρωπο που έφτιαξε τα τέσσερα χάλκινα λιοντάρια στη βάση της πλατείας Trafalgar στο Λονδίνο. Αυτός ο πίνακας είναι η απεικόνιση μιας σκηνής με νεράιδες, που δείχνει την Tatiana, βασίλισσα των νεράιδων, να κανακεύει τον Bottom, λίγο μετά αφού της δόθηκε ένα φίλτρο αγάπης από τον Puck (που παρακολουθεί και διασκεδάζει, πίσω από το ζευγάρι).

  • Βασιλιάς Ληρ: Το αντίο της Κορδέλιας – Edward Austin Abbey

Ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Σαίξπηρ, ο Βασιλιάς Ληρ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Ο Αμερικανός καλλιτέχνης, Edward Austin Abbey, έφτιαξε πολλούς πίνακες με βάση το έργο του Σαίξπηρ, αλλά ο Βασιλιάς Ληρ του είναι, ίσως, από τους καλύτερους πίνακές του. Σε αυτήν τη σκηνή, η Κορδέλια εξορίζεται από τον ηλικιωμένο πατέρα της, βασιλιά Ληρ, επειδή μίλησε με ειλικρίνεια για την αγάπη της και δεν τον κολάκευσε. Οι μεγαλύτερες αδερφές της, η Γκόνεριλ και η Ρήγκαν, την κοιτάζουν, ενώ ο Βασιλιάς της Γαλλίας, εντυπωσιασμένος με την ειλικρίνειά της, φιλάει το χέρι της – κάτι που, πιθανότατα, συμβολίζει τον αρραβώνα τους.  

  • Miranda – John William Waterhouse

Άλλος ένας πίνακας της εποχής των «Προραφαηλιτών» – οι οποίοι λάτρευαν, πραγματικά, σαν θεματικές τον Σαίξπηρ και τον Βασιλιά Αρθούρο – από τον John William Waterhouse.

Ο Waterhouse, όπως και ο Millais, ζωγράφισε πολλές εκδοχές της Οφηλίας, αλλά ζωγράφισε, επίσης και την Miranda από το έργο «Η Τρικυμία», του Σαίξπηρ. Η πρώτη εκδοχή του πίνακα, το 1875, ζωγραφισμένη στα νεότερα του χρόνια, ήταν πιο συντηρητική και στημένη, ενώ η εκδοχή που βλέπουμε εδώ – που φτιάχτηκε ένα χρόνο πριν το θάνατό του – είναι πολύ πιο δραματική και δυναμική. Η Miranda, εδώ, παρακολουθεί, καθώς το πλοίο του βασιλιά Αλόνσο βουλιάζει, έπειτα από μια τρικυμία που προκάλεσε ο πατέρας της, Πρόσπερο, με τις μαγικές του δυνάμεις.

  • Τα Έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Sir John Gilbert 

Ο Sir John Gilbert έκανε πολλούς πίνακες με βάση τα έργα του Σαίξπηρ. Σε αυτόν τον πίνακα βλέπουμε ότι έχει προσπαθήσει να βάλει όσους περισσότερους χαρακτήρες και σκηνές, από τα έργα του ποιητή, μπορεί, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Μπορούμε να διακρίνουμε τον Ερρίκο Η΄ της Αγγλίας (περιβαλλόμενος από άλλους Άγγλους μονάρχες), τον Άμλετ και την Οφηλία, στην πρώτη γραμμή, τον σαιξπηρικό ήρωα Φάλσταφ, από πίσω τους, μεθυσμένο, και στον ουρανό το κεφάλι γαϊδουριού, του Bottom, να μεταφέρεται τριγύρω από τον ιπτάμενο Puck.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.