Έργα ασφαλτόστρωσης: μια νέα γειτονιά

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Οι δρόμοι είναι ένα βασικό συστατικό του αστικού τοπίου. Εξυπηρετούν πρακτικές ανάγκες πεζών και οχημάτων συμβάλλοντας στην ποιότητα ζωής. Η σωστή και άρτια μελέτη και κατασκευή τους δημιουργεί μια ωραία και σύγχρονη γειτονιά.

Η αισθητική της οδού μας

Κάθε σπίτι έχει τη δική του οδό. Η κατάσταση του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου διαμορφώνει μια τοπική αισθητική που επηρεάζει το αίσθημα ικανοποίησης και το γενικότερο ευ ζην. Συχνά ακριβά σπίτια βλέπουν σε δρόμους με λακούβες, μικρά ή καθόλου πεζοδρόμια και εμφανίζουν μια εικόνα παραμέλησης.

Το οικοδομικό τετράγωνο

Για το σπίτι μας σημασία έχει όχι μόνο η οδός μας αλλά όλο το οικοδομικό τετράγωνο, καθώς το χρησιμοποιούμε στις διαδρομές μας προς διάφορες κατευθύνσεις. Οι δήμοι έχουν το πάνω χέρι στην αποκατάσταση τοπικών προβλημάτων. Καλό είναι να επιθεωρούμε τους δρόμους και να στέλνουμε αιτήματα για την επιδιόρθωσή τους με φωτογραφίες ως τεκμήρια.

Οι κοντινοί δρόμοι

Βεβαίως όλοι οι κοντινοί και σημαντικοί δρόμοι παίζουν ρόλο στις μετακινήσεις μας. Επομένως η ασφαλτόστρωση ξεκινά από το δρόμο μας αλλά αναγκαστικά πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις κύριες οδούς που και αυτές ενίοτε δεν είναι καλοσυντηρημένες. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι: πρώτον οι κακοτεχνίες και η ελλιπής συμπίεση των υλικών του οδοστρώματος οδηγούν σε πρώιμες βλάβες και καθιζήσεις, δεύτερον δεν υπάρχει πρόγραμμα συντήρησης και επιθεώρησης οδών από κανένα δήμο της χώρας. Ουσιαστικά εκτιμώνται οι συνθήκες κατά περίπτωση και ανάλογα με τον προϋπολογισμό κάθε έργου εντάσσονται για ασφαλτόστρωση μερικοί δρόμοι κατόπιν και πολιτικών πιέσεων.

Οι προσβάσεις σε ΜΜΜ

Μια κρίσιμη πτυχή των μεταφορών είναι και η πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μια φιλική πόλη αναδεικνύει και διευκολύνει τις μετακινήσεις με τα μέσα αυτά και φροντίζει να δημιουργήσει διαδρομές προς τους σταθμούς βελτιστοποιώντας και τους δρόμους που είναι οι κύριες αρτηρίες πρόσβασης.

Πεζοί

Φυσικά στον όποιο συγκοινωνιακό και πολεοδομικό σχεδιασμό δεν μπορεί να λείπει ο πεζός και η ασφαλής μετακίνησή του. Ακόμη και το σπίτι μας ή η γειτονιά μας χρειάζεται να έχουν ενσωματώσει όλες τις πολιτικές για τις μετακινήσεις των πεζών αλλά και των ΑΜΕΑ, που είναι ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει πεζοδρόμια με σωστές προδιαγραφές και διαστάσεις, λωρίδες τυφλών, υποβιβασμούς πεζοδρομίων σε διασταυρώσεις και μπροστά από γκαράζ, απομάκρυνση όλων των εμποδίων όπως παράνομες ταμπέλες, διαφημιστικά, κλπ., δρόμοι με μη γλιστερό ή χαλασμένο οδόστρωμα, φύτευση με σχέδιο και όχι με ιδιωτικές αυθαιρεσίες, ποδηλατόδρομοι, σήμανση, σηματοδότηση και φαντασία στις στυλιστικές και καλλωπιστικές επιλογές. 

Σχεδιασμός συνοικίας

Η συνοικία μας είναι η αυλή του σπιτιού μας. Τα έργα ασφαλτόστρωσης είναι μια καλή αρχή για να είναι η γειτονιά μας ευπρεπής, ασφαλής και βιώσιμη. Η αισθητική και η ποιότητα των δρόμων είναι μια σημαντική παρακαταθήκη του κράτους και των δήμων που καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε για τις καθημερινές μας ανάγκες. Σε μια χώρα που μαστίζεται από λακούβες και κακοτεχνίες, είναι μάλλον πρόωρο να μιλάμε και για νέες προδιαγραφές, χρωματιστούς δρόμους, τρισδιάστατες διαβάσεις πεζών, μουσική σε περίοπτα σημεία, υπαίθρια θεατράκια, οθόνες προβολής, έργα τέχνης σε μη κεντρικά σημεία και πολλές άλλες προτάσεις που μπορούμε να κάνουμε για τον εξωραϊσμό των δρόμων. Μακάρι η προβολή των προβλημάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να φέρει σύντομα αποτελέσματα και πόλεις-πρότυπα όπως τα Τρίκαλα να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…