Έρευνα: Βρίστε…. κάνει καλό!

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Κι όμως, το βρίσιμο κάνει καλό στην υγεία! Έρευνες αποδεικνύουν περίτρανα ότι όσοι βρίζουν, είναι ευφυείς άνθρωποι, με χιούμορ και εξυπνάδα. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε έντονα την ανάγκη να βρίσετε, να χρησιμοποιήσετε το καυστικό σας χιούμορ, άσεμνες φράσεις και κινήσεις, κάντε το ελεύθερα!

Στον παρελθόν γράφτηκαν βιβλία σχετικά με το savoir vivre και τη σωστή και κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά απέναντι στους άλλους. Πώς πρέπει να φερόμαστε, πώς πρέπει να μιλάμε και να κινούμαστε, στο σπίτι μας και σε δημόσιους χώρους. Παρ’ ότι η έλλειψη ευγένειας και τρόπων καλής συμπεριφοράς έχει καταδικαστεί πολλάκις στο παρελθόν, πλέον το βρίσιμο δεν είναι καταδικαστέο και θεωρείται αποδεκτό και καλό για την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, Αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν πως η τακτική του βρισίματος, που για τους περισσότερους λαούς θεωρείται ανάρμοστη και προσβλητική συμπεριφορά, τελικά είναι ευεργετική για την ψυχική και σωματική μας  υγεία. Είναι δείγμα υψηλού δείκτη νοημοσύνης και χιούμορ. Σύμφωνα με έρευνα του Κολεγίου Μάριστ των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, οι άνθρωποι που βρίζουν δεν είναι άξεστοι, ακαλλιέργητοι,  αμόρφωτοι ή απολίτιστοι, αλλά πιο έξυπνοι.

Σε πείραμα που διεξήχθη, ψυχολόγοι ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πουν όσες περισσότερες βρισιές μπορούσαν σε ένα λεπτό. Το πείραμα λοιπόν έδειξε πως οι άνθρωποι που βρίζουν περισσότερο είναι εκφραστικοί, έχουν ευγλωττία και ευρείας γκάμας λεξιλόγιο, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ακόμα, οι υβριστές είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ IQ.

Κάτι επίσης αξιοσημείωτο είναι η μείωση του πόνου. Ερευνητές του πανεπιστημίου Keele της Αγγλίας παρατήρησαν ότι το βρίσιμο βοηθά στη μείωση του πόνου. Σε πείραμα που έγινε, φοιτητές ζητήθηκαν να κρατήσουν τα χέρια τους κάτω από παγωμένο νερό. Πρώτα, τους επετράπη να βρίζουν σε όλη τη διάρκεια του πειράματος, ενώ τη δεύτερη φορά το βρίσιμο τους απαγορεύθηκε. Παρατηρήθηκε λοιπόν, πως οι φοιτητές έδειξαν μεγαλύτερη αντοχή κάτω από το παγωμένο νερό όταν έβριζαν, ενώ ο πόνος ήταν μειωμένος. Κατά συνέπεια, διαπιστώθηκε ότι το βρίσιμο είναι σύμμαχος στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, καθώς εκτονώνεται ο θυμός, η ένταση και το άγχος. Ανακουφίζει από τη συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων.

Το συμπέρασμα; Οι μελέτες δείχνουν πράγματι ότι βρίζοντας μπορεί κανείς να γίνει πιο επιθετικός, αλλά αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται και ως πιο δυναμικός. Το βρίσιμο, εφόσον δε γίνεται με εξευτελιστικό τρόπο, μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση του άγχους, που προκαλείται από άσχημα συναισθήματα και στρεσογόνες καταστάσεις. Δημιουργεί πιο ισχυρούς δεσμούς, επικοινωνία και οικειότητα με τα κοντινά μας άτομα. Και κάτι ακόμα: αποτελεί μια μορφή έκφρασης και δημιουργικότητας, καθώς βοηθάει την έκφραση θυμού, χαράς, έκπληξης και ευτυχίας.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.