Έρευνα: Το διαζύγιο “απογειώνει” την παιδική παχυσαρκία

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Έρευνα: Το διαζύγιο «απογειώνει» την παιδική παχυσαρκίαΤα παιδιά με χωρισμένους γονείς, ιδίως τα αγόρια, τείνουν να είναι πιο υπέρβαρα ή παχύσαρκα από τα υπόλοιπα, σύμφωνα με νέα μελέτη πάνω σε 3.166 Νορβηγούς μαθητές. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο του Όσλο ανακάλυψαν ότι τα παιδιά -με μέσο όρο ηλικίας τα 8 χρόνια- έχουν παραπανίσια κιλά σε σχέση με αυτά που ζουν μαζί με παντρεμένους γονείς. Τουλάχιστον αυτά ήταν τα αποτελέσματα μετά από έρευνα σε 127 σχολεία της χώρας!

«Θέλαμε να καταλάβουμε πώς οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή των παιδιών μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη παχυσαρκίας. Από το 1975, ο αριθμός των διαζυγίων έχει αυξηθεί και όλο και περισσότερα παιδιά ζουν σήμερα με διαζευγμένους γονείς», δηλώνει η Anna Biehl από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στους TIME. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις ΗΠΑ, η παχυσαρκία έχει τετραδιπλασιαστεί σε έφηβους μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ειδικότερα, οι ειδικοί συνέκριναν το σωματικό βάρος και το ύψος των παιδιών, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στο λίπος της κοιλιάς, με την οικογενειακή τους κατάσταση. Τα τελευταία στοιχεία δόθηκαν από το Εθνικό Μητρώο πληθυσμού και χώρισαν τους μαθητές δημοτικού σε τρεις κατηγορίες: στα παιδιά με παντρεμένους, ανύπαντρους και χωρισμένους γονείς.

Σύμφωνα με τη Νορβηγική έρευνα, τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να θεωρούνται «υπέρβαρα», ενώ παράλληλα 89% για κοιλιακή παχυσαρκία. Συνολικά, πάντως, φάνηκε ότι το 19% των μαθητών της έρευνας ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και το 8,9% είχαν παραπάνω κιλά στην περιοχή της κοιλιάς. Με άλλα λόγια, περίπου το ένα πέμπτο των παιδιών αντιμετώπιζαν ένα τέτοιο πρόβλημα… που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις!

Έρευνα: Το διαζύγιο «απογειώνει» την παιδική παχυσαρκίαΒέβαια, στην ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονταν τα αγόρια, καθώς είχαν κατά 63% πιο υψηλά ποσοστά στο ζήτημα των περιττών κιλών σε σχέση με αυτά που είχαν παντρεμένους γονείς. «Τα αγόρια είναι πιο επιρρεπή στην αύξηση βάρους, καθώς αισθάνονται επιπλέον άγχος, προσπαθώντας να μετατραπούν στον «άντρα του σπιτιού». Βλέπουμε ότι όσο μεγαλώνει το στρες των αγοριών, τόσο επηρεάζονται οι διατροφικές τους συνήθειες», εξηγεί η Sara Rivero-Conil, παιδοψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Μαϊάμι.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και άλλες μελέτες που ισχυρίζονται ότι τα παιδιά παχαίνουν επειδή μειώνεται ο χρόνος του γονέα για οικιακές εργασίες π.χ. μαγείρεμα, αλλά και το οικογενειακό εισόδημα. Με άλλα λόγια, υπάρχει πιο μεγάλη κατανάλωση fast food ή φαγητού χαμηλής ποιότητας με λιπαρά. Παράλληλα, οι γονείς τείνουν να γίνονται λιγότεροι αυστηροί με τον υγιεινό τρόπο ζωής των παιδιών τους, επιτρέποντας τους να τρώνε, όταν δεν είναι πεινασμένα, ή να γευματίζουν μπροστά στην τηλεόραση… εξαιτίας των ενοχών τους!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.