Έρευνα της Greenpeace για την κατανάλωση ψαριών

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης

Με κεντρικό σύνθημα το «Η γνώμη σου μετράει» η Greenpeace μας καλεί να συμμετάσχουμε στην έρευνα που πραγματοποιεί με σκοπό να καταγράψει τον τρόπο που καταναλώνουμε τα ψάρια. Πόσο συχνά περιλαμβάνουμε το ψάρι στη διατροφή μας, τι είδους ψάρια αγοράζουμε και ποια αποφεύγουμε; Πώς αυτές οι καταναλωτικές μας συνήθειες βοηθούν ή έχουν αρνητικές συνέπειες στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία αναζητούν απαντήσεις οι ακτιβιστές της Greenpeace και ζητούν τη συνδρομή μας. Το ερωτηματολόγιο που καλούνται οι πολίτες να απαντήσουν στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, θα βοηθήσει τους ερευνητές να βγάλουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα για τους παράγοντες που οδηγούν στην υπεραλιεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει η Greenpeace στη δημοσιότητα το 65% των ψαριών στη χώρα μας υπεραλιεύεται, ενώ το 45% της ψαριάς της μηχανότρατας πετιέται πίσω στη θάλασσα. Με αυτή την τακτική μια ποσότητα ψαριών, που ξεπερνά τους 15.000 τόνους, καταλήγει πάλι στη θάλασσα χωρίς να αξιοποιείται. Αυτή η τεράστια σπατάλη ζωής, όπως τη χαρακτηρίζει η οργάνωση, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Για αυτό το λόγο μας καλεί να συμμετέχουμε στην προσπάθεια που καταβάλλει για να εξασφαλίσει ότι το ψάρι δεν θα εκλείψει από τη διατροφή των μελλοντικών γενεών. Η υπεραλιεία όμως δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την υγιεινή μας διατροφή αλλά και την επιβίωση 40.000 παράκτιων ψαράδων.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της υπεραλιείας, είναι να αξιοποιηθούν τα λεγόμενα παρεξηγημένα ψάρια όπως ο λούτσος, ο χάνος, ο κοκοβιός και άλλα που πετιούνται στη θάλασσα γιατί η εμπορική τους αξία θεωρείται μικρή. Πρόκειται όμως για ψάρια που μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή μας και η σπατάλη τους όχι μόνο δεν είναι δικαιολογημένη, αλλά θέτει και σε κίνδυνο μελλοντικά τον κλάδο της αλιείας.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr