Εκπρόσωποι από περισσότερες από 190 χώρες κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία που θέτει προτεραιότητα την προστασία της βιοποικιλότητας και των πόρων της …
Έρευνα: Περισσότερα δέντρα στις πόλεις της Ευρώπης θα σώσουν χιλιάδες ζωές
Πολλές πόλεις της ΕΕ έχουν θέσει ως στόχο την δενδροκάλυψη σε ποσοστό 30%.
Η φύτευση περισσότερων δέντρων στις ευρωπαϊκές πόλεις, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τους θανάτους από τις ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες τα καλοκαίρια, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η αύξηση της δενδροκάλυψης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 14,9% σε 30% θα έριχνε τη θερμοκρασία στις πόλεις κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους που σχετίζονται με τα «κύματα» καύσωνα κατά 39,5%, σύμφωνα με την πρώτη στο είδος της μελέτη, που χρησιμοποίησε μοντέλα 93 ευρωπαϊκών πόλεων.
Διαβάστε Επίσης: Από την κλιματική αλλαγή στο σχηματισμό νέων υπερηπείρων
Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Ταμάρα Ιούνγκμαν, από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, δήλωσε ότι η ανάγκη για περισσότερα δέντρα στις πόλεις γίνεται «όλο και πιο επείγουσα», καθώς η Ευρώπη καταγράφει πιο ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σε αστικό περιβάλλον συνδέονται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία, όπως καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, εισαγωγή σε νοσοκομείο και πρόωρο θάνατο».
Η επιστημονική ομάδα θέλει να πείσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ώστε οι πόλεις να γίνουν πιο πράσινες, πιο βιώσιμες, ανθεκτικές και με υγιείς πολίτες, μετριάζοντας την κλιματική κατάρρευση, πρόσθεσε η Ιούνγκμαν. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι ασθένειες και οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αναμένεται να επιβαρύνουν τις υπηρεσίες υγείας περισσότερο από ό,τι τα αντίστοιχα περιστατικά που σχετίζονται με χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα για τη θνησιμότητα, ώστε να εκτιμήσουν τη δυνητική μείωση των θανάτων που θα επέφερε η δενδροφύτευση σε μεγαλύτερες επιφάνειες του αστικού περιβάλλοντος.
Χιλιάδες λιγότεροι θάνατοι
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το 2015, υπολόγισαν ότι από τους 6.700 πρόωρους θανάτους που συνδέθηκαν με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στις πόλεις εκείνη την χρονιά, οι 2.644 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχε αυξηθεί η δενδροκάλυψη.
Στη νότια και ανατολική Ευρώπη
Οι πόλεις που είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από την αύξηση της δενδροκάλυψης βρίσκονται στη νότια και ανατολική Ευρώπη, όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι υψηλότερες και η δενδροκάλυψη τείνει να είναι χαμηλότερη.
Στην Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας, που είχε την υψηλότερη αναλογία πρόωρων θανάτων λόγω ζέστης το 2015, 32 ανά 100.000 άτομα- η δενδροκάλυψη είναι μόλις 7%. Στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας είναι μόλις 3,6% και στη Βαρκελώνη 8,4%. Στον αντίποδα, το Λονδίνο έχει 15,5% δενδροκάλυψη και το Όσλο 34%.
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Μαρκ Νιουγενχιούζεν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, είπε ότι πολλές πόλεις έχουν θέσει ως στόχο την δενδροκάλυψη σε ποσοστό 30%.
Δεν υπάρχει ανάγκη να γκρεμιστούν τα κτίρια και να αντικατασταθούν με πάρκα, υπάρχει αρκετός χώρος για να φυτευτούν περισσότερα δέντρα σε όλες τις πόλεις που εξέτασε η ομάδα, εξήγησε ο Νιουγενχιούζεν, επισημαίνοντας πόσο θετικές είναι πρωτοβουλίες όπως το σχέδιο της ΕΕ για 3 δισεκατομμύρια δέντρα και η πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης να διασφαλιστεί πως κάθε σπίτι βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών (με τα πόδια) από κάποιον χώρο πρασίνου.
Οι αρχές θα πρέπει να φροντίσουν ότι τα δέντρα θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα μεταξύ πλουσιότερων και φτωχών γειτονιών, πρόσθεσε, προτείνοντας στις πόλεις που «κυριαρχούν τα αυτοκίνητα», να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντικατάστασης ορισμένων ασφαλτοστρωμένων δρόμων, που απορροφούν τη θερμότητα, από δέντρα.
Η φύτευση περισσότερων δέντρων στις πόλεις θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, διότι ωφελεί με ποικίλους τρόπους την υγεία, εξήγησε, αναφέροντας μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, της άνοιας και της κακής ψυχικής υγείας.
Διαβάστε Επίσης:Κλιματική αλλαγή: Μη αναστρέψιμο το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική
«Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο ζουν σε πόλεις, οπότε τα δέντρα θα είναι ζωτικής σημασίας για να αντέξουν οι αστικές περιοχές την κλιματική αλλαγή και να βελτιωθεί το αστικό περιβάλλον» εξήγησε ο Γιαντβίντερ Μαλί, καθηγητής της επιστήμης των οικοσυστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Τα δέντρα των πόλεων προσφέρουν πολλά οφέλη πέρα από την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή: πολλές μελέτες δείχνουν ότι και μόνο η θέα και η μυρωδιά των δέντρων ωφελεί την υγεία και την ευεξία, καθώς και η ενίσχυση της αστικής βιοποικιλότητας. Όμως, η μεγαλύτερη δενδροκάλυψη συναντάται σε πλούσιες πόλεις και γειτονιές, οπότε η ενίσχυση της αστικής δενδροκάλυψης μπορεί να μειώσει αυτή την ανισότητα και, ιδιαίτερα, την ευπάθεια των φτωχότερων γειτονιών στην κλιματική αλλαγή».