Έρευνα: η κλιματική αλλαγή αποτελεί βασικό παράγοντα άγχους για τη νεολαία

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι νέοι κατακρίνουν τις κυβερνητικές ανεπάρκειες που αφορούν στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) των νέων ανθρώπων πιστεύουν ότι το μέλλον μοιάζει ζοφερό λόγω της κλιματικής αλλαγής, αποκάλυψε μελέτη μετά από συνέντευξη που έγινε σε πολλούς νέους ανά τον κόσμο.  

Τα στοιχεία της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν 10.000 παιδιά και νέοι και, εν τέλει, διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των νέων είναι γεμάτη άγχος για το μέλλον. Ειδικότερα, σχεδόν 6 στους 10 δήλωσαν ότι ανησυχούν πολύ ή εξαιρετικά για την κλιματική αλλαγή.

Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι έχουν νιώσει φοβισμένοι, λυπημένοι, αγχωμένοι, αδύναμοι, ανήμποροι και/ή ένοχοι, ενώ σχεδόν οι μισοί (45%) δήλωσαν ότι οι ανησυχίες τους επηρέασαν αρνητικά την καθημερινότητά τους.

Τα πορίσματα δείχνουν ότι νέοι άνθρωποι αισθάνονται, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις τους αποτυγχάνουν, προδίδοντας τις μελλοντικές γενιές, λέγοντας ψέματα για τις επιπτώσεις των ενεργειών που έχουν αναληφθεί σχετικά με την κλιματική αλλαγή και απορρίπτοντας τη στενοχώρια των ανθρώπων για το θέμα.

Έρευνα: η κλιματική αλλαγή αποτελεί βασικό παράγοντα άγχους για τη νεολαία

Λιγότερο από το ένα τρίτο (31%) πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις κάνουν αρκετά για να αποφύγουν την καταστροφή και σχεδόν τα δύο πέμπτα (39%) δηλώνουν ότι διστάζουν ακόμη και να αποκτήσουν παιδιά, αν και ο αριθμός διαφοροποιείται αρκετά μεταξύ διαφορετικών χωρών.

Σύμφωνα με την Caroline Hickman, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Bath, παρατηρείται μια «φρικτή εικόνα» της ευρείας κλιματικής ανησυχίας σε παιδιά και νέους ανθρώπους και η ίδια θεωρεί ότι αυτό συνδέεται με την αδράνεια των κυβερνήσεων.

Η διεξαγωγή της έρευνας 

Η μελέτη, η οποία αξιολογείται αυτήν τη στιγμή για δημοσίευση στο Lancet Planetary Health, συνέλεξε δεδομένα διαδικτυακά, από 10.000 νέους ηλικίας 16-25 ετών, μέσω της ερευνητικής πλατφόρμας Kantar.

Οι ερωτηθέντες προέρχονται από δέκα χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νιγηρία και τις Φιλιππίνες.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από 11 διεθνείς ειδικούς στην ψυχολογία, την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και το κλιματικό άγχος, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στο 2021.

Κυκλοφόρησε τώρα, καθώς το Νοέμβριο αναμένεται η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021, γνωστή και ως COP26, που θα λάβει χώρα στη Γλασκόβη και διεξάγεται υπό την προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά τη διεξαγωγή της, οι ηγέτες θα πιεστούν να συνεχίσουν τη δράση τους για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας, με φόντο τις όλο και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και τις έντονες προειδοποιήσεις από επιστήμονες για αδράνεια.

Τα ευρήματα για το Ηνωμένο Βασίλειο

Στη Μεγάλη Βρετανία συμμετείχαν στην έρευνα 1.000 νέοι εκ των οποίων το 72% βρίσκει τρομακτικό το μέλλον, ενώ το 38% δείχνει να διστάζει να αποκτήσει παιδιά.

Περίπου τα δύο τρίτα (65%) των Βρετανών ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει να διαχειριστεί σωστά την κλιματική αλλαγή και μόνο το ένα τρίτο (32%) πιστεύει ότι ενεργεί σύμφωνα με την επιστήμη.

Μόλις το ένα τέταρτο (26%) πιστεύει ότι η βρετανική κυβέρνηση κάνει αρκετά για να αποφύγει την καταστροφή.

Η Caroline Hickman δήλωσε χαρακτηριστικά στο Daily Sabah: «Αυτή η έρευνα αποτυπώνει μια τρομακτική εικόνα για το ευρέως διαδεδομένο κλιματικό άγχος στα παιδιά μας και στους νέους. Υποδηλώνει για πρώτη φορά ότι τα υψηλά επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας στη νεολαία συνδέονται με την αδράνεια της κυβέρνησης».

Και συμπλήρωσε: «Η ανησυχία των παιδιών μας είναι μια εντελώς ορθολογική αντίδραση λόγω των ανεπαρκών αντιδράσεων των κυβερνήσεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Τί περισσότερο πρέπει να ακούσουν οι κυβερνήσεις για να αναλάβουν δράση;».

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…