Επτά Κόλπα για να Αποφύγετε την Πρόσληψη Βάρους κατά την Εμμηνόπαυση

Συντάκτης: Αλίκη Μαυράκη

Λόγω των ορμονικών αλλαγών, είναι πολύ πιο εύκολο να πάρετε βάρος κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, είναι δυνατόν να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους όταν φτάσετε στην εμμηνόπαυση. Απαιτεί απλώς μερικές αλλαγές στη διατροφή και τις συνήθειές σας.

Με την πάροδο των ετών, είναι φυσιολογικό το σώμα να υποστεί διάφορες αλλαγές τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Ωστόσο, στην περίπτωση των γυναικών, όταν φθάνουν στην εμμηνόπαυση, συχνά γίνεται πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η πρόσληψη βάρους. Πράγματι, είναι ακόμη πιο δύσκολο από ό,τι συνήθως.

Αυτή η αλλαγή είναι ιδιαίτερα εμφανής κατά την εμμηνόπαυση, τη φυσική διαδικασία στις γυναίκες που χαρακτηρίζεται από τη μείωση των θηλυκών ορμονών και την εξαφάνιση της ωοθηκευτικής διαδικασίας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε γιατί συμβαίνει αυτό.

Τι συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση συμβαίνει φυσικά μεταξύ των 45 και 55 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί πρόωρα σε μερικές περιπτώσεις που είναι σπάνιες. Λόγω των ορμονικών ανισορροπιών που φέρνει η εμμηνόπαυση, το σώμα υποβάλλεται αναπόφευκτα σε μια σειρά μεταμορφώσεων που συνεπάγονται αλλαγή στον τρόπο ζωής. Εξάψεις, εφίδρωση και αλλαγές διάθεσης είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που πρέπει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα σε αυτό το νέο στάδιο.

Ωστόσο, υπάρχει άλλη μια πτυχή που πρέπει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα κατά την εμμηνόπαυση: την αύξηση του βάρους. Αυτό είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για σχεδόν όλες τις γυναίκες, καθώς επηρεάζει όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά.

Καθώς τα επίπεδα εστρογόνου και προγεστερόνης μειώνονται, το σώμα τείνει να συσσωρεύει περισσότερο λίπος και να χάνει μυική μάζα. Για αυτό το λόγο, πολλές γυναίκες παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Ευτυχώς, με την υιοθέτηση καλών συνηθειών ζωής είναι δυνατόν να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση βάρους και, ταυτόχρονα, να διατηρηθεί το ευεξία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές παρακάτω.

Κόλπα για να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους κατά την εμμηνόπαυση

Εκτός από τις οδηγίες του γιατρού σας, συνίσταται να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα κόλπα για να κρατήσετε μακριά τα επιπλέον κιλά κατά την εμμηνόπαυση. Όπως θα δείτε, τα περισσότερα από αυτά είναι μια σειρά καλών συνηθειών που δεν θα σας βοηθήσουν μόνο να αισθάνεστε καλά κάθε μέρα, αλλά και να αποφύγετε τη δυσφορία και ακόμα και τις ασθένειες.

Καταναλώστε περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και απορροφώνται αργά. Χαρακτηρίζονται από το ότι είναι πλούσιοι σε ίνες και βιταμίνες, απαραίτητα στοιχεία για την καλή λειτουργία του σώματος. Ανάμεσα στις κύριες πηγές σύνθετων υδατανθράκων, βρίσκουμε: Πάστα και αλεύρι ολικής αλέσεως Ρύζι και ολικά δημητριακά, Φασόλια, Πατάτες

Περιλάβετε λιπαρά οξέα omega 3 στη διατροφή σας για να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους Ένα από τα βασικά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι για να μην πάρουν βάρος είναι να αποκλείσουν εντελώς όλες τις πηγές λιπαρών από τη διατροφή.

Παρόλο που είναι καλό να μειώσετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι ουσιώδες να λάβετε υπόψη ότι το σώμα απαιτεί αυτό το θρεπτικό συστατικό σε μια συγκεκριμένη έκταση, ειδικά τα ακορεσμένα λιπαρά. Τα λιπαρά οξέα omega 3 είναι ένα από τα λιπαρά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση. Είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του φλεγμονώδους και την πρόληψη διαφόρων καρδιαγγειακών διαταραχών.

Αυξήστε την πρόσληψη ινών

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για όλους τους τύπους διαιτών. Ωστόσο, κατά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να καταναλώνονται σε αφθονία λόγω όλων των οφελών που προσφέρουν στο σώμα. Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε ο δρ. McRae του Εθνικού Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας στο Ιλινόι, η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπλέον, είναι ιδανικές για τον έλεγχο της επιθυμίας για φαγητό και για να μην αισθάνεστε πεινασμένοι και να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι είναι κατάλληλο.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα όπως: Δημητριακά και φασόλια όπως φακές, καλαμπόκι, σίκαλη και ολικά δημητριακά Σπόροι όπως αμύγδαλα Φρούτα όπως παπάγια, δαμάσκηνο, μάνγκο, γκουάβα, εσπεριδοειδή, αχλάδι και μήλο, Λαχανικά και άλλα φυτικά όπως φλούδες πατάτας, καρότα και πράσινα φύλλα

Μην ξεχάσετε τις πρωτεΐνες για να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους κατά την εμμηνόπαυση Η μείωση της μυϊκής μάζας είναι ένα από τους λόγους για τους οποίους οι πρωτεΐνες δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από τη διατροφή, και ακόμα λιγότερο κατά την εμμηνόπαυση. Η κατανάλωσή τους είναι καθοριστική για την ενδυνάμωση των μυών και την αύξηση της φυσικής απόδοσης. Οι κύριες πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν: κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα, αυγά

Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα ουσιώδες μέταλλο για το σώμα και, στην περίπτωση των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση, ακόμα περισσότερο. Όπως επιβεβαιώνει αυτή η μελέτη του δρ. Lugones Botell, η κατανάλωσή του συμβάλλει στην πρόληψη της απώλειας της πυκνότητας των οστών και στην ανάπτυξη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν: Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι Ψάρι Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα Φασόλια Σόγια Μπρόκολο

Σημείωση: Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο θα πρέπει πάντα να γίνεται μέσα σε μια ισορροπημένη διατροφή, σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματος και τις κατευθυντήριες γραμμές του γιατρού σας. Επιπλέον, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι μόνο του τρόπος για την πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Λάβετε βιταμίνη D για να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους κατά την εμμηνόπαυση Σύμφωνα με αυτή την έρευνα που διεξήγαγε μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Περινατολογίας (Μεξικό), αυτή η βιταμίνη είναι υπεύθυνη για τη διευκόλυνση της απορρόφησης του ασβεστίου.

Πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν: Ψάρι, λάδι συκωτιού του μπακαλιάρου, ηλιοθεραπεία 5 έως 10 λεπτά την ημέρα. Μπορείτε να τη βρείτε και σε μορφή συμπληρωμάτων, εάν συνιστάται από γιατρό.

Κάντε φυσική δραστηριότητα

Ένας καθιστικός τρόπος ζωής δεν είναι ποτέ μια καλή επιλογή όταν πρόκειται για τη φροντίδα της υγείας σας. Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν την τακτική φυσική δραστηριότητα και την άσκηση.

Έτσι, η αποφυγή ενός καθιστικού τρόπου ζωής και η διατήρηση μιας ρουτίνας άσκησης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να κρατήσετε μακριά τα κιλά και, ταυτόχρονα, να φροντίσετε την συνολική σας υγεία. Στην πραγματικότητα, τα οφέλη μπορεί να αντικατοπτριστούν ακόμη και στη διάθεσή σας. Η άσκηση επίσης ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα και διατηρεί την υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Η καλύτερη επιλογή είναι να πραγματοποιήσετε περίπου 45 λεπτά μέτρια αερόβια φυσική δραστηριότητα κάθε μέρα.

Μερικές από τις πιο συνιστώμενες δραστηριότητες για να αποφευχθεί ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι: Χορός, Ποδηλασία, Κολύμπι,γρήγορο περπάτημα, Τρέξιμο. Αυτό μπορεί να συμπληρωθεί με εργασία για την ενδυνάμωση και ευελιξία: Συντήρηση γυμναστικής, Βάρη, Κοιλιακοί, Γιόγκα, Πιλάτες.

Απορρίψτε επιβλαβείς συνήθειες για να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους κατά την εμμηνόπαυση

Θυμηθείτε ότι, εκτός από αυτές τις συστάσεις, θα πρέπει να αποφεύγετε κακές συνήθειες που έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία, όπως η καθιστικότητα, το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η τακτική κατανάλωση γρήγορου φαγητού.

Ακολουθώντας τα κόλπα για να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους που έχουν ήδη συζητηθεί, δεν θα αποφύγετε μόνο την αύξηση βάρους, αλλά θα βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας κατά την εμμηνόπαυση. Τι περιμένετε λοιπόν; Δοκιμάστε τα!

Συντάκτης: Αλίκη Μαυράκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.