Επτά κοινά όνειρα ζητούν την εξήγησή τους

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Τα όνειρα που βλέπει ο κάθε άνθρωπος είναι τελείως διαφορετικά και η ερμηνεία τους πολλές φορές έχει να κάνει με την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο καθένας, ενώ ο συμβολισμός τους μπορεί να διαφέρει κι αυτός από άτομο σε άτομο ρίχνοντας έξω τον παραδοσιακό ονειροκρίτη.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια όνειρα που είναι κοινά σε όλους και δεν αποκλείεται να έρθουν πολλές φορές στον ύπνο μας, σε αντίθεση με την πλειοψηφία που δεν επαναλαμβάνεται- εκτός αν πρόκειται για κάποιον εφιάλτη ή άλλο όνειρο που σχετίζεται με κάτι που απασχολεί το άτομο και αναζητά λύση που επιμένει, οπότε εκεί η προσέγγιση είναι τελείως διαφορετική.

Ας δούμε πώς αναλύονται λοιπόν τα συνηθέστερα από έμπειρους ψυχολόγους, δίνοντας παράλληλα και μια ενδεικτική κατεύθυνση για το πώς θα πρέπει να δράσει κανείς στην πραγματική ζωή…

Πτώση στο κενό

Ένα πολύ συνηθισμένο όνειρο όπου το άτομο βλέπει ή νιώθει τον εαυτό του να πέφτει ξαφνικά στο κενό χωρίς όμως να δει τι γίνεται μετά. Αυτό το όνειρο υποδηλώνει ότι αυτός που το βλέπει είναι προβληματισμένος ή τον απασχολεί έντονα μια συγκεκριμένη κατάσταση, την οποία δε γνωρίζει πώς να χειριστεί. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το άτομο να χαλαρώσει, να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο και την αυτοπεποίθησή του και να εμπιστευτεί όσους είναι πραγματικοί φίλοι του και είναι δίπλα του.

Πέταγμα

Τι πιο ευχάριστο και μόνο για το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι που ο άνθρωπος δε θα μπορέσει ποτέ να κάνει. Και ακόμα πιο ευχάριστο επειδή σημαίνει για αυτόν που το βλέπει πως έχει απαγκιστρωθεί από προβλήματα που θεωρούσε σημαντικά. Το συναίσθημα της απελευθέρωσης είναι υπαρκτό στην πραγματική ζωή, αρκεί να συνειδητοποιήσει ότι ξεπέρασε μια κατάσταση κάνοντας τα σωστά βήματα και παίρνοντας τις κατάλληλες αποφάσεις.

Έλλειψη ελέγχου στην οδήγηση

Το αυτοκίνητο αντιπροσωπεύει κάποιον στόχο και την ικανότητα επίτευξής του. Αυτός που δεν μπορεί να ελέγξει το όχημά του, νιώθει πως δεν ελέγχει και τις ενέργειες που χρειάζονται για να φτάσει στην κατάκτηση του στόχου αυτού.

Γυμνός

Είναι πολύ εύκολο να μαντέψει κανείς πως αν δει τον εαυτό του γυμνό ανάμεσα σε κόσμο σημαίνει πως νιώθει εκτεθειμένος και ευάλωτος. Και είναι λογικό, αφού τα ρούχα που διαλέγει ο άνθρωπος στην πραγματική ζωή δεν αρκεί μόνο να του ταιριάζουν, αλλά να τον κάνουν και ελκυστικό στους άλλους. Οπότε αυτός που βλέπει το συγκεκριμένο όνειρο, θα πρέπει να προσπαθήσει να γίνει πιο εξωστρεφής, να αφήσει τους άλλους να τον πλησιάσουν και να «διαφημίσει» τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα του.

Διαγώνισμα ή εξέταση στο σχολείο

Είναι ένα αγχωτικό όνειρο που μπορεί να το δει κανείς ακόμα κι αν έχει τελειώσει το σχολείο εδώ και δεκαετίες. Σημαίνει ότι το άτομο αξιολογεί αυστηρά τον εαυτό του και την απόδοσή του σχετικά με το αν έχει πετύχει σε διάφορους τομείς της ζωής του και έτσι βασανίζεται. Η λύση του προβλήματος είναι να εκτιμήσει τον εαυτό του, τα ταλέντα, τις γνώσεις και τα επιτεύγματά του και να πάψει να είναι τόσο αυστηρός κριτής του εαυτού του. Διαφορετικά θα είναι μόνιμα δυσαρεστημένος με τη ζωή του.

Κυνηγητό

Ένας ή πολλοί δεν έχει σημασία, κυνηγούν αυτόν που βλέπει το όνειρο χωρίς πάντα το τέλος να γίνεται φανερό. Σημαίνει ότι υπάρχει κάτι το οποίο χρειάζεται αντιμετώπιση, αλλά αυτή αναβάλλεται. Αυτό το κάτι όμως, δεν είναι απαραίτητα κακό, ίσως είναι ένας προσωπικός στόχος που για κάποιο λόγο το άτομο φοβάται να προσεγγίσει για να τον πραγματοποιήσει, ίσως επειδή περιλαμβάνει μια μεγάλη αλλάγη. Και η αλλαγή ακόμα και η καλή, συνήθως τρομάζει.

Δόντια που πέφτουν

Ίσως το Νο1 συνηθέστερο όνειρο. Τα δόντια συμβολίζουν το κύρος, την ισχύ και την αυτοπεποίθηση. Το να βλέπει κανείς να πέφτουν σημαίνει ότι η τελευταία για κάποιο λόγο κλονίζεται. Αντί να εγκλωβιστεί στην κατάσταση, το άτομο θα πρέπει να εντοπίσει την αιτία και να προσεγγίσει την πιο προσιτή λύση.

Εννοείται ότι η λύση που κρύβεται πίσω από κάθε πρόβλημα, δεν είναι πάντα εύκολο να δοθεί από το ίδιο το άτομο. Εδώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί ακόμα και η βοήθεια ειδικού, όταν πια νιώσει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…