Χόμπι. Μια διαδικασία που μόνο τέρψη μπορεί να μας φέρει! Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μοναδικό τρόπο για να …
Επτά χόμπι που θα σας κάνουν εξυπνότερους
Για πολύ καιρό, θεωρείτο ότι κάθε άνθρωπος γεννιέται μ’ ένα δεδομένο επίπεδο ευφυΐας κι ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ζούμε βάσει των δυνατοτήτων μας. Πλέον οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να αυξήσουμε το δυναμικό μας και να το απολαμβάνουμε κιόλας. Ξέρουμε δηλαδή, ότι μαθαίνοντας νέες δεξιότητες το μυαλό δημιουργεί νέους νευρικούς διαδρόμους που το κάνουν να εργάζεται ταχύτερα και καλύτερα.
Ιδού λοιπόν εφτά χόμπι που θα σας κάνουν εξυπνότερους:
1. Παίξτε ένα μουσικό όργανο
Το παίξιμο μουσικής βοηθά με τη δημιουργικότητα, τις αναλυτικές δεξιότητες, τη γλώσσα, τα μαθηματικά και άλλα. Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι λίγο πολύ γνωστά και κάποιοι ίσως πουν ότι ένα ομαδικό άθλημα μπορεί να έχει την ίδια επίδραση. Αυτό όμως που κάνει το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου πολύ χρήσιμο και που δεν συναντάται αλλού είναι η ενδυνάμωση της σύνδεσης των ημισφαιρίων του εγκεφάλου, μέσω της δημιουργίας νέων διασυνδέσεων. Έτσι, εξασφαλίζουμε καλύτερες εκτελεστικές δεξιότητες: μνήμη, δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και συνολική εγκεφαλική λειτουργία, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.
2. Διαβάστε οτιδήποτε
Τα πλεονεκτήματα της ανάγνωσης είναι ίδια είτε διαβάζετε Game of Thrones και Harry Potter, είτε το τελευταίο τεύχος της Wall Street Journal. Η ανάγνωση μειώνει το στρες, κάνοντάς σας να νιώθετε καλύτερα με τον εαυτό σας. Επίσης, αυξάνει όλα τα είδη νοημοσύνης – την αποκρυσταλλωμένη, την περιρρέουσα και τη συναισθηματική. Αυτό συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων, στην κατανόηση διαδικασιών, και στην ακριβή ερμηνεία των συναισθημάτων των άλλων. Στη δουλειά, αυτό μεταφράζεται σε καλύτερες διευθυντικές δεξιότητες και επίγνωση του πώς μπορούν να υλοποιηθούν πράγματα.
3. Ασκηθείτε τακτικά
Η σωματική άσκηση εδώ κι εκεί δεν βοηθά. Η τακτική άσκηση είναι πιο αποτελεσματική από την σκληρή άσκηση που δεν πραγματοποιείται όμως σε τακτικά διαστήματα. Όταν ασκήστε τακτικά, τα κύτταρά σας πλημμυρίζουν με την πρωτεΐνη BDNF που βοηθά με τη μνήμη, την εστίαση, τη συγκέντρωση και την κατανόηση. Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το παρατεταμένο καθισιό έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και ουσιαστικά παρεμποδίζει το μυαλό μας απ’ το να εργαστεί όσο καλά θα μπορούσε.
4. Μάθετε μια ξένη γλώσσα
Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι μιλούν δύο γλώσσες είναι καλύτεροι στην επίλυση γρίφων σε σχέση μ’ αυτούς που μιλούν μία γλώσσα μόνο. Η επιτυχής εκμάθηση νέων γλωσσών επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να επιτελεί καλύτερα οποιοδήποτε καθήκον απαιτεί πνευματική λειτουργία. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται συνήθεις εκτελεστικές δεξιότητες όπως ο σχεδιασμός και η επίλυση προβλημάτων.
5. Τεστάρετε τη σωρευτική σας μάθηση
Πολλοί έξυπνοι μαθητές στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο τα καταφέρνουν στις εξετάσεις έχοντας μάθει απ’ έξω τα κρίσιμα θέματα. Το πρόβλημα είναι ότι τείνουμε να ξεχνάμε πολύ εύκολα ό, τι μαθαίνουμε απ’ έξω, επειδή σπάνια απαιτείται να επαναφέρουμε αυτή τη γνώση. Ένας λόγος που η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μας κάνει εξυπνότερους είναι επειδή αυτό απαιτεί σωρευτική μάθηση – την επανάληψη της γραμματικής και του λεξιλογίου που μαθαίνουμε. Εφαρμόστε την έννοια της σωρευτικής μάθησης στην καθημερινή σας ζωή σημειώνοντας στοιχεία γνώσης που μαθαίνετε, π.χ. γράφοντάς τα σ’ ένα σημειωματάριο. Ενσωματώστε τη σωρευτική μάθηση στο πρόγραμμα αυτοβελτίωσής σας.
6. Εξασκήστε το μυαλό σας
Σουντόκου, πάζλ, γρίφοι, επιτραπέζια, βιντεοπαιχνίδια, παιχνίδια με τράπουλα και άλλες δραστηριότητες αυξάνουν την πλαστικότητα των νεύρων σας. Έτσι, ενισχύεται η δυνατότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνεται από μόνος του και αποκτούμε επίγνωση των αιτιών και αποτελεσμάτων των συμπεριφορών και των συναισθημάτων. Επιπλέον, βελτιώνονται οι γνωστικές μας ικανότητες.
7. Διαλογιστείτε
Το 1992, ο Δαλάι Λάμα προσκάλεσε τον επιστήμονα Ρίτσαρντ Ντάβιντσον να μελετήσει τα εγκεφαλικά του κύματα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, για να εξετάσει κατά πόσο θα μπορούσε να παραγάγει συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα κατόπιν απαίτησης. Τελικά, αποδείχθηκε ότι όταν ο Δαλάι Λάμα κι άλλοι μοναχοί καλούντο να διαλογιστούν και να εστιάσουν στη συμπόνια, τα εγκεφαλικά τους κύματα έδειξαν ότι βρίσκονταν πράγματι σε μια κατάσταση που ευνοούσε το συγκεκριμένο αίσθημα. Η μελέτη έδειξε ότι μπορούμε να ελέγξουμε τα εγκεφαλικά μας κύματα και να νιώθουμε ό, τι θέλουμε όποτε το θέλουμε. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να νιώσουμε πιο ισχυροί πριν από μια διαπραγμάτευση, πιο άνετοι όταν ζητάμε αύξηση, και πιο πειστικοί όταν κάνουμε τηλεφωνικές πωλήσεις.