Η γυναικεία επιχειρηματικότητα ήρθε για να μείνει. Όχι μόνο γιατί άργησε πάρα πολύ, λόγω των προκαταλήψεων παλαιών εποχών, αλλά γιατί …
Επιχειρηματικότητα αλά γκρέκα: μια σύνοψη της ελληνικής πραγματικότητας
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με έντονα οικονομικά χαρακτηριστικά και με πολλές δυνατότητες. Όμως τα προβλήματα που συνοδεύουν την ανάπτυξη μιας επιχείρησης είναι πολλά.
Αρκετοί Έλληνες ζουν με το όνειρο μια μέρα να ανοίξουν μια επιχείρηση. Η αναζήτηση μεγαλύτερου εισοδήματος και η εκπλήρωση προσωπικών ονείρων και φιλοδοξιών είναι αυτές οι οποίες σπρώχνουν αρκετούς ανθρώπους όλων των ηλικιών να ανοίξουν τις δικές τους προσωπικές επιχειρήσεις. Ποια είναι όμως τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις;
Στατιστικά
Στην Ελλάδα η κυριότερη μορφή επιχειρηματικότητας είναι οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα επικρατούν στην συντριπτική πλειοψηφία σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις σε ποσοστό 98,6% και απασχολούν μάλιστα το 85% του ανθρώπινου δυναμικού του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα αφήνοντας στις μεγάλες επιχειρήσεις μόνο το 1,4% της ελληνικής αγοράς. Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσες σε πλήθος είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Διαβάστε Επίσης: Τί είναι η κοινωνική επιχειρηματικότητα;
Όσον αφορά το γένος της επιχειρηματικότητας είναι σίγουρα θηλυκό σε αντίθεση με τις ευρύτερες πεποιθήσεις. Και όμως οι γυναίκες κυριαρχούν στην επιχειρηματικότητα σε ποσοστό μάλιστα 55% έναντι των ανδρών.
Στην επιχειρηματικότητα στην χώρα μας δεν χωράνε από όσο φαίνεται ούτε ηλικιακά στερεότυπα μιας και οι περισσότεροι επιχειρηματίες στην Ελλάδα είναι σε ηλικίες από 18-64 και οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι νεοσύστατες. Από τα παραπάνω λοιπόν μπορούμε εύλογα να διεξάγουμε το συμπέρασμα ότι η επιχειρηματικότητα είναι μια εργασία και μια ασχολία για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως και όχι για λίγους εκλεκτούς.
Τι εμποδίζει την επιχειρηματικότητα
Το πιο βασικό μειονέκτημα είναι κυρίως η τεράστια φορολογία η οποία υπάρχει ιδίως τα πρώτα χρόνια. Αυτό έχει οδηγήσει τους περισσότερους επαγγελματίες να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία όπως η Ρουμανία, η Κύπρος, η Ουγγαρία ακόμα και στην Βουλγαρία που η φορολογία είναι η μικρότερη δυνατή.
Ένα δεύτερο βασικό μειονέκτημα γνωστό και στους μη επαγγελματίες και ιδιώτες είναι η απίστευτα μεγάλη και μπερδεμένη γραφειοκρατία. Η γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου είναι πολλά επίπεδα πάνω από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες να κάνουν οτιδήποτε θέλουν χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο, αλλά η φορολογία και τα αναρίθμητα έγγραφα καθυστερούν πολύ κάθε επιχειρηματία και αρκετές επιφέρουν και το κόστος του δικηγόρου, ο οποίος πρέπει να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ κράτους και πολίτη μιας και είναι λογικό να μην είναι δυνατό να γνωρίζουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πώς να τα αποκτήσουμε.
Διαβάστε Επίσης: Η επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων
Επιπλέον, οι υποδομές ελέγχου και επικύρωσης των αποτελεσμάτων είναι αρκετά πίσω από άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα απλοί έλεγχοι του δημοσίου τομέα οι οποίοι θα μπορούσαν να διαρκούν μερικές ώρες ή και μέρες να διαρκούν αρκετούς μήνες και να κοστίζουν στις επιχειρήσεις μεγάλα χρηματικά ποσά. Όλα τα παραπάνω κάνουν την κατάσταση πολύ κακή και απελπιστική για τους Έλληνες επιχειρηματίες.