Πόσο «πράσινες» είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιείτε; Ο οδηγός για πιο πράσινα ηλεκτρονικά της Greenpeace επιχειρεί να ενημερώσει τους …
Επιχειρήσεις που κάνουν τη διαφορά και εμπνέουν -παραδείγματα βιωσιμότητας
Η βιωσιμότητα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τις μάρκες και τις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα. Αυτό οφείλεται σε διάφορους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες. Ως εκ τούτου, όλο και περισσότερες εταιρείες επιδιώκουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για βιωσιμότητα.
Ορισμένες εταιρείες δίνουν το καλό παράδειγμα όσον αφορά τις βιώσιμες πρακτικές στον εταιρικό κόσμο. Ακολουθούν πέντε από αυτά τα εμπνευσμένα παραδείγματα:
1. Walmart
Η Walmart είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στον κόσμο, με 2,2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Η εταιρεία έχει θέσει ως προτεραιότητα τη βιωσιμότητα, επενδύοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της.
Η Walmart έχει θέσει κάποιους φιλόδοξους στόχους για το 2025: Στόχος της είναι να μειώσει τη χρήση πλαστικού κατά 15% σε σύγκριση με το βασικό επίπεδο του 2020. Στόχος τους είναι επίσης να αυξήσουν την αγορά βιώσιμων προϊόντων κατά 15% και να μειώσουν τα απόβλητα που αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής κατά 25% από τα επίπεδα του 2015 (ήδη συνεργάζεται με εταιρείες ανακύκλωσης).
2. Target
Η Target είναι μια άλλη εταιρεία λιανικής πώλησης με έδρα τις ΗΠΑ που έχει καλλιεργήσει μια υγιή εταιρική κουλτούρα προωθώντας πρωτοβουλίες βιωσιμότητας. Οι προσπάθειες αυτές έχουν βοηθήσει την εταιρεία να μειώσει τα απόβλητα, να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση, να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αποτρέψει τη ρύπανση μέσω της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών.
Η αποστολή βιωσιμότητας της Target ξεκίνησε το 1990 με έμφαση στη μείωση των αποβλήτων των εργαζομένων και στις πρακτικές ανακύκλωσης. Έκτοτε, έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως:
- Προώθηση βιώσιμων προϊόντων και υλικών
- Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
- Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
3. Η εκστρατεία “Speed Up, Clean Up” του ΟΗΕ
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) είναι ένας διεθνής οργανισμός που εργάζεται για την υλοποίηση των στόχων των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το περιβάλλον. Το UNEP έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με την ονομασία “Speed Up, Clean Up”, η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Έχουν δημιουργήσει έναν διαδραστικό χάρτη μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να μάθουν περισσότερα για τα τοπικά τους συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και να δεσμευτούν ότι θα μειώσουν τον αντίκτυπό τους στην παγκόσμια ρύπανση. Αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει να ενώσουν τους πολίτες σε όλα τα έθνη για να δημιουργήσουν έναν καθαρότερο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές.
Εκτός από την ανάληψη δεσμεύσεων στον ιστότοπό τους, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να συμμετάσχετε σε αυτή την πρωτοβουλία:
- Φιλοξενώντας εκδηλώσεις που εκπαιδεύουν τους άλλους σχετικά με τη μείωση των αποβλήτων
- Δωρεά χρημάτων ή υλικών που απαιτούνται για προγράμματα που προωθούν τη βιωσιμότητα
- Δημιουργία εγκαταστάσεων τέχνης που χρησιμοποιούν μόνο ανακυκλωμένα υλικά
4. Sky TV
Ένα παράδειγμα είναι το “ReverseGarbageTruck”, μια συνεργασία μεταξύ του Sky και της Sainsbury’s. Αυτό το φορτηγό μαζεύει τα σκουπίδια και τα μετατρέπει σε κομπόστ. Ξεκίνησε στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2018, συλλέγοντας απόβλητα τροφίμων από εστιατόρια, καφετέριες, σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις σε όλη την πόλη. Ο τελικός στόχος είναι να τα μετατρέψει σε λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γεωργικές εκτάσεις ή να πωληθεί πίσω στους αγρότες.
Η πρωτοβουλία αυτή πηγαίνει τη βιωσιμότητα ένα βήμα παραπέρα, αντιμετωπίζοντας δύο βασικές προκλήσεις: τη μείωση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα την παροχή ουσιαστικών θέσεων εργασίας σε ανθρώπους που τις χρειάζονται περισσότερο.
5. IKEA
Ο παγκόσμιος στόχος της ΙΚΕΑ να γίνει μια εταιρεία φιλική προς το περιβάλλον μέχρι το 2030 είναι φιλόδοξος. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη φιλοδοξία της το 2017 και από σήμερα έχει σχεδόν διανύσει τα μισά του δρόμου. Έκτοτε, η ΙΚΕΑ έχει κάνει σημαντικά βήματα στο ταξίδι της στην κυκλική οικονομία, επιτυγχάνοντας μηδενικά απόβλητα και χρησιμοποιώντας 100% ανανεώσιμη ενέργεια στα τέλη του περασμένου έτους.
Η ΙΚΕΑ εργάζεται για την κυκλική οικονομία εδώ και χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε πιο διαδεδομένη μεταξύ των επιχειρήσεων παγκοσμίως (και όχι μόνο λόγω των δικών της πρωτοβουλιών). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο συναρπαστικό το γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία βιωσιμότητας θα συνεχιστεί πολύ μετά το 2030: η κυκλική οικονομία είναι μια αναδυόμενη τάση που πιθανότατα θα συνεχίσει να κερδίζει δημοτικότητα με την πάροδο του χρόνου.