Επιβραδύνοντας τη σωματική και πνευματική γήρανση: Συνήθειες για άνδρες και γυναίκες άνω των πενήντα

Συντάκτης: Flowmagazine

Για πολλούς ανθρώπους, το πέρασμα από τη δεκαετία των σαράντα σε αυτή των πενήντα είναι ένα ορόσημο όσον αφορά την υγεία. Είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιες λειτουργίες του οργανισμού να εξασθενούν σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, η ένταξη στην καθημερινή ρουτίνα μερικών απλών συνηθειών μπορεί να στηρίξει με φυσικό τρόπο το σώμα και το πνεύμα, επιβραδύνοντας σημαντικά τα πρώτα συμπτώματα της γήρανσης.

Πολλές από τις αλλαγές με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι από τα πενήντα και μετά δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες, ακριβώς γιατί δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Αλλάζοντας, όμως, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και υιοθετώντας μία πιο θετική στάση, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ευκολότερα.

Πνευματικές δραστηριότητες

Αν μέχρι σήμερα δεν ήσασταν λάτρεις της ανάγνωσης, ήρθε ο καιρός να αλλάξετε γνώμη. Όσο μεγαλώνουμε, νοητικές λειτουργίες όπως αυτή της μνήμης, αρχίζουν να επιβραδύνονται. Αυτό έχει ως συνέπεια να ξεχνάμε και να γινόμαστε πολλές φορές σκληροί με τον εαυτό μας, επειδή δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας όπως στο παρελθόν. Το διάβασμα, τα παιχνίδια μνήμης που υπάρχουν στο διαδίκτυο, τα σταυρόλεξα και το σκάκι είναι μερικές πνευματικές δραστηριότητες που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές στην ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών.

Υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής

Οι Έλληνες είμαστε τυχεροί ως λαός, καθώς η μεσογειακή διατροφή, στην οποία στηρίζεται η παραδοσιακή μας κουζίνα, περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία που διαφυλάσσουν τη σωματική υγεία και ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως ελαιόλαδο, όσπρια, δημητριακά, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, κ.λπ.

Επιλογή των κατάλληλων «συμμάχων»

Υπάρχουν πολλές φυσικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε για τη στήριξη του οργανισμού μας. Εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με μία ενισχυμένη πολυβιταμίνη, που περιλαμβάνει Ω-3 λιπαρά οξέα, προστατεύουμε τα νευρικά κύτταρα.

Φυτικά εκχυλίσματα, όπως το κινέζικο θεραπευτικό βότανο Panax Ginseng και το Ginkgo Biloba, είναι φημισμένα από τα αρχαία χρόνια για την επιπλέον καθημερινή τόνωση και τη βελτίωση της μνήμης αντίστοιχα. Και τα δύο εκχυλίσματα μπορεί να τα βρει κανείς σε ειδικά σχεδιασμένα συμπληρώματα διατροφής, που είναι δυνατό να περιλαμβάνουν ακόμη λουτεΐνη, ένα θρεπτικό συστατικό ευεργετικό για την υγεία της όρασης, και το συνένζυμο Q10, που διαφυλάσσει τα κύτταρα από τη γήρανση και τις ελεύθερες ρίζες, προσφέροντας ακόμη περισσότερη ενέργεια. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμβάλλοντας στη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της φυσικής κατάστασης και στην όξυνση των πνευματικών λειτουργιών.

Αποφύγετε, ωστόσο, τις υπερβολές· όπως δηλώνει η ονομασία τους αποτελούν απλώς συμπληρώματα και δεν υποκαθιστούν τη σωστή διατροφή. Είναι σημαντικό, επίσης, να αναφέρουμε πως, πριν λάβετε το οποιοδήποτε σκεύασμα, χρειάζεται απαραίτητα να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Επένδυση στη φυσική άσκηση

Μπορεί οι περισσότεροι να αθλούνται με σκοπό να διατηρήσουν σταθερό το βάρος τους, όμως η άθληση είναι ένας παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της σωματικής αλλά και της πνευματικής γήρανσης.

Γνωρίζατε πως η σωματική άσκηση, για παράδειγμα ένας μεγάλος περίπατος, μπορεί να αυξήσει το αίμα που φτάνει στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα να λαμβάνουν ακόμη περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία; Και όμως, λίγα βήματα παραπάνω, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχουν βέλτιστα αποτελέσματα στην υγεία.

Πηγή: truelife.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…