Επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Πώς θα ξεκολλήσουν τα παιδιά από την οθόνη; Πώς θα περάσουμε δημιουργικά την ώρα μας με όλη την οικογένεια; Επιτραπέζια παιχνίδια για όλα τα γούστα!

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μια μορφή διασκέδασης για όλες τις ηλικίες. Σε πάρτι και μαζώξεις λαμβάνουν την πρώτη θέση στην ψυχαγωγία όλων. Μαζεύονται όλοι γύρω από το τραπέζι και ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια συναρπαστική βραδιά δράσης. Είναι μια ενασχόληση για πολλά άτομα κυρίως, που στοχεύει στον ποιοτικό χρόνο και στην επικοινωνία. Αυξάνει τη συνεργασία και μειώνει τον χρόνο παραμονής μπροστά στις οθόνες.

Υπάρχει επιτραπέζια διαφόρων τύπων, κατάλληλα για κάθε ηλικία, χρόνο, χώρο και αριθμό ατόμων. Χωρίζονται σε ποικίλες κατηγορίες όπως δράσης, μνήμης, γνώσεων, οικογενειακά. Ακόμη και στα ταξίδια μπορούμε να τα έχουμε παντού μαζί μας, χάρη στα ειδικά επιτραπέζια που διαμορφώνονται σε ταξιδιωτικά μεγέθη.

Όσον αφορά την προσχολική ηλικία, μπορούμε και εδώ να βρούμε κάποια επιτραπέζια ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, που θα του προσφέρουν τα σωστά ερεθίσματα για μάθηση μέσα από το παιχνίδι.

Προτάσεις επιτραπέζιων

1) Ο Εξυπνούλης. Μαμάδες και μικρά

Μέσα από τις χαρούμενες εικόνες, το παιδί μαθαίνει τα ζωάκια καθώς και τη μαμά τους.

Ηλικία: 2+

2) Κροκοδειλοδοντάκιας

Οι παίκτες προσποιούνται ότι είναι τολμηροί οδοντογιατροί και ελέγχουν τα δόντια στο στόμα του Κροκόδειλου Κροκ. Αλλά μην σας πιάσει στα σαγόνια του ο Κροκ. Θα σας ενημερώσει εάν κάποιος πιέσει το πονεμένο του δοντάκι, δαγκώνοντας παιχνιδιάρικα. Για να κερδίσετε, προσπαθήστε να είστε ο μοναδικός οδοντίατρος που δεν θα πιαστεί στα σαγόνια του Κροκόδειλου.

Ηλικία: 4+

3) Kaissa Χάλι Γκάλι Junior

Μπροστά σε κάθε παίκτη υπάρχουν κόκκινοι, πράσινοι και μπλε κλόουν. Όταν εμφανιστούν δυο γελαστοί κλόουν του ιδίου χρώματος, πρέπει γρήγορα να χτυπήσετε το κουδούνι! Ο πιο γρήγορος κερδίζει όλες τις ανοιχτές κάρτες.

Ηλικία: 4+

4) Πειρατής στον αέρα

Ο πειρατής ψάχνει τον θησαυρό και εγκλωβίζεται κατά λάθος στο βαρέλι! Κάθε παίκτης με τη σειρά τοποθετεί ένα σπαθί στο βαρέλι, αν, όμως, τοποθετηθεί σε λάθος σημείο, τότε ο πειρατής θα πεταχτεί από το βαρέλι.

Ηλικία: 4+

5) Ξέρεις πού πατάς;

Σταθείτε στην αρχή του διαδρόμου και καλύψτε τα μάτια σας με το ειδικό κάλυμμα. Ο διάδρομος είναι γεμάτος κακάκια! Ένα άλλος παίκτης γυρνάει το βέλος. Ο αριθμός που θα δείξει αντιστοιχεί στα βήματά σας.

Ηλικία: 4+

6) Παιδική παράσταση

Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι παντομίμας για παιδιά.

Ηλικία: 3+

7) Σβήσε τα κεράκια

Σβήστε τα κεράκια όσο πιο γρήγορα μπορείτε! Όποιος σβήσει τα περισσότερα κερδίζει!

Ηλικία: 4+

8) Οι Κάλτσες

Βρείτε τις όμοιες κάρτες. Ένα παιχνίδι ταχύτητας και παρατηρητικότητας.

Ηλικία: 4+

9) Ντόμινο για παιδιά με ζωάκια

Ηλικία: 3+

10) Tostaki

Βάλτε το ζαμπόν, το τυρί και την ντομάτα ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί και φτιάξτε πρώτοι ένα από τα τοστάκια.

Ηλικία: 5+

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…