Επιτραπέζια: Η παρεΐστικη συνήθεια που ομορφαίνει τις βραδιές μας

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη

Εάν επιθυμούμε βραδιές «παρεΐστικες» δίχως πλήξη και με πολύ γέλιο, τα επιτραπέζια είναι η πιο δημιουργική και διασκεδαστική λύση.

Υπάρχει το διάβασμα, η μουσική, η γυμναστική και πολλές άλλες όμορφες συνήθειες που μας βοηθάνε να χαλαρώσουμε και να διώξουμε μακριά το καθημερινό μας στρες. Εκτός όμως από αυτά, υπάρχουν και η ιδέα των επιτραπέζιων παιχνιδιών που «γυμνάζουν» το μυαλό μας και μας διασκεδάζουν, με τα σημαντικό πλεονέκτημα ότι αποτελούν δραστηριότητα που μπορούμε να μοιραστούμε με φίλους

Επιτραπέζια: Αυτοσυγκέντρωση και αδρεναλίνη

Εάν επιδιώκουμε να περάσουμε όμορφα και ξέγνοιαστα μέσα στο σπίτι, τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι η λύση. Αρχικά μαζεύουμε τους φίλους, τους γείτονες, τους συναδέρφους ή τους συγγενείς μας στο σπίτι. Στη συνέχεια «στρώνουμε το επιτραπέζιο παιχνίδι», το οποίο προτιμά όλη η παρέα και το παιχνίδι αρχίζει. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, το κέφι εκτοξεύεται στα ύψη. Το ενδιαφέρον κρατιέται αμείωτο και οι βραδιές μας γίνονται συναρπαστικές.

Με τα επιτραπέζια «ακονίζουμε το μυαλό μας» και μπαίνουμε σε διαδικασία υγιούς προβληματισμού, σκέψης, αλλά και κρίσης. Δύσκολοι γρίφοι μας περιμένουν να τους εξιχνιάσουμε. Πολύπλοκες ερωτήσεις αναζητούν απαντήσεις. Προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε μπερδεμένα και κρυμμένα νοήματα. Η αγωνία μας κορυφώνεται και η αδρεναλίνη «χτυπάει κόκκινο». Γενικότερα, απαιτείται προσήλωση, σωστός προσανατολισμός και βαθύς στοχασμός.

Επιτραπέζια: Η παρεΐστικη συνήθεια που ομορφαίνει τις βραδιές μας


Διαβάστε επίσης: Τα επιτραπέζια παιχνίδια “ακονίζουν” το μυαλό μας και μας φέρνουν πιο κοντά


Επιτραπέζια: Κέφι και αγωνία στα ύψη

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι η γλυκιά συνήθεια που μας κρατάει μέσα στο σπίτι. Τα βράδια μας αποκτούν νόημα και ζωντάνια. Το ρίσκο μέσα στο παιχνίδι κρατάει σε εγρήγορση και τα κίνητρα, τα όποια κίνητρα και προνόμια είναι θελκτικά. Στόχος είναι η διασκέδαση, να περάσει η παρέα όμορφα και να ευχαριστηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει η νίκη, το κέρδος ή το έπαθλο.

Επιτραπέζια: Μεγάλη ποικιλία αλλά «σαν το παλιό δεν έχει»

Από τις μικρές ηλικίες του Δημοτικού και του Γυμνασίου άλλωστε, θυμόμαστε να μας εξιτάρουν τα επιτραπέζια παιχνίδια. Πόσες φορές περιμέναμε πώς και πώς να ξεκλέψουμε χρόνο από τα διαβάσματα και τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας για να παίξουμε επιτραπέζια; Θυμόμαστε με νοσταλγία τις ζαριές στο αγαπημένο μας «Φιδάκι» και τα οικόπεδα, τις αγορές και τις πωλήσεις στην αξέχαστη «Μονόπολη». Ατελείωτες και αστείες περιγραφές με λέξεις κλειδιά στο “Taboo” και «άκυρες» μαντεψιές και λεκτικά σφάλματα στο «Μάντεψε ποιος». Κάποια από αυτά τα παιχνίδια, παραλλαγές αυτών, αλλά και εντελώς νέα επιτραπέζια, κυκλοφορούν τώρα στην αγορά.

Επιτραπέζια: Η παρεΐστικη συνήθεια που ομορφαίνει τις βραδιές μας


Δείτε ακόμα: Αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια


Επιτραπέζια και οφέλη

Όλες οι ηλικίες επιθυμούν και έλκονται από τα επιτραπέζια. Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε και μέσα στην πανδημική υγειονομική κρίση του COVID-19, όπου οι πωλήσεις στα επιτραπέζια εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Όλοι μέσα στο σπίτι στράφηκαν στα επιτραπέζια για να ξεχαστούν από την κατάσταση της πανδημίας και να περάσουν όμορφα το χρόνο τους. Τα επιτραπέζια «βάζουν το μυαλό να δουλέψει» και γεμίζουν το άτομο με καινούριες γνώσεις. Το ίδιο το άτομο διευρύνει τους ορίζοντές του, καθώς επίσης μαθαίνει και τσεκάρει πράγματα που ήδη γνωρίζει. Τα επιτραπέζια προωθούν την ευγενή άμιλλα, την ομαδικότητα και την συνεργασία.

Εν κατακλείδι, τα επιτραπέζια είναι «εγγύηση» και ωφέλιμα ακόμη και για την υγεία μας. Είναι εκείνα που μας υπόσχονται «αλλιώτικα ξενύχτια» με πολλή σπαζοκεφαλιά, άπειρο γέλιο, αλλά και απίστευτη διασκέδαση.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.