Επιτυχής εξωσωματική με την πρώτη φορά

Συντάκτης: Γιάννης Περιστέρης, Μαιευτήρας - Χειρουργός- Γυναικολόγος

Επιτυχής εξωσωματική με την πρώτη φοράΕάν δεν έχετε την χαρά της φυσιολογικής γονιμοποίησης και εγκυμοσύνης μετά από 18 μήνες ελεύθερης επαφής ίσως να ανήκετε στο 15% των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Πολλά ζευγάρια δυστυχώς δεν έχουν την ευτυχία της επιτυχίας μιας εγκυμοσύνης με την πρώτη προσπάθεια, είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει όσο το δυνατόν άριστη προετοιμασία ώστε να αυξηθεί στο μέγιστο η πιθανότητα με την πρώτη προσπάθεια.

Το 90% της επιτυχίας μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η σωστή προετοιμασία.

Τα κύρια αίτια της υπογονιμότητας είναι η απόφραξη των σαλπίγγων, συνήθως μετά από φλεγμονές ή ενδομητρίωση και οι ορμονικές διαταραχές που έχουν ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική ή μη ποιοτική ωορρηξία (Πολυκυστικές ωοθήκες).

Επιτυχής εξωσωματική με την πρώτη φοράH ηλικία συμβάλλει αρνητικά, δεδομένου ότι όσο μεγαλώνει η γυναίκα ο ενδοκρινολογικός της άξονας μεταβάλλεται. Ανατομικοί λόγοι, επίκτητοι όπως οι ενδομητρικές συμφύσεις συνήθως μετά από εκτρώσεις ή οφειλόμενοι σε γενετικές ανωμαλίες, όπως διάφραγμα, δίκερως, δίδελφη μήτρα είναι ορισμένα άλλα αίτια υπογονιμότητας.

Στον άνδρα η αλλοίωση των παραμέτρων του σπέρματος δημιουργεί υπογονιμότητα. Συνήθως εξετάζουμε 3 παραμέτρους: την κινητικότητα, τον αριθμό και την μορφολογία των σπερματοζωαρίων .Φυσιολογικό χαρακτηρίζεται ένα σπέρμα που έχει πάνω από 20,000,000 σπερματοζωάρια ανά ml, με 50% κινητικότητα και με τις άτυπες μορφές να μην υπερβαίνουν το 50%των σπερματοζωαρίων.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν:

1ο ΒΗΜΑ

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μόλυνσης ή φλεγμονής στον κόλπο, τράχηλο, στη μήτρα ή στο γεννητικό σύστημα του συζύγου σας. Πολλές φορές δεν αρκούν οι καλλιέργειες των βιολογικών υγρών και απαιτούνται ειδικές μοριακές αναλύσεις που εντοπίζουν το πρόβλημα ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

2ο ΒΗΜΑ

Βεβαιωθείτε ότι το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) είναι κατάλληλο για την εμφύτευση των γονιμοποιημένων εμβρύων. Η υστεροσκόπηση είναι απαραίτητη ώστε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όπως πολύποδες, συμφύσεις , ινομυώματα ή ακόμα και διαφραγμάτια στο εσωτερικό της μήτρας, να αντιμετωπιστούν πριν την προσπάθεια.

3ο ΒΗΜΑ

Κάντε έναν πλήρη ορμονικό έλεγχο με όλες τις εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς, της υπόφυσης, των ωοθηκών και καμπύλη φορτίσεως της γλυκόζης.

Το ορμονικό προφίλ κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό και η θεραπεία πρόκλησης ωορρηξίας πρέπει να είναι αυστηρά εξατομικευμένη κάτι το οποίο αυξάνει σημαντικά την επιτυχία.

4ο ΒΗΜΑ

Κάντε οπωσδήποτε ένα έλεγχο θρομβοφιλίας και έλεγχο ιστοσυμβατότητας ώστε αν υπάρχει πρόβλημα να αντιμετωπιστεί πριν την προσπάθεια.

Επιτυχής εξωσωματική με την πρώτη φορά5ο ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε ένα απόλυτα υγιεινό τρόπο ζωής και οι δύο, τουλάχιστον για 3-5 μήνες πριν την προσπάθεια. Χάστε τα περιττά κιλά, γυμναστείτε, απαραίτητα να κόψετε το κάπνισμα, να τρώτε υγιεινά και να παίρνετε καθημερινά και οι δυο βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ψευδάργυρο και σελήνιο, στοιχεία που βοηθούν σημαντικά στην γονιμότητα και των δυο σας.

Και το τελευταίο και επίσης σημαντικό είναι να αποκτήσετε στενή σχέση και επαφή με το γιατρό που θα εμπιστευτείτε ώστε η προσοχή του να είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένη σε όλες τις φάσεις της προσπάθειάς σας.

Καλή επιτυχία!!!

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον κο. Περιστέρη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ.

Συντάκτης: Γιάννης Περιστέρης, Μαιευτήρας - Χειρουργός- Γυναικολόγος

Influence:

Ο Γιάννης Περιστέρης αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…