Επίθεση φιλίας…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Επίθεση φιλίας…«Πρέπει να σταματήσει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο Κορέες. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όταν δύο αδέλφια μαλώνουν μόνο κακό μπορεί να συμβεί». Αν κάποιος έβαζε κουίζ ποιος είπε αυτές τις φράσεις, το τελευταίο πρόσωπο που θα πήγαινε το μυαλό μας είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο μόλις 28 χρόνων υπέρτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, με το στρατιωτικό κούρεμα και το πρόσωπο… μπούλη. Κι όμως, ο νεαρός αυτός τύπος δεν σταματά να μας εκπλήσσει.

Η πρωτοχρονιάτικη ομιλία του Κιμ, ένα από μόνο του σπάνιο γεγονός, έγινε ακόμα πιο σπάνια με το περιεχόμενό της. Στην ουσία ο ηγέτης της πιο απομονωμένης και μυστικοπαθούς χώρας της υφηλίου έτεινε χείρα φιλίας στους ομοεθνείς νότιους γείτονες. Κι αυτά έγιναν λίγες μόλις εβδομάδες αφ’ ότου διέταξε την πειραματική εκτόξευση πυραύλου, που θεωρήθηκε επίδειξη πολεμικής δύναμης και casus belli από τη Νότια Κορέα, και λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας του με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, η οποία ελήφθη προφανώς για να τονίσει ότι εκτός από ηγέτης είναι και στρατάρχης.

Επίθεση φιλίας…Τι σηματοδοτεί αυτή η ομιλία, που έγινε σε… σημαδιακή για την ανθρωπότητα μέρα; Οι αναλυτές σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Κανείς δεν ξέρει αν η επόμενη κίνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν θα είναι επιθετική ή ειρηνευτική, όπως και τον πραγματικό λόγο αυτής της ομιλίας, αν δηλαδή δείχνει ειλικρινή διάθεση συμφιλίωσης ή κρύβει στρατηγικούς σχεδιασμούς και προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Η διαιρεμένη πολιτικά χερσόνησος της Κορέας, πάντως, έχει τόση ανάγκη από καλές ειδήσεις, που από μόνα τους τα λόγια του μυστηριώδους νεαρού χαιρετίστηκαν ως το καλύτερο πρωτοχρονιάτικο δώρο για την ειρήνη.

Αν κάποιος προσπαθήσει να γράψει τώρα τη βιογραφία του Κιμ Γιονγκ Ουν θα πέσει πάνω σε τεράστια κενά. Δεν αμφισβητείται μόνο η ημερομηνία γέννησής του, αλλά και η… χρονιά (!), κάτι απίστευτο για κάποιον που ζει στον 21ο αιώνα. Η μυστικοπάθεια των Βορειοκορεατών ηγετών είναι, βέβαια, κληρονομική, τυπικά γίνεται και για λόγους ασφαλείας, αλλά σίγουρα προσθέτει περισσότερο μυστήριο στην ήδη παράξενη ιστορία. Λέγεται ότι ο Κιμ φοίτησε σε ελβετικό σχολείο, όμως αυτό επισήμως δεν αποδεικνύεται από πουθενά (είχε δηλωθεί ως… γιος του Βορειοκορεάτη πρέσβη, με άλλο όνομα, και χρειάστηκαν… ανθρωπολογικές έρευνες και συγκρίσεις φωτογραφιών για να πιστοποιηθεί ότι ο μικρός μαθητής και ο νεαρός ηγέτης είναι το ίδιο πρόσωπο).

Επίθεση φιλίας…Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο τρίτος στη σειρά γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, που είχε τα ηνία της χώρας από το 1994 ως το θάνατό του το 2011. Συνήθως οι πρωτότοκοι παίρνουν το ρόλο του διαδόχου, όμως ο νεαρός θεωρήθηκε καταλληλότερος από τα αδέλφια του επειδή μοιάζει πολύ με τον πατέρα του στο χαρακτήρα. Χαρακτηρίζεται υπερεθνικιστής και πιστός στην κομουνιστική ιδέα, αν και φυσικά αυτός και οι γύρω του δεν έχουν καμία σχέση με την ένδεια και τη φτώχεια του λαού του. Η μοναδική… δυτική απόλαυση που επιτρέπει στον εαυτό του είναι το μπάσκετ, με το οποίο είναι πραγματικά μανιακός. Λέγεται ότι γνωρίζει όλους τους παίκτες του ΝΒΑ, ακόμα και των λιγότερο διάσημων ομάδων, και στο γραφείο του έχει αυτόγραφο του Μάικλ Τζόρνταν! Παραμένει μυστήριο πώς το απέκτησε…

Λέγεται ότι ο Κιμ ήταν πιο αυταρχικός, αλλά χαλάρωσε κάπως το 2010, όταν ήλθε στον κόσμο το πρώτο παιδί του, από την όμορφη Ρι Σολ Τζου. Πρόσφατες φωτογραφίες «αποκαλύπτουν» ότι η Ρι είναι πάλι έγκυος. Μήπως γι’ αυτό έγινε και η… επίθεση φιλίας στο νότο;

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…