Επιτεύχθηκε ο Αναπτυξιακός Στόχος για το πόσιμο νερό
Ο κόσμος έχει εκπληρώσει τον Αναπτυξιακό Στόχο της Χιλιετίας (ΑΣΧ) για μείωση στο ήμισυ του ποσοστού των ατόμων χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, πολύ πριν από την τελική προθεσμία του 2015, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Μεταξύ 1990 και 2010, πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένη παροχή πόσιμου νερού, όπως δίκτυα ύδρευσης ή προστατευμένα πηγάδια.
Η έκθεση, «Πρόοδος για το Πόσιμο Νερό και τις Εγκαταστάσεις Υγιεινής 2012», του Κοινού Προγράμματος Παρακολούθησης Παροχής Νερού & Υγιεινής της UNICEF και της ΠΟΥ, διαπιστώνει πως στο τέλος του 2010, το 89% του παγκόσμιου πληθυσμού – ή 6,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι – χρησιμοποιούσαν βελτιωμένη παροχή πόσιμου νερού. Αυτό υπερβαίνει κατά ένα τοις εκατό το στόχο του 88% του ΑΣΧ. Η έκθεση εκτιμά ότι έως το 2015, το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε βελτιωμένη παροχή πόσιμου νερού.
«Για τα παιδιά αυτά είναι εξαιρετικά καλά νέα», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Κάθε μέρα πάνω από 3.000 παιδιά πεθαίνουν από διαρροϊκές ασθένειες. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να σωθούν ζωές παιδιών.» Ο κ. Lake προειδοποίησε επίσης ότι δεν μπορούμε ακόμη να πανηγυρίζουμε για μια νίκη καθώς το 11% τουλάχιστον του παγκόσμιου πληθυσμού – 783 εκατομμύρια άνθρωποι – εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και δισεκατομμύρια είναι χωρίς εγκαταστάσεις υγιεινής.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι ο κόσμος βρίσκεται ακόμα μακριά από την επίτευξη του ΑΣΧ για τις εγκαταστάσεις υγιεινής και είναι απίθανο να τον επιτύχει μέχρι το 2015. Μόνο το 63% του κόσμου σήμερα έχει πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μόλις στο 67% έως το 2015, πολύ κάτω από το στόχο του 75%. Σήμερα 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να στερούνται βελτιωμένες υποδομές αποχέτευσης.
Μεταξύ των κυρίων ευρημάτων της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται επίσης:
- Μεταξύ 1990 και 2010, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένη παροχή πόσιμου νερού. Αντίστοιχα, από το 1990, 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής.
- Το 2015 605 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν ακόμα πρόσβαση σε βελτιωμένη παροχή πόσιμου νερού ενώ αντίστοιχα 2,4 δισεκατομμύρια σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής.
- 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι (το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού) αφοδεύουν στο ύπαιθρο, τα 949 εκατομμύρια από αυτούς ζουν σε αγροτικές περιοχές.
Η έκθεση υπογραμμίζει τις τεράστιες προκλήσεις που παραμένουν. Τα παγκόσμια αυτά στοιχεία υποκρύπτουν τεράστιες ανισότητες μεταξύ περιφερειών και χωρών και εντός των ίδιων των χωρών.
Τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα:
Αν και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία 20 χρόνια, ακόμα και σήμερα δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε καθαρό νερό και τουαλέτες. Συγκεκριμένα, το 3% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές δεν έχει πρόσβαση σε τουαλέτες και το 1% σε καθαρό πόσιμο νερό. Επίσης στις πόλεις το 1% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε τουαλέτες.