Επιτέλους, τα ζώα συντροφιάς μπαίνουν στους αρχαιολογικούς χώρους- Οι προϋποθέσεις

Συντάκτης: Flowmagazine

Πλέον, αν και υπό όρους και προϋποθέσεις, επιτρέπεται η είσοδος σε ζώα συντροφιάς σε περισσότερους από 120 σε αρχαιολογικούς χώρους.

Ήταν ένα πάγιο αίτημα όλων. Ένας παραλογισμός που επιτέλους λαμβάνει τέλος εν έτει 2023. Μέχρι σήμερα η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους επιτρεπόταν αποκλειστικά σε σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία. Πλέον επιτρέπεται η είσοδος σε ζώα συντροφιάς σε αρχαιολογικούς χώρους─σε περισσότερους από 120 στον αριθμό─ υπό όρους και προϋποθέσεις, μετά από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ο παραλογισμός του συστήματος

Και μπορεί σε κάποιους αυτό να φαίνεται ήσσονος σημασίας, όμως φανταστείτε κάποια ζεστή μέρα του καλοκαιριού μία οικογένεια, ένα ζευγάρι ή και έναν άνθρωπο να πηγαίνει σε έναν αρχαιολογικό χώρο, όπως οι Μυκήνες, και να του απαγορεύεται η είσοδος επειδή έχει μαζί το δεσποζόμενο σκυλί του. Και αυτό να συμβαίνει την ίδια στιγμή που εντός του αρχαιολογικού χώρου κυκλοφορούν ελεύθερα αδέσποτα ζώα.

Αρκεί να αναφέρω πως, πριν από λίγα χρόνια κάναμε μία παράκαμψη και μετά την Επίδαυρο επιχειρήσαμε να επισκεφθούμε με τα παιδιά μου και το σκυλί μας το Παλαμήδι στο Ναύπλιο. Εκεί αυτόματα μας απαγόρευσαν την είσοδο λόγω του σκυλιού.

Σε ερώτηση αν μπορώ να το πάρω αγκαλιά ή να το δέσω σε ένα σκιερό μέρος εντός του αρχαιολογικού χώρου για να είναι ασφαλές, μου απάντησαν πως δεν προβλέπεται και πως μπορώ μόνο να το αφήσω στο αυτοκίνητό μου και ακολούθως να μπω με τα παιδιά μου μέσα στον χώρο. Σημειωτέον, ήταν μία μέρα καλοκαιρινού καύσωνα που ούτε κατά διάνοια δεν έμενες μέσα στο αυτοκίνητο πάνω από 30 δευτερόλεπτα χωρίς κλιματισμό. Οπότε αποχωρήσαμε απορώντας με τον παραλογισμό του συστήματος…

Επιτέλους, τα ζώα συντροφιάς μπαίνουν στους αρχαιολογικούς χώρους- Οι προϋποθέσεις

Παράδειγμα προς μίμηση το ΕΜΣΤ

Να σημειωθεί πως παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που από την πρώτη μέρα λειτουργίας του είναι ανοιχτό στα ζώα συντροφιάς. Οι δύο κυρίες που βρίσκονται στο τιμόνι του, η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Κατερίνα Γρέγου και η διοικητική του, Αθηνά Ιωάννου, εξαιρετικά φιλόζωες και οι ίδιες έκαναν το ΕΜΣΤ προσβάσιμο στους τετράποδους φίλους μας.

Κάθε αρχή και…δύσκολη ─ Οι προϋποθέσεις που ισχύουν

Με τη γνωμοδότησή το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιοδεν επιτρέπει την είσοδο σε ζώα συντροφιάς σε αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας, όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί.

Η είσοδος αφορά σε αναπεπταμένους αρχαιολογικούς χώρους που λόγω έκτασης δεν δημιουργείται πρόβλημα στην κίνηση των επισκεπτών. Βάσει της γνωμοδότησης του ΚΑΣ, καθίστανται προσβάσιμοι για τα ζώα περισσότεροι από 120 αρχαιολογικοί χώροι. Επίσης, περισσότεροι από 110 χώροι θα αποκτήσουν κλωβούς στην είσοδό τους για την παραμονή των ζώων για όσο χρόνο οι συνοδοί τους θα περιηγούνται.

Δεν θα επιτρέπεται στα ζώα συντροφιάς η πρόσβαση εντός των μνημείων, σε θέατρα, ναούς, θολωτούς τάφους, σε μνημεία ψηφιδωτά δάπεδα.

Είναι απαραίτητο οι συνοδοί να είναι εφοδιασμένοι με λουράκι μήκους μέχρι 1 μ. ή τα ζώα να φέρονται στην αγκαλιά του κτήτορα (μάρσιππο) ή να βρίσκονται εντός κλωβού μεταφοράς. Επιπλέον, κατά την είσοδό τους, θα ζητείται η επίδειξη βιβλιάριου υγείας και θα επιτρέπεται να εισέλθουν, εφόσον ο συνοδός τους φέρει μαζί του τα απαραίτητα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου από τυχόν περιττώματα του ζώου.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…