Επιτέλους! Ένα ωφέλιμο βραδινό σνακ για κατανάλωση χωρίς τύψεις

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν δείξει τη σημασία των πρωτεϊνικών ροφημάτων, των σνακ και των συμπληρωμάτων σε σχέση με την ανάκτηση των μυών και την κατανάλωση ενέργειας όταν καταναλώνονται πριν τον ύπνο. Αλλά τα πρόχειρα πρωτεϊνούχα βραδινά σνακ έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα συμπληρώματα πρωτεϊνικών υγρών;

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τις επιπτώσεις ολόκληρων τροφίμων ως σνακ πριν από τον ύπνο σε σχέση με τον μεταβολικό ρυθμό, την ανάκτηση των μυών και την όρεξη την επόμενη θμέρα σε ενεργές γυναίκες ηλικίας 20 ετών. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι 30 γραμμάρια ενός σνακ από τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη περίπου 30 λεπτά πριν τον ύπνο βοηθούν στη γενική υγεία του ατόμου, καθώς και στο μεταβολισμό και την ποιότητα του μυϊκού ιστού.

Δοκιμές για τα αποτελέσματα των διαφόρων πρωτεϊνικών πηγών

Για τη μελέτη, χώρισαν τις 10 υγιείς γυναίκες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος σε τρεις ομάδες και τις μελέτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Στην πρώτη ομάδα δόθηκε τυρί κότατζ, το οποίο περιέχει πρωτεΐνη καζεΐνης. Η δεύτερη ομάδα έλαβε ένα υγρό ρόφημα με πρωτεΐνη καζεΐνης και η τελευταία ομάδα ένα ποτό με εικονικό φάρμακο χωρίς θρεπτική αξία, το οποίο είχε παρασκευαστεί έτσι ώστε να έχει την ίδια σύσταση με το ρόφημα της καζεΐνης. Ο χρόνος και οι συνθήκες ύπνου ήταν οι ίδιοι για όλες τις συμμετέχουσες. Οι ερευνητές μέτρησαν την ενεργειακή δαπάνη ανάπαυσης μετά την κατανάλωση των προ-ύπνου σνακ καθώς και μετά το πρωινό ξύπνημα. Συλλέχθηκαν, επίσης, δεδομένα σχετικά με την όρεξη, όπως την περιέγραψαν οι ίδιες οι γυναίκες.

Η πρωτεΐνη από τα κανονικά τρόφιμα, δηλαδή το τυρί κότατζ είχε τα ίδια αποτελέσματα με τα υγρά συμπληρώματα. Η υγρή πρωτεΐνη καζεΐνης είναι, ως επί το πλείστον, επεξεργασμένο συμπλήρωμα το οποίο απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να αφομοιωθεί σε σύγκριση με τη διατροφική πλήρη πρωτεΐνη (cottage cheese), η οποία χωνεύεται αργά και απαιτεί περισσότερη ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η πρωτεΐνη του κότατζ θα παρήγαγε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας σε κατάσταση ανάπαυσης, τόσο αμέσως μετά την κατανάλωση όσο και το επόμενο πρωί, γεγονός που θα ενίσχυε καλύτερα το μεταβολισμό σε σύγκριση με την επεξεργασμένη υγρή πρωτεΐνη καζεΐνης.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των ευρημάτων τους ήταν διαφορετικά. Η παρακολούθηση των συμμετεχόντων το επόμενο πρωί έδειξε ότι η ενεργειακή δαπάνη μετά από την πρωτεΐνη του κότατζ, την πρωτεΐνη καζεΐνης και το εικονικό φάρμακο ήταν η ίδια τόσο στις άμεσες όσο και στις μετρήσεις που έγιναν το επόμενο πρωί. Όπως σημειώνει η ερευνήτρια Σαμάνθα Λέι, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι: «Δεν μπορούμε να γενικεύσουμε τα αποτελέσματα για όλα τα τρόφιμα, καθώς η μελέτη αφορούσε μόνο το τυρί κότατζ».

Τα σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες βοηθούν στην απώλεια βάρους και το μεταβολισμό.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει συνολική βελτίωση στη σύνθεση του σώματος με την κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλών πρωτεϊνών σε εκείνους οι οποίοι έλαβαν πρωτεΐνες από πλήρη τρόφιμα αλλά και από υγρά συμπληρώματα. Υπήρξαν, επίσης, αλλαγές στην όρεξη, τον κορεσμό και τη σύνθεση και ανάκτηση των πρωτεϊνών των μυών.

Αυτή η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε αρκετές προηγούμενες που υποστηρίζουν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλει στην απώλεια λίπους, όταν περιορίζονται οι θερμίδες. Αυτό βοηθά στην προώθηση της απώλειας βάρους, διατηρεί την άπαχη σωματική μάζα και βελτιώνει το μεταβολισμό και την αποκατάσταση των μυών. Πρόκειται για μια από τις πρώτες διατροφικές έρευνες όπου οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα πλήρες τρόφιμο και όχι ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα ή μια μορφή συμπληρώματος.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που σκέφτεστε τι να τσιμπήσετε πριν πέσετε για ύπνο, λίγο τυρί κότατζ θα ήταν μια καλή επιλογή.

Πηγή: itrofi.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…