Επιστροφή στη δουλειά μετά τις διακοπές: tips για ήπια μετάβαση

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Οι καλοκαιρινές διακοπές φτάνουν σιγά σιγά στο τέλος τους για πολλούς από εμάς, έχοντας αφήσει όμορφα συναισθήματα χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς και ευτυχίας. Κάπως έτσι μπήκε ο Σεπτέμβριος με τους περισσότερους να επιστρέφουν στην εργασία τους και την καθημερινότητά τους.

Έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι η επιστροφή από τις διακοπές είναι μια πολύ συχνή και αρκετά σοβαρή αιτία άγχους. Οι ψυχολόγοι το ονομάζουν «σύνδρομο κατάθλιψης μετά τις διακοπές» και εκδηλώνεται έπειτα από περιόδους ξεκούρασης και χαλάρωσης, ενώ συνήθως εμφανίζεται σε νέους ανθρώπους και όχι τόσο στις μεγαλύτερες ηλικίες, αφού το σύνδρομο αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το άγχος.

Όλοι γνωρίζουμε ότι με την επιστροφή μας στη δουλειά θα πρέπει να αναλάβουμε ξανά τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας, αφήνοντας πίσω τις ημέρες της ξενοιασιάς που ζήσαμε στις διακοπές μας. Επίσης, οι ρυθμοί ζωής των περισσοτέρων μας στις δύσκολες αυτές εποχές που βιώνουμε ως χώρα είναι τόσο εξοντωτικοί, ώστε και μόνο η ιδέα της επιστροφής στην κατάσταση αυτή μας τρομοκρατεί και μας κάνει να χάνουμε την όρεξή μας, να είμαστε συνεχώς εκνευρισμένοι και να ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντά μας με το ζόρι.

Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχει μία ακτίνα φωτός και αισιοδοξίας που αν τη βρούμε στη ζωή μας όλα θα είναι πολύ πιο εύκολα. Για αρχή, μπορούμε να ξεκινήσουμε με ορισμένες συμβουλές πάνω στην ομαλή μετάβαση από την ξεκούραση στην πιεστική καθημερινότητα.

Δώστε στον εαυτό σας ένα διάστημα προσαρμογής

Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε στον εαυτό μας ένα χρονικό διάστημα στο οποίο θα γίνει η προσαρμογή από τις διακοπές στην ρουτίνα της καθημερινότητας. Προγραμματίστε μία επιπλέον ημέρα που θα μεσολαβεί μεταξύ της επιστροφής σας από τις διακοπές και της πρώτης σας ημέρας στη δουλειά. Αυτή την ημέρα, μείνετε σπίτι, πηγαίνετε για ψώνια, βάλτε πλυντήριο, μαγειρέψτε κάτι νόστιμα και φυσικά κοιμηθείτε νωρίς, χαρίζοντας στο σώμα σας την απαραίτητη ξεκούραση. Ίσως αυτές οι δραστηριότητες να μη σας φαίνονται τόσο διασκεδαστικές, όμως βοηθούν πολύ σε πρακτικό επίπεδο να επανέλθετε μετά τις διακοπές σας.

Οργανωθείτε

Αποτελεί το νούμερο ένα βήμα, καθώς λύνει ριζικά το ζήτημα της εργασιακής “επανένταξής” μας. Μια to do list με όλα όσα έχουμε ανάγκη να προγραμματίσουμε είναι απαραίτητη. Καταγράφοντας το πρόγραμμα της νέας εβδομάδας και μην ξεχνώντας σημαντικές ώρες, απομακρύνουμε σε μεγάλο βαθμό το άγχος που μπορεί να μας έχει καταβάλλει και αποκτούμε ξανά την ετοιμότητά μας. Με “καθαρό” μυαλό και οργανωμένη σκέψη, έχουμε την ικανότητα να ξεκινήσουμε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα.

Όμορφο εργασιακό περιβάλλον

Πρώτη μέρα επιστροφής σας στο γραφείο και η διάθεσή σας δεν είναι και στα καλύτερά της; μην ανησυχείτε καθόλου! Ομορφύνετε το χώρο γύρω σας και θα νιώσετε αμέσως καλύτερα! Μπορείτε να καθαρίσετε το γραφείο σας και αν θέλετε να το στολίσετε με όμορφα λουλούδια. Επιπλέον, νέα γραφική ύλη (μολυβοθήκη με όμορφο σχέδιο, χρωματιστά στυλό και μολύβια) θα φέρουν έναν αέρα ανανέωσης και αισιοδοξίας στο γραφείο σας.

Απολαύστε ένα απόγευμα χαλάρωσης

Μετά το πέρας της πρώτης σας ημέρας στη δουλειά, μπορείτε να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με μία δραστηριότητα που σας χαρίζει χαρά. Μπορείτε να προγραμματίσετε ένα χαλαρωτικό μασάζ ή ένα πολύωρο μπάνιο στο σπίτι με άλατα και αρωματικά έλαια. Κλείστε την ημέρα σας με ένα υγιεινό και απολαυστικό δείπνο.

Οργανώστε τις επόμενες διακοπές σας

Τρομερά αποτελεσματικό για τη διάθεσή μας είναι να κάνουμε αμέσως σχέδια για τις επόμενες διακοπές μας. Έχει καταγραφεί ότι οι άνθρωποι που προγραμματίζουν τις επόμενες διακοπές τους έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.

Εξάλλου, έχει αποδειχθεί ότι ο σχεδιασμός των διακοπών μάς κάνει να νιώθουμε εξίσου όμορφα με την περίοδο κατά την οποία βρισκόμαστε σε διακοπές, αφού γεμίζουμε το μυαλό μας με ευχάριστες σκέψεις και συναισθήματα, που θα ικανοποιήσουν εν μέρει την ανάγκη μας για διακοπές.

Αναθεωρείστε  την καθημερινότητά σας

Επιστρέφοντας, θα πρέπει να σκεφτούμε το πόσο πραγματικά ευχαριστημένοι είμαστε από τη ζωή μας, από όλα όσα κάνουμε ή βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά μας; Περνάμε καλά με την οικογένειά μας; Κάνουμε δημιουργικά πράγματα στον ελεύθερο χρόνο μας; Οι φίλοι μας είναι αντάξιοι των προσδοκιών μας; Αν ναι, τότε η θλίψη μετά τις διακοπές θα είναι πολύ μικρότερη και θα διαρκέσει λιγότερο. Αν όχι, ήρθε η ώρα να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές, έτσι ώστε να γίνει η ζωή μας συνολικά καλύτερη.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…