Επισκέψου ένα μουσείο, άνοιξε μια πόρτα στον πολιτισμό

Συντάκτης: Αγγελική Μπίτη

Επισκέψου ένα μουσείο, άνοιξε μια πόρτα στον πολιτισμό Κάθε επίσκεψη σε ένα μουσείο και μια καινούργια εκπαιδευτική και πολιτισμική εμπειρία. Η κάθε επαφή με ένα μουσείο ανοίγει μια πόρτα στον ανθρώπινο πολιτισμό και προσφέρει στον καθένα μια γνώση χρήσιμη και πολύτιμη για την πορεία του και το σκοπό του στην ζωή.

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο προσφέρει άμεση γνωριμία με πολιτισμούς, στενή συνομιλία με το παρελθόν και τις πνευματικές μορφές που το σημαδεύουν, καλλιτεχνική και αισθητική απόλαυση και βιωματική ανάγνωση ενός λαού, ενός τόπου, μιας εποχής και μια διαυγή επαφή με το ανθρώπινο γίγνεσθαι .

Κάθε μουσείο, έχει κάτι να προσφέρει στον επισκέπτη του, από όποια πλευρά και αν έχει προσεγγίσει τη μουσειακή του έκθεση, είτε εκθέτοντας αρχαιολογικά ευρήματα, έργα τέχνης, πίνακες, γλυπτά, είτε φυσικά αντικείμενα καθημερινής ζωής, είτε ανακαλύψεις και μηχανισμούς οι οποίοι έχουν πλέον εξελιχτεί και έχουν μόνο ιστορική σημασία, είτε πολιτισμικά εκθέματα, τοπογραφικά και εθνικά, είτε ακόμα και ομοιώματα, αναπαραστάσεις, νομισματικά και πολεμικά εκθέματα και όποια άλλη έκφανσης της ανθρώπινης φύσης. Κάθε έκθεση, έχει κάτι να προσφέρει στον επισκέπτη της, και ο κάθε επισκέπτηw κάτι να αποκομίσει από κάθε έκθεση. Μια διαδικασία αμφίδρομη, γιατί ο καθένας φεύγει από ένα μουσείο πλουσιότερος σε εικόνες και γνώσεις, τις οποίες εν συνεχεία φιλτράρει και εμπεδώνει σύμφωνα με τα προσωπικά του πιστεύω και βιώματα.

Τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, οι οποίοι με θρησκευτική ευλάβεια προσπαθούν να γνωρίσουν την παγκόσμια συλλογική συνείδηση στην τέχνη και τον πολιτισμό, αποτελούν το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Κάιρο, το Μουσείο του Βατικανού στη Ρώμη, αλλά και το δικό μας Μουσείο της Ακρόπολης, τα οποία συνθέτουν μια παλέτα μουσείων που συγκεντρώνουν διαμάντια της παγκόσμιας ιστορίας και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Επισκέψου ένα μουσείο, άνοιξε μια πόρτα στον πολιτισμό Η επίσκεψη σε ένα ελληνικό μουσείο, έχει εξίσου εκπληκτικά αποτελέσματα εκπαίδευσης και γνώσης για το λαό μας, την ιστορία μας, την παράδοση και την κληρονομιά των προπατόρων μας και μια επιβεβαίωση και ενσυναίσθηση της βαθιάς πολιτισμικής μας υπόστασης. Μουσεία σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και προσβάσιμα για την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια.

Αλλά και πιο κοντά μας, στην Αθήνα, την πρωτεύουσα του παγκόσμιου πολιτισμού και την γενέτειρα της δημοκρατίας και των επιστημών, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και την κοιτίδα της σύγχρονης δυτικής σκέψης, μπορείτε να βρείτε καταπληκτικά μουσεία που αξίζουν μια τουλάχιστον επίσκεψή σας. Μερικές από τις επιλογές σας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Ναυτικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Αναμφίβολα, μία επίσκεψη σε ένα μουσείο διευρύνει τους ορίζοντές σας και επεκτείνει τη γνώση του καθενός για τον κόσμο και για την ίδια του τη φύση.

Συντάκτης: Αγγελική Μπίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr