Επίσκεψη στα αστέρια!

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια

Μια φυσική, ενδότερη, τάση όλων των ανθρώπων είναι να στρέφουμε το βλέμμα μας ψηλά. Όλοι θαυμάζουμε και απορούμε με το μεγαλείο του ουρανού, το γαλάζιο του, τα σύννεφα, τα χρώματα που δημιουργεί και φυσικά με τα αστέρια του. Μια βόλτα, λοιπόν, στο Αστεροσκοπείο Αθηνών μπορεί να μας φέρει πολύ κοντά σε όλα αυτά!

Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί τι κρύβεται πίσω από αυτό που εμείς βλέπουμε ως ουρανό; Συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι  -εκτός επαγγελματικής ιδιότητας-  δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για το σύμπαν, τους αστερισμούς, το σχηματισμό τους, τη δημιουργία τους και τη θέση τους στον ουρανό. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και για όσους θα ήθελαν να δουν και να κάνουν κάτι διαφορετικό, η βόλτα στο Αστεροσκοπείο των Αθηνών είναι μονόδρομος .


Διαβάστε Επίσης: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών


Το Αστεροσκοπείο των Αθηνών, πέραν των επισκέψιμων χώρων και των ξεναγήσεων για το κοινό, ασχολείται με την έρευνα στους τομείς της Παρατηρησιακής Αστροφυσικής και Κοσμολογίας, του Γεω- ηλιακού Περιβάλλοντος και της Διαστημικής Φυσικής, καθώς και της Τηλεσκόπησης και Μηχανικής Εκμάθησης για την Επεξεργασία Σήματος /Εικόνας.

Επίσκεψη στα αστέρια!

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ:

  • Ο  γεωαστρικός  περίπατος,  που προσφέρεται στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής με την μοναδική του θέα, θα σας ταξιδέψει κάπου μοναδικά.
  • Στο Μουσείο επίσης θα δείτε επιστημονικό εξοπλισμό εποχής, αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα και αρχαιότητες σχετικά με την Αστρονομία.
  • Το εμβληματικό κτίριο Σίνα, χτισμένο στο λόφο του ιερού των Νυμφών, με τη σταυροειδή μορφή του, προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και με ανοιγόμενο θόλο, θα σας εντυπωσιάσει.
  • Θα δείτε από κοντά τηλεσκόπια που βρίσκονται εκεί από τον 19ο αιώνα, καθώς και άλλα όργανα όπως νεφοσκόπια, χρονογράφους, θεοδόλιχους και το εκκρεμές του Μπερτού.
  • Μια μοναδική εμπειρία είναι η ανηφορική περιήγηση προς την Πνύκα και το διοπτρικό τηλεσκόπιο του Δωρίδη, που βρίσκεται σε θόλο ειδικά κατασκευασμένο γι’ αυτό και είναι επίσης επισκευασμένο, κοντά στο ηλιοτρόπιο του Μέτωνα.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΘΗΣΕΙΟΥ

Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται τις βραδινές ώρες και η παρατήρηση γίνεται από το τηλεσκόπιο Δωρίδη, αν το επιτρέπει ο καιρός, σε ομάδες. Από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο  οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00 κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο. Η ξενάγηση γίνεται στα ελληνικά και στα αγγλικά (στις 20:00). Η επίσκεψη γίνεται μετά από κράτηση θέσεων και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες: ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΘΗΣΕΙΟΥ

Επίσκεψη στα αστέρια!

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Διατίθεται κυρίως για πρωινά εκπαιδευτικά προγράμματα, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Παλαιάς Πεντέλης. Τα προγράμματα γίνονται ανάλογα την ηλικιακή ομάδα και παρέχονται αστρονομικές γνώσεις συνδυασμένες με την εμπειρία και την εκπαίδευση. Πληροφορίες και κρατήσεις παρέχονται στον διαδικτυακό ιστότοπο του κέντρου επισκέψεως.

Η βόλτα στο Αστεροσκοπείο των Αθηνών είναι μια διαφορετική και συναρπαστική βόλτα για του λάτρεις του ουρανού, των άστρων, του διαστήματος, για μικρούς και μεγάλους. Ακόμα και γι’ αυτούς που δεν αντιστοιχεί στα ενδιαφέροντά τους, σίγουρα θα τους μαγέψει!

Πληροφορίες: ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.