Επιρροή η τέχνη να πείθεις

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Η δύναμη να επηρεάζουμε τους γύρω μας αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως ατού στη ζωή και στη δουλειά. Σε αντίθεση με ότι φαντάζεστε πιθανώς, η επιρροή είναι μια ικανότητα που όλοι μας μπορούμε να καλλιεργήσουμε εφόσον το επιθυμούμε.

Αρκεί να εξασκήσουμε πρακτικά κάθε επιμέρους δεξιότητα που οδηγεί στην πειθώ ή στην επιρροή. Οι δεξιότητες αυτές είναι

– η ενεργητική ακρόαση

– η ενσυναίσθηση ή συναισθηματική ταύτιση

– Η γλώσσα του σώματος και η διαχείριση εντυπώσεων

– η ενίσχυση της μνήμης

– ο χειρισμός των λέξεων

Μια ακόμη δεξιότητα που σχετίζεται με την επιρροή είναι οι διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις είναι το ιδανικό παράδειγμα εξάσκησης επιρροής στην πράξη.

Αυτές τις δεξιότητες που συμβάλλουν στην επιρροή μας βοηθάει να καλλιεργήσουμε το βιβλίο «Επιρροή η τέχνη να πείθεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική. Ο συγγραφέας James Borg είναι ψυχολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων με ειδίκευση στις επικοινωνιακές δεξιότητες. Το γεγονός ότι διδάσκει ο ίδιος σε σεμινάρια για την πειθώ είναι έκδηλο σε όλο το μέρος του βιβλίου. Είναι ξεκάθαρα δομημένο, καλογραμμένο, με άπειρα παραδείγματα σε κάθε ενότητα. Περιλαμβάνει μάλιστα στο τέλος κάθε κεφαλαίου και «Διάλειμμα για καφέ», δηλαδή κουίζ που σας επιτρέπουν να τσεκάρετε τις γνώσεις σας με fun τρόπο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πειθώ είναι πολλές φορές πιο αποτελεσματική από τη δύναμη!


Ένα στοιχείο που εντυπωσιάζει από την εισαγωγή του βιβλίου είναι ότι αναφέρει ως άριστο παράδειγμα ανθρώπου με πειθώ τον μάγο.  Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, αλλά πραγματικά ένας καλός μάγος ουσιαστικά πετυχαίνει τον πιο δύσκολο άθλο: Πείθει δηλαδή το κοινό του να αναστείλει τη δυσπιστία του και να πιστέψει ότι έχει δει ένα θαύμα μπροστά στα μάτια του. Ένας μάγος στην πραγματικότητα εξασκεί στην πράξη κάθε επιμέρους δεξιότητα που οδηγεί στην πειθώ. Το γεγονός ότι το κάνει τόσο εκλεπτυσμένα που το κοινό του δεν το αντιλαμβάνεται καθόλου, δείχνει μάλιστα το επίπεδο του επαγγελματισμού του.

Επιρροή είναι η τέχνη να πείθουμε τους ανθρώπους να κάνουν κάτι που κανονικά δεν θα έκαναν αν δεν τους το ζητούσαμε». Εάν σας ενδιαφέρει να εξασκήσετε και εσείς αυτή την τέχνη, ο συγγραφέας θα σας καθοδηγήσει βήμα βήμα.

Εάν αφιερώσετε το χρόνο να εξασκήσετε κάθε δεξιότητα που σας προτείνει, το βιβλίο αυτό υπόσχεται να σας κάνει πολύ πλούσιους. Κυριολεκτικά και μεταφορικά, για να γίνει κανείς πλούσιος χρειάζεται να διαθέτει σε πολύ υψηλό επίπεδο ΕΠΙΡΡΟΗ. Το γιατί είναι πολύ απλό. Γιατί για να πετύχει τους στόχους του και να γίνει πλούσιος θα χρειαστεί να πείσει άπειρους ανθρώπους στην πορεία – να συνεργαστούν μαζί του, να τον προωθήσουν, να τον βοηθήσουν, να του δώσουν πολύτιμες πληροφορίες, να αγοράσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του. Πώς θα τα καταφέρει όλα αυτά εάν δεν διαθέτει επιρροή;

Θα λέγαμε λοιπόν ότι πλούσιος και γεννιέσαι και γίνεσαι. Αρκεί να διαθέτεις εξαιρετικού επιπέδου επιρροή. Μήπως θέλετε να γίνετε και εσείς πλούσιοι;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…