Επηρεάζει το στρες τον μεταβολισμό;

Συντάκτης: Flowmagazine

Μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Φινλανδίας, που δημοσιεύτηκε στο Scientific, έρχεται να παρουσιάσει νέα δεδομένα για το συσχετισμό της ψυχικής ευεξίας με τον γρηγορότερο μεταβολισμό. Η μείωση του άγχους συνδέεται με αλλαγές στο προφίλ των μεταβολιτών στο πλάσμα.

Το ψυχολογικό στρες είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την παχυσαρκία, τη φλεγμονή και τις διαταραχές στον μεταβολισμό, αλλά οι μηχανισμοί που τα προκαλούν έχουν μερικώς μόνο γίνει κατανοητοί από τους επιστήμονες. Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές εστίασαν στα προφίλ των μεταβολιτών, για να διαπιστώσουν εάν η βελτίωση της ψυχολογίας μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον μεταβολισμό.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Φινλανδίας

Στην έρευνα συμμετείχαν άνθρωποι με παχυσαρκία και συμπτώματα ψυχολογικού στρες κατά την έναρξη της μελέτης. Διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μια ομάδα που θα δεχόταν ψυχολογικές παρεμβάσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους (60 άτομα) και μια ομάδα ελέγχου (64 άτομα). Αξίζει να αναφερθεί ότι η βελτίωση στην ψυχολογική διάθεση και η μείωση του άγχους ήταν υψηλότερες στην πειραματική ομάδα. Και οι δύο ομάδες κατάφεραν να χάσουν βάρος.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές της επιστήμης της μεταβολομικής, οι ερευνητές πραγματοποίησαν εκτενή ανάλυση στους μεταβολίτες νηστείας (fasting metabolites) στο σύνολο των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της μελέτης και εννέα μήνες αργότερα, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στην πειραματική ομάδα. Το άγχος και η ψυχική ευεξία αξιολογήθηκαν με ερωτηματολόγια και μετρήσεις της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού.

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα

Οι μεταβολές στα επίπεδα πλάσματος πολλών φωσφατιδυλοχολινών συσχετίστηκαν με τη βελτιωμένη ψυχολογική διάθεση και, εν μέρει, με την απώλεια βάρους. Η μείωση του άγχους και του βάρους συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων λυσοφωσφατιδυλοχολινών και με υψηλότερα επίπεδα ορισμένων πλασμαλογόνων. Η παχυσαρκία και ο δείκτης φλεγμονής ιντερλευκίνη-1, από την άλλη πλευρά, φάνηκαν να μειώνονται. Τέλος, οι ερευνητές ανακάλυψαν άγνωστα μέχρι πρότινος λιπίδια που συσχετίζονται με τα επίπεδα άγχους.

Πηγή: ygeiamou.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…